Stackars Josefsson – DN hann före

Innan inlägget om stackars Josefsson börjar så ges en försmak om kommande inlägg, om vägvredemörderskan. Hon mördade sin man med cirka fyrtio knivhugg. Blåtiran på bilden ovan är självförvållad i ett försök att lura omgivningen att en rasande galning hade överfallit henne och mannen.

Och nu över till rubrikämnet. För det första: vem i allsindar är “josefsson”? kanske du undrar. Jo, Dan Josefsson är en författare som bland annat skrivit boken “Den mörka hemligheten”. Den handlar om Josefssons barndom och hans egna bortträngda minnen som han då framställde som fullt verkliga och sanna. Fast den boken tycks numera bortträngd ur Josefssons selektiva minne, så att säga.

Mest känd är Dan Josefsson för att han lyckades etablera en grovt förvanskad bild av de så kallade Quickfallen. Enligt Josefsson blev herr Quick hypnotiserad av en häxa som ledde en djävulssekt. Och polisen styrdes av en minnesmonsterprofessor som kröp in i deras skallar och manipulerade dem allihop. Ungefär så. Josefsson fick stora journalistpriset för detta. Det är en form av prestation.

Stackars Josefsson – DN hann före

Nu lär Josefsson jobbat i ett år tillsammans med SVT om fallet Kevin Hjalmarsson, 4 år, som dödades i Arvika sommaren 1998.
Men hör o häpna: Dagens Nyheter hann före, med sitt alldeles egna material om Kevin som de publicerade för ett tag sedan.

Förbittringen är avsevärd hos Josefsson, det framgår i artiklar där han förstorar sig själv och förminskar DN:s artiklar om Kevin-fallet. Några kommentarer från grandiose Josefsson:

“ett stycke grävande journalistik av rang, som jag och flera andra reportrar gjort.”

“DN har fått ihop ett hafsverk som de har blåst upp till ett stort avslöjande”

“Det hade jag kunnat göra på tre veckor. Om man sammanfattar det som kommit fram räcker det med en notis. Då är det inte rimligt att slå upp det på sju sidor.”

Rejält kissnödigt alltså.
DN:s publicering medförde att SVT flyttade fram sändningen till 3 maj 2017. “Hade DN inte publicerat sin artikel hade vi kanske filat lite till.” Stackars dom.

Sedan återstår att se vad de faktiskt har grävt fram. Kanske nåt av värde denna gång? Med tanke på deras tidigare “gräv” får man vara beredd på att viktiga fakta är utelämnade eller förvrängda.

PS. Detta inlägg är av största rang, och det är jag som gjort’et. Jajemänsan!


Mera:
Dan Josefssons egna bortträngda minnen.


Den 17 maj 2017 sänds tredje och sista avsnittet i svt:s serie om Kevinfallet. Därefter återkommer jag kanske med synpunkter på samtliga avsnitt.