112, 911, Kari’s lag och medmänsklighet

Minnesknepet för barn (och vuxna som saknar nummerminne) att komma ihåg nödnumret 112. På bilden ovan visar polisen med fingsarna hur man i tur och ordning pekar på sin egen mun-näsa-ögon samtidigt som man säger “ett”, “ett”, “två”.
Glöm inte att börja från munnen och gå uppåt… Går man tvärtom från ögonen och neråt som i ramsan “öga, öga, näsa, mun, här går vägen ner till brunn” så funkar det inte alls i en nödsituation.
(Video, Polisen Västmanlands facebooksida).

Nödnumret 112 används i alla EU-länder, dvs i Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike. (Bild, europeisk symbol för nödnumret).
Även Norge har 112 som nödnummer (polis).

USA

I USA är larmnumret 911. Det tycks inte finnas någon finger-ansikts-minnesramsa för det numret. Barnen lär sig numret ändå, men andra problem kan uppstå. Som 2013 när en kvinna vid namn Kari Hunt blev knivdödad av sin exman i ett hotellrum i Texas. Deras nioåriga dotter försökte ringa 911 flera gånger men kom inte fram, hon visste inte att man måste trycka 9 för att komma ut på linjen utanför hotellet.
Den tragiska händelsen ledde till en ny lag, “Kari’s law“, som antagits i flera stater och tycks komma att bli lag i hela USA. Enligt Karis lag ska man kunna nå larmtjänsten genom att slå enbart 911 även i hotell, kontorsmiljöer, sjukhus m.m.

Medmänsklighet

Här ett rörande nödnummerlarm i USA, en handikappad 86-årig ensamstående kvinna som inte klarade att flytta sina soptunnor ut till vägen så att sopåkaren kunde tömma dem. Istället för att hänvisa till renhållningsverket e.dyl. så erbjöd sig larmoperatören att på sin fritid hjälpa kvinnan.
Hartford 911 call prompts dispatcher to complete act of kindness” (Fox61, aug 2016).
>> Direktlänk till videon.

———————————–
Källor m.m:
Video ett-ett-två, (Polisen Västmanlands facebooksida).

112 i alla EU-länder (sosalarm.se).
Children tried to save mother as she was murdered by their dad but couldn’t get through to 911.