Myten om luntorna och Palmemordet

Om de statyer eller “luntor” som restes 1987 längs Luntmakargatan i närheten av platsen där Olof Palme mördades. Och om portaler från en annan värld.

En lunta på Luntmakargatan.

Större, omtalade rättsfall utsätts för mytbildningar. T.ex. gällande Quickfallet förekommer myten att Quick var ett offer för omvärlden, när det tvärtom är omvärlden som är offret. En myt om fallet Catrine da Costa handlar om att åtta (8) prostituerade kvinnor styckades av två läkare som var vampyrer, men sanningen är att det var en (1) prostituerad kvinna och att inget framkommit som tyder på att läkarna även var vampyrer…

En av myterna om Palmefallet handlar om de fem statyer som placerades ut 1987 (året efter Palmemordet) längs Luntmakargatan, dvs inte långt från mordplatsen i Stockholm. Statyerna lär föreställa “luntor”, av den typ som tillverkades av luntmakare på 1600-talet. (En lunta var en långsamt brinnande veke som användes för att avfyra musköter (gevär) och kanoner).
Valet av lunta som staty lär vara resultatet av en tävling där medborgarna skickade in sina förslag.

De fem identiska statyerna har formen av en obelisk: en hög, smal, fyrsidig uppåt avsmalnande pelare, upptill avslutad av en liten pyramid. (Bild på en av dem visas här intill).

Att luntorna är formade som obelisker och är fem till antalet tolkas av konspirationsteoretiker som ockulta tecken och att luntorna är resta av frimurare. Dvs att personer tillhörande Frimurarorden på något sätt skulle varit engagerade eller involverade i mordet på Palme. Luntornas placering tros visa att mördaren flydde norrut från mordplatsen längs Luntmakargatan, istället för österut och trapporna upp till Malmskillnadsgatan.

Bild ovan: X = mordplatsen 28 februari 1986. Punkt 1-5 = luntornas placering längs Luntmakargatan, från Tegnérgatan till Tunnelgatan. (Numreringen här är godtycklig).

På lunta nr 5 (den närmast mordplatsen) finns följande information, huggen i sten:  “10 privata fastighetsägare rustade upp gatumiljön, planterade träden och reste 5 luntor på Luntmakargatan år 1987.”

Inget märkligt på den luntan. Men på några av de andra luntorna har också hittats texter och dessa tolkas numera av konspirationsteoretiker på Internet som ytterligare tecken på att frimurare var engagerade i mordet. Följande två fotografier är från 2014 eller tidigare:

Texternas bristande språkhantering och märkliga innehåll ger intrycket att de inte tillhör statyerna utan är ditsatta av någon annan. Men det stör inte Internets konspirationsteoretiker som heller inte tycks medvetna om att “skyltarna” egentligen är små och mer dekalliknande (se bild här intill), inte som den stora texten huggen i sten på lunta nr 5 ovan.

Portaler från/till en annan värld

År 2012 lanserade Google sitt GPS-baserade onlinespel “Ingress”. Entusiastiska spelare världen över greppar sina mobiltelefoner och går, cyklar eller bilåker omkring och letar “portaler” för att plocka poäng och bekämpa motståndarna. Virtuella världar sammanflätas med den fysiska, “ett magiskt lager över verkligheten” som en skribent uttryckte det.
Luntan vid Kammakargatan (nr 3 på kartan ovan) har utsetts (av Ingress-användare) till en sådan portal:

För Ingress-entusiaster finns en marknad med diverse prylar inklusive dekaler (“stickers”) för bilen och annat, med texter och symboler relaterat till spelet. I utländska forum framgår att vissa spelare klistrar dekaler på portaler, även om andra spelare anser det vara fel och vandalism.
De små nämnda texterna på några av luntorna är uppenbarligen inte köpta i butik, den som vill kan själv enkelt skapa enstaka sådana små dekaler innehållande valfria texter.

… Här nånstans försvann inspirationen att luska vidare, det bidde en slags konspirationsteori om en konspirationsteori, dax att sätta punkt här o nu.

——————————————————–
Läs mytfritt om Olof Palmefallet, om fallet Catrine da Costa och om Quickfallet.