Charles Zelmanovits fräcka läderbälte som aldrig hittades

cz-spannen

I domen där Quick fälldes för mord på Charles Zelmanovits förekommer uppgifter om ett speciellt läderbälte som Charles uppges ha burit kvällen han försvann. Uppgiften om bältet bekräftades delvis av Charles broder Frederick, och utgjorde en del av stödbevisningen i quickdomen.

Många år senare tycks även Charles kusin Ola Hedlund bekräfta att Charles bar ett speciellt bälte den kvällen.

1994:
– Quick uppgav i förhör att Charles burit ett speciellt läderbälte. Quick uppgavs ha använt bältet till att underlätta bärandet av Charles men visste inte vart det tagit vägen sedan.
– Polisen hittade inget bälte på fyndplatsen.
– Charles bror Frederick uppgav i förhör att han haft ett sådant bälte vid den tiden (1976). I quickdomen uppgavs att Charles kan ha lånat bältet.

2012:
Charles kusin Ola uppger i media att Charles bar ett “fränt skärp” samma kväll han försvann.

I en intervju 2012 berättar Ola om när Charles kom till förfesten fredagen den 12 november 1976:

Det var också dit han anlände vid 18.30-tiden, Charles Zelmanovits, en finlemmad 15-årig pojke med axellångt hår, tajta jeans, tröja, bruna playboyskor och en skinnjacka med en kvarting Bacardi dold i innerfickan.
– Jag minns så väl det fräna skärp han hade på sig då han kom, berättar Ola Hedlund, 51, kusin, och den som Charles ringde för att få tillträde till festen ett par hundra meter från sitt eget hem.

(Piteå-Tidningen, 2 nov 2012, sid 16)

Enligt kusinen Ola bar alltså Charles ett “fränt skärp” vid 18.30-tiden den kvällen, ca 6 timmar innan han försvann. Eftersom Ola uppger att han “minns så väl” så bör det varit ett uppseendeväckande bälte.

Var det fler som såg Charles bälte den kvällen?

Vid försvinnandet 1976 förhörde polisen ett 75-tal personer (enligt artikel i PT), däribland de personer som umgicks med Charles den kvällen. Bältet bör ha omtalats i något eller några av de förhören, kan man tycka.
Sjutton år senare (1994) när utredningen mot Quick pågick hölls också förhör med personer i Charles närhet, däribland en kvinna som var bland de sista som såg Charles kvällen han försvann (hennes vittnesmål finns i quickdomen, men det gällde inte bältet).

Om polisen förhörde kusin Ola (vid utredningen 1976 eller/och 1994) bör hans uppgift om bältet antingen ha bekräftat eller motsagt Quicks och bror Fredericks uppgift om dess utseende:
“ett kraftigt läderbälte med stort runt metallspänne” (enligt H.Råstams bok om quickfallet). Men kanske förhörde polisen aldrig Ola eller så kom bältet aldrig upp i de samtalen.

Kusin Olas uppgift om bältet finns inte med i quickdomen 1994. Inte heller i någon av de mest kända böckerna som skrivits 2011-2013 om quickfallet.
Så vad är det kusin Ola säger många år senare? Att Quicks uppgift stämde? I så fall, var fick Quick uppgiften ifrån att Charles burit ett speciellt bälte den kvällen 17 år tidigare?

Kanske liknade Charles bälte något av följande bälten/spännen:

cz-balten-spannen2

Polisen hittade varken bältet eller spännet. Om Charles blev utsatt för brott så kan gärningsmannen tagit med sig bältet. Kanske sitter det en man/kvinna någonstans i Sverige idag med bältet/spännet i sin ägo och minns händelserna den novembernatten 1976 vid en skogsväg utanför Piteå.

Eller så tog Charles av sig bältet självmant någon gång under den kvällen. Eller så släpade en räv iväg med det många år efter att Charles försvann. Dock sökte polisen med metalldetektor över ett stort område och man fortsatte även sökandet under våren 1994 utan att hitta det.