Dinosaurier gillar inte DiGiTaLa klimatkonferenser

Jättelika horder av tiotusentals dinosaurier – både vuxna o barn – från världens alla hörn reser till FN:s och andra klimatkonferenser, samtidigt som medborgarna uppmanas att minska sina resor och utsläpp.
Trots att det aldrig nånsin tidigare i mänsklighetens historia varit så enkelt som nu att kommunicera med många människor på långa avstånd. Tekniken har funnits i flera decennier. Man behöver inte längre resa och samlas på en viss geografisk plats för att diskutera i grupp och dela med sig av sina tankar och erfarenheter.

Visst kan det vara roligare och mer stimulerande att resa fysiskt, mingla och träffa folk på nära håll. Och ge mer publicitet. Det verkar också vara tyngsta skälen till att de konferensresande dinosaurierna håller fast vid det gamla.

För klimatdinosaurierna – både de vuxna och dinosauriebarnen – som reser till klimatkonferenser tycks den moderna tekniken inte existera när det gäller digitala konferenser. Istället genomförs projekt* som t.ex. att en (1) mötesdeltagare under stort ståhej blir seglad över Atlanten till en konferens, som om det skulle mildra dinosauriernas klimathyckleri.

MEN det finns medborgare som försöker sprida användandet av modern kommunikation hos klimatkonferensdinosaurier och konferensdeltagare i allmänhet. Här är några lästips som handlar just om digitala eller virtuella konferenser, både mindre och större. Kan fungera som inspiration och uppslag även för stora konferenser.

tidningencurie.se/…/det-ar-dags-for-hallbara-konferenser
“Det är dags för hållbara konferenser” (2018)

lu.se/…/digital-konferens-ska-minska-klimatavtrycket
“Digital konferens ska minska klimatavtrycket” (2019)

medium.com/…/the-worlds-first-zero-carbon-climate-conference
“The World’s first zero carbon Climate Conference saved 71.819 tonnes CO2e” (2018)
(Tusentals deltagare från 90 länder).

resilience.org/…/a-climate-change-conference-without-the-carbon
“A Climate Change Conference Without the Carbon” (2016)* Nämnda “projekt” handlar alltså om en världsberömd Greta som blir skjutsad med segelbåt till klimatkonferens på andra sidan pölen. Istället för att resa med flyg, som orsakar mer koldioxidutsläpp. Dock lär flera personer (exakt hur många är oklart) flyga över Atlanten för båtens tillbakaresa, dvs koldioxidutsläppen blir snarare högre än lägre genom att välja denna segelbåtsresa istället för flyget. F.n. tycks det endast vara DN som skrivit om detta bland svensk media:

– “Fem flyger till USA för att segla hem Greta Thunbergs båt … Klimataktivisten Greta Thunberg seglar fossilfritt till USA i stället för att ta flyget. Båtens färd tillbaka blir inte lika klimatsmart.”
(Dagens Nyheter, betalsida, 2019-08-17):
dn.se/nyheter/varlden/fem-flyger-till-usa-for-att-segla-hem-greta-thunbergs-bat

– “Greta Thunbergs seglats till New York skapar mer koldioxidutsläpp än om hon valt att flyga. … När besättningen på Malizia II så småningom ankommer till New York måste de ta flyget tillbaka till Europa eftersom de inte ska tvingas segla samma väg tillbaka över Atlanten igen. Samtidigt flygs därför fem eller sex nya besättningsmän från Europa till New York för att segla hem båten. Det innebär att mer än tio personer måste flyga fram och tillbaka över Atlanten för att kunna ta båten fram och tillbaka. Allt för att Greta Thunberg ska slippa medverka till några egna koldioxidutsläpp under sin resa över Atlanten.” (Elisabet Höglund blogg, 2019-08-18).

Utländsk media:
– “Segeltörn soll klimaschädlicher sein als Flugreise. … Etwa fünf Mitarbeiter würden ihre Jacht zurück nach Europa segeln, sagte Andreas Kling, Pressesprecher von Thunbergs Skipper Boris Herrmann, der taz. “Natürlich fliegen die da rüber, geht ja gar nicht anders”, sagte Kling demnach. Auch Skipper Herrmann werde für die Rückreise das Flugzeug nehmen. Der Segeltörn bedarf daher mindestens sechs Flugreisen über den Atlantik.”  (Zeit, 2019-08-15):
zeit.de/gesellschaft/2019-08/un-klimagipfel-greta-thunberg-seeweg-klimaschutz…
– “Wäre Greta Thunberg geflogen, hätte sie weniger CO2 freigesetzt”… Der Segeltörn löse also sechs Flugreisen über den Atlantik aus – wären Thunberg und ihr Vater geflogen, wären es weniger gewesen.” (Focus, 2019-08-15):
m.focus.de/wissen/klima/aktivisten-segelt-nach-new-york-rechnung-zeigt-waere-greta-thunberg-geflogen-haette-sie-weniger-co2-freigesetzt
– “Gretas Törn schädlicher als Flug. … Thunbergs Segeltörn nach New York verursacht mindestens sechs Flüge über den Atlantik. Würde sie fliegen, wäre die Reise klimafreundlicher.” (Die Tageszeitung, 2019-08-15):
taz.de/Thunbergs-Segelreise-in-die-USA
– “Sailing Team to Fly 2 Crew to US to Bring Thunberg Boat Back” (New York Times, 2019-08-16):
nytimes.com/aponline/2019/08/16/world/europe/ap-eu-germany-climate-greta-thunberg.html
– “Greta Thunberg’s ‘zero-carbon’ yacht trip won’t save ANY emissions as a crew have to fly to New York to sail it back” (The sun, 2019-08-16):
thesun.co.uk/news/9739595/greta-thunbergs-carbon-free-yacht-trip-flights

En ANLEDNING till ovanstående skribenters nagelfarande gällande koldioxid, är att denna Greta och andra klimataktivister själva starkt kritiserar andra människors koldioxidutsläpp orsakat av resande.

Frågan är:

när kommer dinosaurierna att minska sina egna stora koldioxidutsläpp genom att övergå till digitala klimatkonferenser?


[Uppdaterad 23 augusti 2019]