Udda inblick

En liten inblick i problem man sällan eller aldrig möter om man inte är skadedjursutrotare, osttillverkare eller passionerad fågelvän.

För några år sedan rapporterades om en ettrig talgoxe som hade orsakat skadegörelse på en ostfabrik.

“Hackande talgoxe sköts ihjäl”, “Arla bussade Anticimex på talgoxe”, “Talgoxe vid mejeri sköts av Anticimex”, “Talgoxe gav sig på Arla – sköts ihjäl”.

“…En talgoxe som lyckats hacka flera hål i väggen till Arlas anläggning i Kvibille utanför Halmstad fick plikta med sitt liv. På torsdagen sköts den ihjäl av en skyddsjägare från Anticimex…”

“…Den nu skjutna talgoxen hade dubbel otur. Den missade inte bara all ost för väggen den hackat flera stora hål i går inte till lagret…”

Jägaren visade sig sakna flera tillstånd. Dels för skyddsjakt på talgoxar, som kräver särskilt tillstånd, och dels hade han glömt förnya sitt tillstånd för skyddsjakt.

“Och säger Anders Wirdheim, informationsansvarig vid Sveriges Ornitologiska Förening – skyddsjakt på talgoxar får överhuvudtaget inte ske.
– Det kan tyckas vara en liten sak eftersom vi har miljoner talgoxar i Sverige. Men om jag tolkar lagen rätt så har det begåtts ett lagbrott eftersom man inte får skyddsjaga talgoxar.”

“– Duva, mås, kaja och gråsparv får man automatiskt utföra skyddsjakt på om de ställer till med problem. Men för andra fåglar, som talgoxen måste man ha tillstånd. Annars blir det olovlig jakt. Även om det är en liten fågel”:

Efter den olagliga dödsskjutningen sökte och fick Anticimex tillstånd.
Det överklagades av SOF (Sveriges Ornitologiska förening):

“Länsstyrelsen i Halland har gett Anticimex tillstånd att skjuta ”ett begränsat antal” blåmesar, talgoxar och svalor som håller till vid matbutiker och andra livsmedelslokaler. Tillståndet har överklagats av Anders Wirdheim på Stockholms Ornitologiska Förening som menar att det är fel metod. Fåglarna söker insekter i lokalerna och det borde vara insekterna som Anticimex försöker få bort istället.”

Enligt SOF är det insekterna – inte osten – i Arlas ostfabrik som lockar dit fåglar. (yeck)

Några månader senare fick Anticimex rätt, de kunde fortsätta med skyddsjakt där fåglarna orsakar sanitära olägenheter inomhus.

“…Nu har Naturvårdsverket avvisat överklagandet och ger därmed Anticimex rätt att bedriva skyddsjakt på de här arterna. Naturvårdsverket anser att arterna inte är hotade och att beslutet ”därför inte antas få en betydande påverkan i miljön i den mening som avses i Århuskonventionen…”.

Upprörda känslor bland fågelvänner:

“For the last 7 years we have a family of Blue Tits nesting on our balcony in Stockholm. If any of you fuckwick fascists gun toters try and shoot my Blue Tit family and you’ll find you have bitten off more than you can chew.”

– “…När man hör talas om att Anticimex fått tillstånd att bedriva utrensning och vandalism av det här slaget känns det mest som det är lika bra att ge upp… Bara lägga sig ner och dö!”

 


* Talgoxerubriker och artikeltexter från DN, Aftonbladet, SVT, DI, SR, ATL, med flera.