Vuxenstudenten Sigridur knockade minnesmonster


För några veckor sen lyckades 41-åriga studenten Sigridur Mogensen stoppa kursen Rättspsykologi vårterminen 2020 på Stockholms universitet. Det medförde att media återigen gick igång mot minnesmonsterprofessorn* Sven Å Christianson för hans medverkan som sakkunnig i Quick- och Kevinfallen på 1990-talet (dvs för över tjugo år sedan).
* Vissa medborgare anser att Christianson är ett slags minnesmonster (bild ovan) som kryper in i oskyldigas huvuden och manipulerar folk så att de tror sej ha mördat någon.

Ungefär enligt följande gick det till när kursen Rättspsykologi ställdes in vårterminen 2020:

 • – Sommaren 2019 gjorde DN (Dagens Nyheter) en kort intervju med Sigridur, då hon bl.a. berättade att hon är student. (DN 19 juni 2019, om biltrafiken i stan).
  .
 • – Vid höstterminens första lektion framförde Sigridur kritik mot Christiansons roll som sakkunnig i Kevinfallet 1998, han bemötte kritiken inför klassen, och vissa svar uppfattades som olämpliga av Sigridur.
  .
 • Efter lektion nummer två hoppade Sigridur av kursen.
  Hon skrev ett långt mejl till studierektorn med kritik mot Christianson, som bl.a. uppges ha sagt att en friad person ska betraktas som oskyldig, men att det inte måste innebära att den personen verkligen är oskyldig. Vilket i sak förstås är helt korrekt, men det uppfattades av Sigridur som ett utpekande av tidigare misstänkta personer i Kevinfallet. Sigridur ansåg också att Christianson muntligen lämnat ut konfidentiella uppgifter om Kevinfallet.
  .
 • – Därefter försökte prefekten stoppa Christiansons undervisning, men misslyckades.
  .
 • – Sigridurs kritik lades därmed på hyllan, och Christianson kunde fortsätta undervisa resten av kursen, dvs fram till slutet på november.
  .
 • – Senare, troligen i januari 2020, lär studierektorn fått ett ANONYMT BREV, innehållande liknande kritik som i Sigridurs mejl några månader tidigare.
  .
 • – I början på februari 2020 skrev DN i en artikel att skolan försökte stoppa den kursen.
  De publicerade också en artikel av bortträngda-minnen-mannen Dan Josefsson som kritiserade Christianson, universitetet och de tjugo år gamla rättsfallen.
  .
 • – I en intervju med Sigridur kom ny kritik från henne, hon sa att Christianson förespråkar bortträngda minnen.
  Anm: den negativa termen “bortträngda minnen” har genom åren klistrats på flera personer av Dan Josefsson, se nedan “Mera, om minnesfunktioner”.
  .
 • – Ytterligare nån vecka senare rapporterade DN att vårterminens kurs i rättspsykologi hade ställts in, på grund av kritiken i Sigridurs mejl och det anonyma brevet.

Christianson uppges fått andra arbetsuppgifter på universitetet, med egen forskning.
Förra året lär han sagt att han planerar gå i pension detta året (2020), efter att ha undervisat i tjugo år inom rättspsykologi.

En tanke som uppstår är, att ingen skulle knappast bli förvånad om nån på DN var djupt involverad i detta. Exempelvis genom att intervjun med Sigridur sommaren 2019 ledde till ett samarbete för att fucka upp minnesmonstret under höstterminen, eller hur det kan ha formulerats.

Mera (bakgrund):

De som kritiserar Christianson enligt ovan anser att han var avgörande för utgången i respektive rättsfall. Men det är spekulationer, ingen vet vad resultatet blivit om nån annan sakkunnig än Christianson hade anlitats i de fallen på 1990-talet.

Quick kan ha fällts för mord oavsett vem som var sakkunnig, det framgår av bevisningen i domskälen. Och i Kevinfallet anlitades inte Christianson förrän långt efter att polisens misstankar redan var starka. Han medverkade inte heller i några förhör.

Medborgare som ser SVT:s vinklade och tårdrypande “dokumentärer” om Kevin- eller Quickfallet kan bli så känslomässigt berörda att förståndet grumlas eller löses upp av deras egna salta tårar. (Det kan även gälla nutida åklagare och poliser). Ett tillstånd som snabbt kan övergå till ilska och önskan om hämnd.

Man kan också konstatera att FUP (förundersökningsprotokollet) INTE har offentliggjorts för nåt av de nämnda fallen. De tidigare misstänkta eller dömda personerna fläkte ut sig själva i SVT och annan media under stor, riksomfattande uppståndelse, och pytsade ut små fragment av FUP till folket. Men därefter var det locket på. Man sa A men inte B, så att säga.

Mera (om minnesfunktioner):

Frilansjournalisten Dan Josefsson (som nämns ovan) m.fl. har genom åren klistrat teorin om “bortträngda minnen” på personer som han kritiserar. Det fungerar som smutskastning eftersom den minnesteorin är starkt kritiserad inom forskarvärlden sedan flera decennier tillbaka.
Men det finns inga bevis för att teorin om bortträngda minnen tillämpades i ovan nämnda rättsfall på 1990-talet.
– “Inga bortträngda minnen, enligt Bergwallkommissionen” (från 2015, om Quickfallet).

Forskare skiljer mellan medveten och omedveten hantering av traumatiska minnen, där teorin om “bortträngda minnen” handlar om omedveten hantering och som är den starkt kritiserade och ifrågasatta teorin.
Men att en person medvetet försöker undanhålla traumatiska minnen från omvärlden och sig själv anses fullt möjligt och är inte ifrågasatt bland forskare. T.ex. genom att h*n säger sig ha “glömt”, “förträngt” eller har “svårt att minnas”. Dvs som i t.ex. Quickfallet, så som det uppfattades av omgivningen på den tiden.


Varning! Om DU plötsligt minns att DU har mördat…

Varning. Om DU plötsligt börjar minnas att DU har mördat en människa…
då kan det vara Christianson eller nån av hans många studenter som omärkligt har krupit in i Din skalle, så att Du tror att Du har dödat en människa.
Eftersom Christianson har undervisat i 20 års tid, så kryllar samhället numera av uppvuxna minnesmonsterstudenter som bara längtar efter att få Dig att tro att Du är en mördare.
OBS: ovanstående varning riktar sig enbart till de (medborgare) som tror att minnesmonster existerar.