Ensam mördare eller konspiration

Här listas några fall där politiker och ledare har mördats eller utsatts för mordförsök, och där den officiella förklaringen eller en vanlig uppfattning är att dådet utfördes av en ensam person (dvs som inte planerade eller samarbetade med nån annan i konspiratorisk anda).
De konspirationsteorier som florerar i en del av fallen visas inte här, de får läsaren själv hålla reda på.

När en politiker mördas eller utsätts för mordförsök av en för politikern okänd person så är sannolikheten stor att motivet är av politisk art, det ligger i sakens natur. Politiker torgför sina åsikter offentligt och i media ända in i folks vardagsrum, och politiker är upphov till förändringar som kan ogillas starkt av en del medborgare… inklusive den enskilde galningen.

Lista, senast överst:

Jo Cox (politiker, UK):
2016: skjuten och knivhuggen till döds av Thomas Mair, som greps samma dag.

Anna Lindh (utrikesminister, SE):
2003: knivdödad i centrala Stockholm på varuhuset NK av Mijailo Mijailovic som lär haft ett “politikerhat”. M.M. greps två veckor efteråt.

Pim Fortuyn (politiker, NL):
2002: skjuten av Volkert van der Graaf, som greps direkt efteråt.

Olof Palme (statsminister, SE):
1986: skjuten i centrala Stockholm. En Christer Pettersson dömd för mordet men sedan friad, vittnesmålen ansågs otillförlitliga. Gärningsmannen iakttagen av hustrun, som också blev beskjuten, och av en man som på femton meters håll såg gärningsmannen bakifrån lunkades från platsen med ovanlig gångstil.

Ronald Reagan (president, US):
1981: utsatt för mordförsök. Skjuten av John Hinckley Jr, som greps på platsen.

Robert F. Kennedy (presidentkandidat, US):
1968: blev skjuten av Sirhan B. Sirhan som jobbade på hotellet där Kennedy hade hållit tal. Sirhan greps direkt på platsen.

Martin Luther King, Jr. (inte politiker men ledare för medborgarrättsrörelse, US):
1968: skjuten av James Earl Ray, som greps ett par månader efter mordet.

John F. Kennedy (president, US):
1963: skjuten i sin öppna bil (cabriolet) av Lee Harvey Oswald, som greps senare samma dag.

Kring flera av ovanstående fall snurrar diverse konspirationsteorier, till och med för mordet på Anna Lindh.
Palmefallet skiljer sig från övriga på listan genom att det inte finns någon skyldig i juridisk mening. (En man dömdes men friades senare). I det fallet finns inga bevis för att fler än en person var involverad, men det finns desto fler konspirationsteorier.
Liksom i fallet John F. Kennedy, där den misstänkte gärningsmannen inte hann ställas inför domstol eftersom han själv sköts till döds kort tid efter mordet på JFK.