Assange ploppar ut efter sju år (med viss assistans)

Efter sju års självvalt boende i Ecuadorambassadens skyddande miljö, hjälptes Assange varligt ut i världen med huvudet först. Han vägrade gå självmant, det hade förstört offerkoftan.

Mr Julian Assange bars varligt ut mot sin vilja, raklång i horisontalläge, efter sju år som rymling och “inneboende” i Ecuadors ambassad i London. Ecuador tröttnade och lät brittisk polis hämta honom. Borgensbrottet från 2012 lär kunna ge upp till ett års fängelse.

I nio år har Assange lyckats hålla sig undan den svenska våldtäktsutredningen. Det var 2010 som samtliga domstolsinstanser i Sverige var överens om häktning av Assange för sexbrott mot två kvinnor. Han var på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt mindre grov, olaga tvång, samt två fall av sexuellt ofredande.
Sen dess har han med hjälp av ett gäng kändiskåta advokater och Ecuador hållit sig otillgänglig för seriösa utredningsåtgärder, och samtliga brott utom våldtäkten har hunnit preskriberas.

Bild ovan: dinglades i sin ena hand under den pekfingerviftande Assanges överkropp skymtar en USA-kritisk bok.
Att inte följa med frivilligt och självgående, utan istället tvinga polisen att BÄRA ut Assange, syftar förstås till att stärka offerbilden.

Man kan också ana att Assange medvetet och successivt straffade ut sig själv från ambassaden, genom att missköta sig och bryta mot ambassadens och Ecuadors regler. Dvs att han för länge sen tröttnat på den långa ambassadvistelsen, men inte ville förstöra sin egenhändigt stickade offerkofta genom att helt sonika ge upp.

Ecuadors president Lenin Moreno lär ha fått skriftliga garantier från Storbritannien att Assange inte ska utlämnas till ett land där han riskerar tortyr eller dödsstraff.
Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt säger att “Julian Assange är ingen hjälte och står inte över lagen. Han har gömt sig undan rättvisan i flera år. Tack Ecuador och president Lenin Moreno för ert samarbete med utrikesdepartementet så att Assange kan ställas inför rättvisa”.

Rörande de svenska sexbrottsmisstankarna så kan en del av det tidigare förloppet sammanfattas så här:

– Ett förhör i Sverige sommaren 2010. Lämnar landet efteråt.
– Internationellt efterlyst av Interpol.
– Frivilligt gripen i Storbritannien senare samma år, för att bli fri mot borgen.
– Flera misslyckade överklaganden, gällande utlämning till Sverige.
– Borgenflykt i juni 2012 till Ecuadors ambassad, som beviljar asyl.

Det enda förhör som hittills hållits med Assange på svensk mark var i augusti 2010 gällande sexuellt ofredande. Det slutade pinsamt för Assange, som tack vare sin egen advokats avslutande frågor snärjde in sig i ett osannolikt händelseförlopp där han skulle använt samma kondom vid flera samlag både på kvällen och senare på morgonen. Strax efteråt avskedade Assange den advokaten.

Kort tid efter det förhöret gjorde Assange sig otillgänglig för fler förhör på svensk mark, och med hjälp av en ljugande advokat lämnade han landet. (Den advokaten fick senare en varning från Advokatsamfundet för sitt falska vittnesmål).

Mot slutet av år 2010 då Assange var efterlyst av Interpol, lät han sig gripas genom att kliva in i en polisstation i Storbritannien. Att han lät sig gripas i Storbritannien kan varit en strategi för att få möjlighet att utnyttja deras borgensförfarande, som en sista utväg ifall överklaganden av utlämning skulle misslyckas. Vilket de gjorde: år 2012 blev det nej i högsta instans. Assange skulle utlämnas till Sverige. Då bröt Assange mot borgensvillkoren och barrikaderade sig på Ecuadors ambassad i London, efter att Assanges advokater lyckats få Ecuador att bevilja asyl.

Endast våldtäkten kvar, till 2020

Sommaren 2020 preskriberas även den misstänkta våldtäkten. Och då kan ingen av de två kvinnorna längre få rättslig prövning av de sexuella övergrepp de anmält att de utsatts för.

Eftersom det egentligen var Storbritanniens fel (genom att frisläppa mot borgen) att Assange lyckades undkomma strax innan han skulle ha överlämnats till Sverige år 2012, så borde Storbritannien nu ge Sverige möjlighet att genomföra utredningen och eventuella övriga rättsliga åtgärder innan det är för sent. Dvs om svenska åklagaren beslutar att förundersökningen ska återupptas. (Den lades ned 2017 eftersom Assange var oåtkomlig och inte kunde överlämnas, men kan återupptas om läget förändras).
Men andra intressen kan visa sig starkare för Storbritannien, USA vill åtala Assange för dataintrång (vilket lär kunna ge uppåt fem års fängelse).

Eftertanke:
denna sexbrottshärva kunde troligen ha undvikits om Assange år 2010 gått med på de två kvinnornas krav att han skulle HIV-testa sig, när de var oroliga för att ha blivit smittade. Men han vägrade, och då blev det istället polishuset nästa.

Mera:

Assanges agerande från 2010 till nutid (april 2015).