Om Nigeriabrev och varianter

Nigeriabrev är i grunden bedrägerier där offret lockas med en stor summa pengar. T.ex. offret luras att betala en avgift eller mindre kostnad (och sedan flera) mot löfte att få ta del av en stor förmögenhet eller t.ex. en lotterivinst, ett arv eller en investering.

Benämningen “Nigeriabrev” tycks ha myntats kring 1980-talet då den typen av bedrägerier sattes i system i större skala av individer i Nigeria. De skickade ut mängder av (pappers-)brev och fax till privatpersoner och företag i övriga världen, och lyckades lura en och annan girig västerlänning med flera som trodde sig kunna håva in lättförtjänta pengar.

Tilläggas kan att Nigeria har strafflagstiftning specifikt mot den typen av bedrägeri.

[Bild ovan: dubbelt blåst].  Numera används begreppet Nigeriabrev om fler sorters bedrägerier än där en änka eller prins figurerar (som i det klassiska upplägget med förmögenhet som ska föras ut ur landet). T.ex. att offret utlovas ett arv eller en lotterivinst. Eller som visas i tidigare inlägg: erbjudande om utlåning av pengar, vilket är vanligt förekommande i annonssammanhang. Grunderna är likartade: man lockar med en större summa pengar, och förmår offret att först betala en avgift eller kostnad.

Bedragaren (eller bondfångare som en person också kallas som lurar pengar av godtrogna människor) behöver inte vara från Nigeria, h*n kan lika gärna vara infödd svensk eller en tvättäkta svensk bonnläpp med ursvenska gener från medeltiden. (Fast går man tillräckligt långt tillbaka i mänsklighetens historia så lär vi alla härstamma från Afrika…).

Nedan visas några exempel från media om Nigeriabrev.

“Falska “amerikaner” lurar äldre på nätet” (Expressen, 16 feb 2017, artikel).
Den skribenten beskriver hur en bedragare via Facebook lurat en ensamstående kvinna på ca en miljon kronor. Skribenten kallar det “en ny form av Nigeriabrev”. Man kan också säga att tanten blev solochvårad av en bondfångare (fast det kan uppfattas som aningen plumpt).

Tänkvärt citat ur artikeln, från en polis:
“– Bedragarna attackerar mjuka värden och spelar på offrens känslor. Det är just det som gör det här så svårt. När man slår mot en människas känslor blir det genast farligt eftersom man inte tänker lika rationellt och kritiskt, säger Ewa-Gun Westford.”
Detta gäller även de i tidigare inlägg beskrivna hundvalps-annonserna som också spelar på folks känslor.

“Bedrägeriförsök mot Marbellasvenskar” (Sydkusten, 2017-01-30, artikel).
Nigeriabrev-liknande mailutskick troligen från Ryssland.

Citat ur artikeln:
“Okända bedragare försöker lura svenskar genom att utge sig för att vara Marbellas tidigare borgmästare Marisol Yagüe. […] Det inleds med ”Hello in Sweden” och på en något knagglig engelska beskrivs hur Yagüe dömts för korruption, men att hon har ”vissa pengar” som hon gärna vill investera i Stockholm eller Göteborg. […] Förfarandet är identiskt med de så kallade Nigeriabreven, men istället för att utge sig för att vara en påhittad änka till någon inflytelserik, och framför allt rik, afrikansk statsman har bedragarna denna gång läst på om Marisol Yagüe. Deras förhoppning är att någon ska svälja historien och frestas att försöka hjälpa henne för att tjäna snabba pengar.

“M-politiker misstänks förskingrat 48 miljoner” (Expressen, 6 dec 2016, artikel).
Mannen hade snott pengar för att tjäna en hacka på att frakta hem guld. Det slutade med att pengarna försvann och guldet uteblev.

Citat ur artikeln:
“M-politikern [SH], 70, misstänks ha förskingrat mångmiljonbelopp från fastighetsimperiet Einar Mattssons ägarfamilj. Han skulle använda pengarna för att frakta hem 200 kilo afrikanskt guld, som en kvinna tipsat honom om.
– Ett solklart tillvägagångssätt för hur ett Nigeriabrevsbedrägeri går till, säger Anna-Lena Tapper på polisens Nationella bedrägericentrum.”

“Blåstes på miljoner – med nya “Nigeriabrev” (Expressen, 3 maj 2016, artikel).
Erbjudande om investering. Citat ur artikeln:
“I tron att de skulle få 200 procents avkastning gick de med på att investera 300 000 euro, motsvarande 2,7 miljoner kronor, i ett förslag som deras vän presenterade för dem. […] Upplägget som paret gick med på påminner om så kallade ”Nigeriabrev” som lurar människor på pengar mot avkastning – som uteblir.”

“Lurad på halv miljon – polisen varnar för nya ”Nigeriabreven” (Metro, 05 jan 2016, artikel).
Det “nya” består i att bedragarna lockar (med pengar) i form av en lotterivinst, som de påstår att mottagaren vunnit.

Citat ur artikeln:
“Flera personer från hela landet utsatta för det nya bedrägeriförsöket. […]
Polisen har den senaste tiden blivit kontaktad av flera personer angående något som kallas ”Florida lottery”. De utsatta har i ett brev lovats en vinst på 800 000 dollar – trots att de inte har deltagit i något lotteri. För att ta del av drömvinsten uppmanas brevets mottagare att först betala en mindre avgift. Betalar man följer snart fler uppmaningar till betalningar.”

“Ny variant av Nigeriabrev” (Sydsvenskan, 18 december 2015, artikel).
Det “nya” består i att det inte är en änka som vill ha hjälp med att föra sin förmögenhet ur landet, utan istället en man som vill ha hjälp att flytta en större summa pengar till ett bankkonto. Dvs samma upplägg men med obetydliga detaljskillnader.

Citat ur artikeln:
“…en man i Ghana som ville att 73-åringen skulle hjälpa honom att flytta 15 miljoner dollar till ett konto i en bank. För detta skulle 73-åringen få 8 miljoner dollar som tack för hjälpen. Det enda som behövdes var att han öppnade ett konto i sitt eget namn som pengarna skulle flyttas till. Detta skulle kosta 73-åringen 650 dollar.”

“Enorm härva med svenska Nigeriabrev i rätten” (IDG, 2015-01-13, artikel).
En man i TROLLHÄTTAN inför rätta för miljonbedrägerier över internet, hade bland annat skickat Nigeriabrev i stora mängder till uppåt tolv länder.

Citat ur artikeln:
“Den nu 36-årige mannen misstänks ha lurat människor över hela världen. Enligt åtalet har han köpt varor och tjänster och betalat med stulna kontokortsuppgifter, skickat felaktiga fakturor till företag, skickat så kallade Nigeriabrev i stora mängder och använt falska pass för att inte avslöjas.
– Vid husrannsakan i mannens hem hittades flera datorer, 1,8 miljoner e-postadresser, 15 000 kontokortsuppgifter, 3 000 mobiltelefonnummer och 40 bankkonton, samt drygt 2 500 frimärken avsedda för bland annat Nigeriabrev som även skickats via sms, säger vice chefsåklagare Sune Johansson”

“Bedragarnas “Nigeriabrev” allt mer raffinerade” (Sveriges Radio, 16 juli 2011, artikel).
Nigeriabrev i form av lotterivinster. Eller arv från en avlägsen släkting som utvandrade för längesen. Diverse avgifter måste betalas för att få ut “vinsten” eller arvet.

Citat ur artikeln:
“Pengabedrägerier med hjälp av så kallade Nigeriabrev blir allt mer sofistikerade enligt polisen. Flera personer har blivit lurade att betala hundra tusentals kronor till utländska bedragare som utgett sig för att förvalta arv eller dela ut lotterivinster.
Jämfört med tidigare är dessa bedrägerier betydligt mycket svårare att genomskåda.
– Det är som en hel teaterföreställning. Det är väldigt avancerat, det är inte bara så att man skriver brev, man träffar folk också, säger Evert Norberg som är bedrägerisamordnare vid Citypolisen i Stockholm.”

“Polisen fick 36000 nigeriabrev…” (Sydsvenskan, 2004, artikel).
Några äldre exempel på offer. Citat ur artikeln:

“En 29-årig kvinna i Karlskrona betalade i fjol 50 000 kronor för att komma över en förtjänst på en miljon dollar. När bondfångeriet blev uppenbart valde hon att polisanmäla händelsen.
[…]
En 30-årig Värnamobo lurades i fjol på 400 000-500 000 kronor sedan han i omgångar satt in pengar på ett bankkonto i Holland för att få ett fingerat arv från en miljardär i Sydafrika. När han klagade fick han en check med posten. Den saknade dock täckning.
[…]
I fjol lades förundersökningen ner kring en 40-årig företagare i Falun som lurats på 1,6 miljoner kronor. Han erbjöds 20 procent i provision för att föra 83,3 miljoner dollar från Nigeria till ett konto i Sverige. Vid flera resor till London och Lagos betalade han stora summor i avgifter, presenter och mutor.”

Några ords betydelse

bondfångare (efter tyska Bauernfänger):
– någon som ägnar sig åt att lura pengar av godtrogna personer
– bedragare som använder sig av enkla knep mot oerfarna och lättlurade offer
– HIST.: sedan 1893; efter ty. Bauernfänger med samma bet. (NE.se)

solochvår:
äv. sol-och-vår [solå(k)vå´r]
– artig och skenbart kärleksfull uppvaktning av kvinna, som görs i syfte att lura av henne pengar
– HIST.: sedan 1916; urspr. signatur i en kontaktannons  (NE.se)

Om Nigeriabrev (Nigerian Letter, “419” Fraud):
FBI:s hemsida. – Svenska polisens hemsida.

Mera:
forts. Deg utan kneg (#2). (Djupgranskning av annonser).
Deg utan kneg, m.m..