Quicks medgärningsman i Piteå

Sammanställning av uppgifter om den man som enligt Thomas Quick var med i Piteå 1976 och bevittnade när Quick dödade Charles Zelmanovits.

Mannen som enligt Quick hade bevittnat mordet på CZ var Quicks/Bergwalls hemliga kärlekspartner i flera år (enligt uppgift från Bergwall i nutid). Mannen bodde två kvarter (180 meter gångsträcka) från Bergwall i ett villaområde i Korsnäs i Falun, tillsammans med sin fru och två barn i övre tonåren. De hade en relativt ny Opel Rekord i garaget (stämmer med Quicks uppgift). Det var två minuters gångavstånd från Bergwall (har betydelse för argumenten i resningsansökan):

sb-jagare-flygfoto
Två minuter gångtid från sin hemliga älskare i Korsnäs villområde i Falun.

Han lär ha varit jägare, sedan 1950-talet. (Kan ev. ha viss betydelse för att förstå quickfallet).
Han var 25 år äldre än Bergwall. (Född 1925, Bergwall född 1950).

Både jägarvännen och Bergwall hade samma respektive bostadsadress i Korsnäs sedan åtminstone 1970. De kan ha varit bekanta längre tid*.

Måndag den 15 augusti 1977 – en solig dag nio månader efter att CZ försvann – begick jägaren självmord genom att skjuta sig i sitt garage medan frun var i huset. Hon hittade honom på gårdsplanen.

Anm: Exakt tre veckor senare – också på en måndag – avled Bergwalls far på sjukhuset efter en längre tids sjukdom.

Bergwalls/Quicks förhållande med jägaren

Bergwall vidhåller än idag att han och grannen i Korsnäs hade ett flerårigt förhållande.
I Norrländska Socialdemokraten år 2012 (22/5) berättar Bergwall angående hans (Quicks) erkännande av mord på CZ i Piteå och den medgärningsman som uppgetts ha bevittnat mordet:

– Ja, jag tog med en man som varit en granne i Korsnäs. Jag behövde någon som körde bil för att få ihop historien. Vi hade också haft en homosexuell kontakt. Han var gift och hade barn och levde ett hemligt liv. Jag fångade bara ett namn.
– Att han faktiskt senare tog livet av sig passade in i min historia. Då kunde jag säga att han gjort det på grund av vad som hänt i Piteå.

Enligt Bergwall år 2013 (13/12), RMV:

Under ett par år i slutet av 1970-talet hade han en sexuell relation med en gift man. Även den mannen tog senare sitt liv, enligt Bergwall till följd av den press han upplevde av att leva ett dubbelliv med anledning av att hans homosexualitet inte var accepterad.

Orsaken till självmordet okänd

Quick uppgav i förhör 1994 att mannen (jägaren) en stund före självmordet hade varit hos Quick och att mannen då hade sagt att han skulle ta livet av sig. Mannen hade då även “påmint” Quick om Charles.
Änkan uppgav i förhör 1994 att hon hade antagit att självmordet orsakats av arbetslöshet. Advokat Pelle Svensson uppger dock i sin bok att mannen hade fast arbete, men att paret hade ekonomiska problem. År 2013 uppgav Bergwall att självmordet orsakats av mannens dubbelliv avseende dennes homosexualitet. Anledningen till självmordet är alltså okänt. Kanske fanns det flera orsaker.

fk-1977-08-15

Var det något i den morgonens Falukuriren som triggade jägaren att ta livet av sig?

Quick kan ha träffat jägaren samma morgon

Enligt domen 1994 hade Quick uppgett att mannen blev deprimerad och tungsint efter att de varit i Piteå där Quick hade dödat CZ.
I följande citat är mannens namn ersatt med “J”:

/…/ deras kontakt blev glesare. Den sista gången han träffade J var samma dag denne sköt sig. Det var en solig dag och J sökte upp Quick, som befann sig utanför sitt bostadshus med sina hundar. J sade att han inte orkade leva och påminde Quick om Charles.  J sade att han skulle ta livet av sig och Quick svarade på ett aggressivt sätt: “Gör det!”

I lokalpressen Falukuriren framgår att det var en solig dag den dagen, vilket stämmer med Quicks uppgifter. Han uppgav även att han var utanför sitt hus med sina hundar, vilket innebär att jägaren mycket hastigt kan ha varit hos Quick och växlat några ord. Gångtiden var bara två minuter mellan deras bostäder. Quick/Bergwall kan alltså mycket väl ha träffat jägaren en kort stund innan denne tog livet av sig. I resningsansökan gällande zelmanovitsdomen kommer man dock till en annan slutsats, men den baseras på felaktig uppgift gällande avståndet mellan bostäderna samt på enögt resonemang kring de diffusa tiduppgifter som lämnades av både Quick och kvinnan sjutton år efter händelsen.

——
* Angående att de varit bosatta på samma adress sedan åtminstone 1970 (enligt uppgift i offentligt register):
1970-1975 var Bergwall tvångsintagen periodvis på sjukhus pga vålds- och sexbrott mot unga pojkar (1969) samt dråpförsök på en man (1974). Under SAMMA tidsperiod, 1969-1975, deltog inte jägarvännen i jakt (enligt ett jaktprotokoll). 1976 blev Bergwall utskriven från sjukhuset och samma år deltog jägaren återigen i jakt. Att denna tidsperiod sammanfaller kan vara en slump eller så tyder det på att de hade något gemensamt redan 1970 eller tidigare.
Jägarens fru tycks ha känt till Quick (Bergwall) sedan barnsben, i boken av J.Mattsson uppges att hon varit skolkamrat med Quick i Korsnäs skola i Falun och då haft funderingar kring Quick:
Denna kvinna hade varit skolkamrat med Quick i Korsnäs skola och kände väl till honom. Hon uppger sig redan då ha tänkt att »den där pojken måste vara utsatt för sexuella övergrepp av någon vuxen, kanske någon i hans egen familj«. Sådana funderingar fanns alltså redan tidigt i Thomas Quicks omgivning, till och med hos ungdomar i hans egen ålder.(Ur “Gåtan Thomas Quick”, Janne Mattsson, 2002)