KP-dimman över Svearike med omnejd

Palmemordutredaren Krister Petersson sa häromdan* att inom första halvåret 2020 kommer han att offentliggöra om utredningen läggs ner eller åtal väcks för mordet på Olof Palme 1986.
KP sa också ATT HAN REDAN VET vad beslutet blir, men att han inte vill avslöja det nu… Vilket förstås låter underligt, eller rentav oproffsigt. Istället för att bara meddela att det inom närmsta halvåret kommer ett besked om nedläggning eller åtal, punkt.

– Min målsättning är att vi under första halvåret i år kommer att kunna presentera ett beslut i åtalsfrågan, som går ut på att vi åtalar nån eller att vi avslutar förundersökningen. (…)
– Vet du idag om ni kommer att besluta om åtal eller att lägga ner förundersökningen?
– Ja, det vet jag, men det talar jag inte om för dig eller för Veckans brott.

Medieskribenter med flera är förbryllade. Tidigare statsministern Ingvar Carlsson verkade smått bedrövad och sa sej vara “konfunderad” över KP:s uttalande. Gänget i SVT:s “Veckans brott” försöker tolka vad KP sa, vilket resulterade i svtplay-videon “Vad sa Palmeåklagaren egentligen?” där fyra personer i en halvtimma ägnar sej åt febrilt gissande vad det var som KP egentligen menade. En “expert” tyckte att KP agerat “mycket ovanligt”.

Den 13 februari 2020 utkom Lars Borgnäs med en bok med teorier om Palmemordet.
“Veckans brott” skulle visa ett inslag om den boken den 18 februari. Dagen innan ringde de Krister Petersson angående detta, och frågade då samtidigt hur det går med Palmeutredningen. Och så kom programmet att handla om Petersson istället för Borgnäs bok. (Detta framgår i en av de kortare svtplay-klippen på svt:s hemsida).
>>> Möjligheten finns att innehållet i Borgnäs bok på nåt sätt sammanfaller med Krister Peterssons & Palmegruppens slutsatser om Palmemordet, och att KP därför tog tillfället i akt att flytta fokus från boken när SVT ringde. Det förklarar i så fall att KP nu säger att deras beslut redan är fattat.
Men, orsaken till KP:s märkliga uttalande kan förstås vara en helt annan.

För den som liksom KP och de fyra medarbetarna i Palmegruppen har tillgång till allt material i utredningen, med 250 hyllmeter utredningsmaterial, innehållandes bl.a. uppåt nittiotusen namn, och förhör med tiotusen personer, så borde det inte vara alltför svårt att sålla ut och sy ihop en hyfsat trovärdig lösning på Palmemordet.
Kanske är KP räddaren som är satt att befria svenska folket från det trettioåriga nationella trauma som det sägs att vi befinner oss i.
Eller den som äntligen sätter punkt för en polisutredning som pågått alldeles för länge.

Krister om Christer som avfärdad gärningsman… eller inte?

Har Krister Petersson genom åren helt avfärdat Christer Petterson som Palmes mördare? Svar: både ja och nej. Kunde KP ha svarat motsatt än han gjorde på såna frågor om CP? Egentligen inte.

I början på 2017 tillträdde åklagare KP (Krister Petersson) som förundersökningsledare för Palmemordutredningen. Genom åren har en del media rapporterat att KP bestämt avfärdat CP (Christer Petterson) som Palmes mördare. Men.

I maj 2017 sa KP i en intervju att CP inte är intressant i förundersökningsdelen eftersom han friats i hovrätten och dessutom är död, då kan KP inte ha en förundersökning igång med CP som hypotes.

I “Veckans brott” i februari 2018 svarade KP nej på frågan om han “tror” att CP mördade Palme.
Artikelrubriken efteråt hos svt.se blev: “Palmeåklagaren tror inte Christer Pettersson är mördaren“, i artikeltexten var det säkrare: “Förundersökningsledare Krister Petersson svarar bestämt nej på frågan om Christer Pettersson sköt statsminister Olof Palme.”
Gällande mordfallet sa KP att han är övertygad att det kommer att lösas.

I annan media var det klappat o klart: “Palmeåklagaren säker – var inte Pettersson”.

Kort tid senare sades i en tv-intervju med KP att han inte hade avfärdat CP så som media beskrev, att det är en “övertolkning” som media gjort.
KP sa att CP blivit frikänd i hovrätten och att han dessutom är död, och:

“ska jag kunna inleda en förundersökning eller koncentrera förundersökningsåtgärder mot CP så måste jag få till en resning i Högsta domstolen, och det kommer jag inte få mot en död person. Så för mej är CP en person jag inte arbetar med och som alltså inte är intressant för mig som förundersökningsledare. Så juridiskt sett är det spåret stängt.”

KP skulle knappast kunnat svara ja på nämnda fråga, även om KP “trott” att CP var gärningsmannen. Frågan vad nån “tror” är för övrigt ganska diffus, det kan ju vara så att den tillfrågade inte anser sig “tro” varken det ena eller det andra, eller att svaret blir nej därför att man anser sig veta, inte tro. Eller att man håller tro och personligt tyckande borta från yrkesrollen.

En ganska vanlig uppfattning tycks vara att Krister Petersson i ett tidigt skede bestämt avfärdade Christer Petterson som Palmes mördare…
Det finns därmed en viss risk att en del medborgare kommer att bli överraskade OM lösningen blir att utredningen läggs ner och man presenterar en förklaring där Christer Petterson inte nämns vid namn (för att undvika förtal av avliden) men där folk ute i stugorna ändå förstår att det handlar om honom.

Om gärningsmannen/-männen lever så kan det bli åtal. Det gäller både den som höll i revolvern och eventuella medhjälpare, eftersom både mord, medhjälp till mord och anstiftan till mord inte är preskriberade brott.

Oavsett vilken Palmegruppens lösning blir, oavsett vilken gärningsman/-män som presenteras, så kommer en del medborgare att bli överraskade eller besvikna. Det kan man vara säker på. Om inte övertygande teknisk bevisning har hittats, så att eventuella tvivlare tystnar.

Om teknisk bevisning..

…har hittats, t.ex. mordvapnet, det kan folket i Svearike med omnejd i nuläget endast gissa.

Istället för att ägna oss åt sånt gissande kommer vi att tänka på romanförfattaren Leif GW Persson, som för fem år sen utfäste en belöning på tio miljoner till den som lämnade in revolvern som Palme sköts med.
GW fick fram en Magnum-revolver, och i början på 2016 provsköts den. Förväntningarna skruvades upp i media och i Veckans brott där GW medverkade. Drygt en vecka senare kom beskedet från NFC. Det vapnet hade inte skjutit de kulor som hittades på mordplatsen 1986. Resultatet var -1 på NFC:s utlåtandeskala (vilket inte motsvarar +3 på en niogradig skala, som GW sa då). Resultatet lär blivit ännu sämre om GW inte hade undanhållit revolverns historik för NFC.

Men trots antiklimax så hade GW fått mycket uppmärksamhet i media vilket var bra för hans varumärke. Slutet gott! Se “10 miljoner skäl att skicka en puffra till Leif GW Persson” (från januari 2016).

Ovanstående berättelse har självklart inget att göra med spekulationer om nuvarande Palmegruppens eventuella tekniska bevisning, utan det var bara nåt som dök upp i huvudknoppen på tal om möjlig teknisk bevisning, som en liten anekdot.

Ett par år senare, den 21 feb. 2018, tyckte en viss GW att det var dax att lägga ner.
– “Leif GW Persson: Lägg ned Palmeutredningen”.
– “Det finns inget spaningsbart. Det här har kallnat. Enda hoppet är att den som har gjort det anmäler sig.” (GW låtsades ha insyn i polisutredningen, som han ofta gör).

Samma dag, 21 feb 2018, sa Krister Petersson i Aktuellt att mördaren kommer att hittas.
– “Palme-utredaren: Skyldige mördaren kommer avslöjas”.
– “Krister Petersson är övertygad om att mördaren kommer avslöjas.”

Ytterligare ett par år senare, februari 2020, meddelar KP att upplösningen är nära förestående. Efter att folket de senaste tre åren har bearbetats och intalats att lösningen finns där vid horisonten och närmar sig alltmer. Tills den befinner sig alldeles bakom hörnet. Och nu, snart, är folket moget att möta och acceptera en officiell lösning på Palmemordet.
Efter 34 år av traumatisk ovisshet, låt svaret komma till oss, och befria oss från allt som tynger (Heb 12:1). Skingra dimmorna. Varde ljus. Vi är redo.


* Olof Palme sköts ihjäl fredagen den 28 februari 1986 klockan 23.21