Mordkvällens ljusförhållanden, väder och gärningsman

Här kastas ljus över ljusförhållandena och vädret på mordkvällen den 14 april 2004 i Kalamark nära Piteå. Och ges en inblick i hur gärningsmannen kan ha tänkt.

Man kan ana att GM (gärningsmannen) inte ville komma för sent till p-platsen som låg en bit från bröderna Lindbergs bostad. Det skulle bli alltför besvärligt att i mörker gå de knappt två kilometrarna genom skogen. Och med risk att gå fel i mörkret. Dessutom verkar det varit mulet med svagt dagsljus som följd. Skymningen kan ha framstått som närmare än den var.

Karta och flygfoto över p-platsen, skogen, bröderna Lindbergs ladugård och boningshus i Kalamark. Flygfotot är från 2017, det kan ha skett skogsavverkning sedan 2004.

Så GM ville sannolikt vara framme innan det började skymma. Problemet för GM kan varit att han inte visste vid vilken tidpunkt det skulle vara för mörkt att ta sig fram genom skogen. Det kan ha varit ett stressmoment för GM under sin bilfärd mot Kalamark.


Roger blev utsatt för grov misshandel (se tidigare inlägg), och han blev bunden samt tejpad för munnen. Men troligen hade GM inte uppsåt att döda. GM ville att Roger skulle vara tyst så att eventuella förbipasserande strax utanför ladan inte hörde konstiga ljud.
Därav den märkliga, partiella övertäckningen av Roger, som kan ha utförts successivt under närmare en timmas tid, då GM väntade i ladan på skymningen. En övertäckning som INTE hade som syfte att hindra upptäckt av kroppen, enligt polisen*.

Möjligt händelseförlopp är att när Roger vaknade till liv ibland (efter att blivit slagen i huvudet) och började stöna eller röra på sig, så vidtog GM åtgärder för att Roger skulle vara tyst och stilla. Först med flera slag, senare med tejp och snöre, och ytterligare senare genom att placera flera 30 kg:s hönsfodersäckar, presenning och regnrockar på Roger och hans ben och armar så att han skulle ligga stilla och inte föra oväsen.
Som avslutning, kanske strax innan GM lämnade ladan, placerade han en uppochnedvänd skottkärra ovanpå Roger för att försäkra sig om att han inte började väsnas medan GM gick över till boningshuset där Rogers bror Sune befann sig.

GM kan varit avtrubbad av drogpåverkan och inte insett att slagen, tejpningen och övertäckningen kunde leda till döden för Roger.

När GM befunnit sig på brödernas egendom och i ladan i totalt omkring 1,5 timma, så gick han alltså över till boningshuset, utdelade ett slag mot Sune, la en kudde över honom, band honom och la ett täcke över, men försökte inte döda honom.

Ljusförhållanden och väder i Piteå 14 april 2004

Bilden ovan visar bl.a. skymningen som påbörjas kl 20.10 efter solens nedgång.
Efter 21-tiden är det ganska mörkt, det går t.ex. inte längre att läsa en tidning utomhus utan hjälpbelysning. Det var vid den tiden GM trängde sig in till Sune i boningshuset.
Bilden visar också kl. 19.40 då någon (troligen GM) klättrade in i en lucka i offrens ladugård.

Vid omkring kl. 20 gick Roger ut i ladugården där han blev nedslagen. (Det är okänt när Roger avled, han kan varit vid liv då GM lämnade ladugården).
Mellan kl. 21 och 21.30 lämnade GM ladugården och gick över till boningshuset där handikappade Sune låg och slumrade med tv:n påslagen.

Ljusförhållanden utomhus, på kvällen i Piteå den 14 april 2004:
– Dagsljus fram till kl. 20:10. Eventuellt försvagat dagsljus pga moln och dimma.
– 20:10 – 21:09, borgerlig skymning (civil twilight).
– 21:09 – 22:40, nautisk skymning (nautical twilight).
– 22:40 – 00:00, astronomisk skymning (astronomical twilight).

Väder m.m, på kvällen:
– Lite dimma.
– 2 till 4 plusgrader.
– En halvmeter snö.
– Ingen måne. (Den gick ned på dagen vid 11-tiden).
– Eventuellt lätt nederbörd.
Under hela det dygnet föll det 1,4 mm regn i Piteå.
Kvällen innan hade snön ett kraftigt skartäcke, som under mordkvällen försvagades men fortfarande mestadels var hållbart (enligt en granne till bröderna).

Några källor:
timeanddate.com/sun/…. (dag/natt m.m. för Piteå, april 2004. Anm: i grafen måste man välja dag (14 april) genom att dra och låsa dagväljaren).
smhi.se/data/meteorologi/ladda-ner-meteorologiska-observationer. (temperatur, nederbörd, nederbördstyp, m.m. Väljs under “Välj parameter”).
– Samt några dokument ur förundersökningen.


* Polisen drog slutsatsen att övertäckningen av Roger inte syftade till att hindra upptäckt (ur undersökningsprotokoll, diarienr K7008-04, T168-04, sid 5):
“Kroppen har av okänd anledning dolts väl, det har dock inte gjorts i syfte att hindra upptäckt utan av någon annan orsak. Övertäckningen av kroppen var gjord på ett iögonenfallande sätt.”


I kommande inlägg granskas ev. de nya uppgifter som framkom i senaste utredningen.