Oönskad Odödlighet på nätet

Errol Norstedt, alias Eddie Meduza, gjorde under 1970/80/90-talet en massa mediokra låtar inom dansbandsmusik och gammelrock som gavs ut på ett trettiotal album och singlar. Några av låtarna höjde sig över mängden och sålde bra eller hamnade på topplistor i radio.

Han gjorde även en mängd låtar av helt annan typ som han saluförde på heminspelade kassettband via postorder, genom annonser i herrtidningar. Exempelvis “Fruntimmer ska en ha å knulla mä”, “Det kliar på kuken”, “Alla Tiders Fyllekalas”. Många köns- och fyllelåtar. Där finns även material som framstår som rasistiskt, som “Negerjävel” och “Heil Hitler”.

Dock, granskar man Errols historik tycks syftet med de icke rumsrena texterna främst varit att väcka uppmärksamhet för att tjäna pengar. (Tilläggas kan att han tidigare via annonser lär ha sålt verkningslösa medel mot håravfall* och för muskeltillväxt*). Kassettbanden marknadsfördes med iögonfallande rubriker som “E.Hitler, mannen utan hjärna”. Det verkar inte funnits något ställningstagande varken för eller emot rasism eller förtryck. Det var bara simpla knep för att dra in kulor.

Låten “Negerjävel” fanns på Errols första heminspelade kassettband. Det var 1976, året efter att Errols eget debutalbum med snälla dansbandsliknande låtar hade floppat rejält, och han besviken hade återvänt hem från Stockholm med svansen mellan benen. (Han återkom några år senare under namnet Eddie Meduza, med ett nytt album med helt annan inriktning).

Innan musiken börjar säger Errol med tillgjord gubbröst:
“Nu ska jag göra en rasistisk låååt här, så jag kommer i tidningarna”.

Därefter startar musiken och sången i snabbt tempo:
“Jag var ute å gick en natt. Plötsligt fick jag se nåt svart.
Det var en negerjävel, negerjävel.
Negerjävel, negerjävel.
Negerjävel, negerjävel.
Negerjävel, negerjävel.
Negerjävel, oh, negerjävel.

Nu ska jag hämta mitt maskingevär,
å visa alla negerjävlarna var dom hör hemma.”
[…]
När en negerjävel sitter breve en kan man inte sitta stilla,
för man känner med en gång att negerjäveln luktar så jävla illa.
[…]”

En riktigt obehaglig sångtext alltså. Errols tillgjorda gubbröst återkommer mitt i låten och upprepar att den är rasistisk och att han hoppas komma i tidningar, radio o tv.
Enligt uppgifter på diverse fan-sajter så slutade Errol saluföra den kassetten efter en kortare tid därför att han “ångrade sig”. Det kan ha berott på att han ställdes inför hot om rättsliga åtgärder. (Men det låter förstås bättre att han ångrade sig helt på egen hand).

Det var över fyrtio år sedan, men idag lever den låten mer än någonsin. Den har spridits på Internet och finns nu att lyssna på och ladda ned på flera ställen. Innebär det att den blivit odödlig? kan man undra.
Sökning på orden meduza negerjävel ger just nu 5800 träffar. Jag skulle inte ha några invändningar om det blev noll träffar, troligen inte heller Errol.


* Mer info om annonserna mot “håravfall” m.m. finns här.

Eddie Meduza finns också i inlägget Gamla låtar – Guldkorn & gruskorn från förr.