Ödesdigra, ibland dödliga, feltramp

Här en titt på vad som kan hända när bilförare trampar på fel pedal. Här finns också viss ‘koppling’ till Josefin Nilsson-fallet.

Grunderna. I en manuellt växlad bil finns tre pedaler:
kopplingen, bromsen och gasen.
Kopplingspedalen trycks ner med vänsterfoten när man vill växla (med växelspaken).
Till broms- och gaspedalen används vanligen högerfoten.

Sen är det bara att hålla tungan i rätt mun och trycka på RÄTT pedal vid RÄTT tillfälle. Vilket inte alltid blir fallet, eftersom vi alla bara är männ’skor, som härstammar från aporna.

De mest ödesdigra feltrampen tycks vara när föraren trycker på gasen och tror det är bromsen. Bilen skeenar iväg medan föraren har hjärnsläpp och trycker ännu hårdare på gasen för att försöka bromsa bilen.

När det händer inne i stan eller på en p-plats så kan det bli spektakulärt, och även fastna på nån övervakningskamera, bilkamera (dashcam) eller annan kamera. Följaktligen finns det många såna olyckor beskrivna på nätet (se exempel nedan).

 Ett annat feltramp är när föraren trycker på bromsen med vänsterfoten och tror att det är kopplingspedalen. Dvs föraren tvärbromsar istället för att växla. (Det kan vara vad som hände i bilolyckan 1997 i Josefin Nilsson-fallet, se nedan).

Fast den här typen av feltramp tycks inte så ofta resultera i spektakulära krascher, så länge hastigheten inte är hög och det inte ligger nån annan bil bakom som inte hinner stanna.

Exempel: feltramp, gasen istället för bromsen

Artikel: “Tog fel pedal – kraschade med busskur“.
Artikel: “Tryckte på fel pedal – övningskörare med familj kraschade“. (med lyktstolpe).
Video: “Trampar på fel pedal” (p-plats. Kör över annan bil).
Video: “Man presses down on the wrong pedal and drives off a cliff“. (p-plats intill ett stup).
Video: “Driver Uses Wrong Pedal“. (p-plats).
Video: “Slammed on the gas instead of the brake” (10 min. blandat).
Video: “27 ladies slamming on the gas instead of the brake” (10 min. blandat. Tanten efter ca 3 minuter lyckas göra trippelfel: bakåt, framåt, bakåt igen).
Video: “Gas, Brake Pedal Confusion” (från ABC News. De tar även upp ett tragiskt fall där gaspedalen fastnade i gummimattan när föraren tryckte ner pedalen).

Exempel: feltramp, bromsen istället för kopplingen

Denna typ av feltramp, bromsen istället för kopplingen, kan nog också vara ganska vanligt förekommande men leder oftast inte till så spektakulära följder som ovanstående. Följaktligen tycks det inte finnas många såna feltramp beskrivna på nätet. Här är några:

Kille med Lexus krockade med framförvarande bil som tvärbromsade:
“Yes the other guy did stop, and he cam running out saying how sorry he was, and he had pressed the “wrong pedal”.
He had pressed the brake instead of the clutch.
He has wrote this all down on a bit of paper.
car has gone to UK Assistant Accident Repair Centre :(

En medlem (hos garaget .org)  som diskuterar körskolelektioner:
“Här i stan var det en kille som tryckte på bromsen istället när han skulle växla, han trodde det var kopplingen. Fick en rejäl utskällning, men fick fortsätta övningsköra ändå.”

Annat fall, från twitter:
“Was so tired this morning accidentally pressed the break instead of my clutch, with my left foot may I add, and nearly went through the fkn window.”

Troligt feltramp i Josefin Nilsson-fallet

Följderna av bilolyckan 1997 som orsakade whiplashskada med många års svår smärta och huvudvärk (kanske ända fram till Josefins död) beskrev hon själv flera år senare (år 2003):
“Det är skitjobbigt. Jag har så vansinnigt ont i huvudet och nacken varje dag. Det har påverkat mig och det är trist. Men så är det.”

Olyckan rapporterades så här (1998-04-18, Aftonbladet):
“Olyckan hände för nio månader sen, när vi höll på att skriva material till plattan, säger Marie. De var på väg till flygplatsen på Gotland. Marie Nilsson växlade ner i en kurva och bromsarna låste sig. Lastbilen bakom höll inte avståndet och brakade in i bakvagnen. (…) Josefin och Marie drabbades av så kallade pisksnärtsskador (whiplash) och lider ännu av det.”

Sannolikt var det feltramp, dvs att Marie av misstag tryckte på bromsen istället för kopplingen när hon skulle växla.
Mer om den bilolyckan: Josefin Nilsson och rygg-mysteriet.
Mer om whiplashskada:
Kronisk whiplash-skada (pisksnärtskada).