Så öppnar du kokosnöten (med bibehållen värdighet)

När vi försöker öppna en kokosnöt avslöjas lätt vår genetiska härkomst. I detta inlägg visas hur en kokosnöt kan öppnas mer genomtänkt än hos apor. Till tonerna av kokosnötmusik. Vi lär oss också att en pistol kan “öppna” fyra kokosnötter med ett skott.

Innehåll: Kokosnötanatomi. Tappa ur kokosvattnet (kanske). Öppna kokosnöten. Lossa kokosen (fruktköttet). Skala eller konsumera direkt. Videor. Kokosnötmusik. Diverse om kokosnöten. Öppna kokosnötter med puffran.

Kokosnötanatomi

När ett objekt ska sönderdelas under någorlunda kontrollerade former kan det vara en fördel att ha viss insikt i objektets anatomi.
För kokosnötter som säljs i våra butiker, dvs där ytterhöljet har avlägsnats av leverantören, och kokosnöten är gammal och ganska torr med bara en skvätt kokosvatten kvar och det vita kokoslagret har växt sig tjockt (hos unga kokosnötter är det tvärtom fullt med kokosvatten och kokoslagret är tunt), så kan följande vara bra att veta:

  • Kokosnöten har redan ett färdigt “avtappningshål” som endast är förseglat med en tunn skorpa (och lite kokos), det döljer sig under en av de tre groparna.
  • Kokosnötens “ekvator” är vägen att slå in på. (Se bild).
  • Kokosnöten har tre skarvar som löper längs långsidorna (från pol till pol).

Bild ovan: minst en av de tre groparna penetreras enkelt med skaftet på en kaffesked eller annat långsmalt föremål.

Tappa ur kokosvattnet (kanske)

I kokosnötens ena ände, eller kring ena “polen”, brukar finnas tre små gropar, eller med lite fantasi två ögon och en mun. Åtminstone en av dessa tre gropar är enkelt att penetrera med ett långsmalt föremål som inte ens behöver vara vasst, exempelvis skaftet på en kaffesked (som bilden ovan), eller en stor skruvmejsel. Då kommer man direkt till kokosen utan att genomtränga hårt skal.

Tryck/vrid in skedskaft/skruvmejsel e.dyl. några centimeter (även genom kokosen) och vrid runt några gånger så att hålet vidgas till cirka en centimeter. Det räcker med 1 tillräckligt stort hål, det behövs inget extra “lufthål” eller dylikt för att få ut kokosvattnet. Dvs man kan skippa borrmaskinen eller hammaren o sylen för att göra avtappningshål.

Man kan låta bli att göra avtappningshål och istället försöka fånga upp kokosvattnet i en skål i nästa moment när kokosnöten spricker, eller slicka upp det från marken som apan. Eller så kan man strunta helt i den lilla skvätten gammalt kokosvatten och anse vattnet överreklamerat.

Öppna kokosnöten

När man slår med t.ex. en hammare eller med baksidan av en tung kniv (eller annat lagom tungt föremål) runt kokosnöten längs dess “ekvator” så spricker skalet till slut, ofta i två delar. (Se video nedan).

Man kan exempelvis ha kokosnöten liggande i ena handen (som hålls över en skål), och mellan varje slag vrider man kokosnöten några centimeter (med samma hand som håller kokosnöten) så att slagen följer längs ekvatorn:

Tips: om man har kokosnöten liggande i ena handen medan man slår, så kan man ha en handduk mellan handen och kokosnöten för att undvika små klämskador i handen då kokosnöten spricker.

Eller så kan man lägga kokosnöten på ett stabilt underlag, istället för att ha den i ena handen. Principen är densamma, vrid kokosnöten mellan varje slag:

Lossa kokosen (fruktköttet)

Efter att kokosnöten öppnats så sitter ofta hela eller delar av den vita kokosen kvar på det hårda skalet. (Ibland släpper dock kokosen helt i samband med att kokosnöten öppnas). Lossa kokosen med t.ex. en spetsig kort fruktkniv eller en matsked. Några exempel:

Bild ovan: med kniv. Skär och bänd loss mindre strimlor. Dvs gör ett några centimeter långt snitt (ned till skalet), från kokoskant till kokoskant, bänd sedan loss den biten. Upprepa.

Bild ovan: med kniv och kilformat snitt. Skär o bänd loss ett kilformat stycke av kokosen, som en “tårtbit”. (Komplettera eventuellt med ett snitt på motsatta sidan). Bänd loss resten av kokosen.

Bild ovan: med matsked. Tryck in skedens främre del mellan kokosen o skalet och bänd försiktigt. Det kan underlätta om man först bänder försiktigt runtom på flera ställen längs kokoskanten, innan man bryter loss stycken.
Om kokosen sitter för hårt eller tajt för att få loss med sked, prova att slå eller knacka vid skalhalvans kant med hammare så att skalet spricker. Eller lägg kokosnöthalvorna i frysen en kvart för att lättare få loss kokosköttet. Eller använd kniv istället.

Skala eller konsumera direkt

När kokosen lossats från det hårda skalet så kan det finnas ett tunnare, mjukare skal kvar. Det är ätbart och lär innehålla både fibrer o näringsämnen. Kan skalas bort med kniv eller potatisskalare.

Videor

– “How to Open a Coconut and Remove the Meat
Utrustning: baksidan av stor tung kniv, mindre kniv (böjd linoleumkniv), skyddshandske, skål.
Blöter först kokosnöten några sekunder. Kokosnöten i handen. Slår på mitten av de tre skarvarna (som nämns ovan i detta inlägg). Tar även loss kokosen.
Anm: en (rak) fruktkniv kan ersätta böjd linoleumkniv.

– “How To Crack a Coconut“.
Utrustning: skruvmejsel, hammare, matsked, skål, skärbräda, handduk.
Gör flera avtappningshål. Kokosnöten på skärbräda. Tar även loss kokosen.
Anm: i slutet tipsas också om knepet att hetta upp kokosnöten (efter att kokosvattnet hällts ut) i ugn i 15 minuter i 200 grader Celsius (han säger 400 grader, sannolikt Fahrenheit) så att skalet spricker lättare. Rekommenderas inte, verkar som att det i vissa fall försämrar smaken.

– “How to open a Coconut – Hur öppnar man en kokosnöt
Utrustning: hammare, skål. Kokosnöten i handen.

– “Hur man öppnar en kokosnöt
Utrustning: plastpåse. Kokosnöt i plastpåse dängs i asfalten.

Andra metoder involverar t.ex. nedfrysning eller blötläggning av hela kokosnöten vilket påstås underlätta sprickbildningen och losstagandet av kokosen från skalet.

Kokosnötmusik

– “Coconuts“, Triarchy ft. J.Lauryn (Official Video).
Fler versioner: [Med text]

– “Don’t Take My Coconuts“, Kid Creole & The Coconuts (Live i London. 2).
Fler versioner: [nyare version] [kort version] [disco-mix]

– “The Coconut Song – (Da Coconut Nut)“.
Originalet: “Da CoConut Nut“, Smokey Mountain.

En av de mer kända kokosnötsångerna lär vara “Far jag kan inte få upp min kokosnöt”, och dess förlaga “I’ve Got a Lovely Bunch of Coconuts”. Men det finns en kokosnötrolighetsgräns i detta inlägg, så den som vill höra de melodierna får istället t.ex. söka på nätet.

Diverse om kokosnöten

Köp endast kokosnötter som det skvalpar i, dvs som innehåller kokosvatten. Och helst som kylförvaras i butiken (dvs kylskåpstemperatur).

Kokosnöten är en stenfrukt, inte en nöt, sägs det. Å andra sidan anses både kokosnötter och nötter vara “frukter”: “saftig frukt” respektive “torr frukt”, så nåt har de ändå gemensamt.

Kokosmjölk tillverkas av kokosen (dvs fruktköttet), inte av kokosvattnet.

Öppna kokosnötter med puffran

Med en 9 mm helmantlad kula (full metal jacket) och pistol Glock 17 “öppnas” fyra kokosnötter på en gång:
– “How many COCONUTs does it take to stop a bullet?
Samma resultat erhålls med 5.56 mm och gevär AR-15.

————————————————————–
[Uppdaterad 29 december 2018]