Grymma supersnutar och Eva Söderström-fallet

Mark Safarik och Bo Åström med team hugger tänderna i gamla olösta fall. I senaste avsnittet av “Svenska fall för FBI” granskades mordet på Eva Söderström och hunden Laban i Kramfors 1987.
Uppdaterad 15 november 2016

I tv-programmet om mordet på Eva Söderström framkom att Safarik och Åström är övertygade om att en viss infödd Kramforsbo är mördaren, i programmet benämnd “mr P”. Lokalbefolkningen förstår nog vem som avses, vilket troligen är syftet. Åströms slutord att deras uppgifter om P “kommer att leda till att rättvisa skapas för Eva och hennes familjemedlemmar” vittnar om starkt självförtroende.

Här kommenteras några av de uppgifter som framkom och inte framkom i tv-programmet. Man bör alltså ha sett programmet eller vara någorlunda insatt i fallet för att begripa nedanstående. En kort översikt av fallet finns dock längre ned i inlägget. Rubriker:
– Den röda, gamla damcykeln
– Hunden Laban
– Översikt, fallet Eva Söderström
– Sammanfattning

Den röda, gamla damcykeln

Safarik och Åström har hittat en röd damcykel. Den lär ha tillhört modern till brottsoffret ES och stod numera i källaren hos ES:s syster AS. På mordnatten 1987 hade vittnen sett en röd damcykel slängd i diket en bit från fyndplatsen, på morgonen hade den varit borta. Nu 2016 verkar S&Å övertygade om att de hittat den cykeln, och deras hypotes handlar om att “mr P” använt cykeln vid mordkvällen. (Mer om hypotesen finns under rubriken “Översikt” nedan).

Vad som inte framkommer i programmet är att polisen enligt medieuppgifter* 1987 hittade en mängd intressanta cyklar. En tid efter mordet uppgavs antalet till 170 st:
“- Som ren kuriosa kan jag nämna att vi hittills har haft 170 stycken intressanta cyklar i utredningen, säger Berntsen.”
Röda damcyklar bör inte varit direkt ovanligt förekommande ens i Kramfors. Någon av cyklarna i utredningen kan ha varit den sökta men att det inte med säkerhet gick att fastställa.

Vid ett tillfälle några månader efter mordet rapporterade media att cykeln hade avförts från utredningen och att man hade hittat ägaren:
“Den cykel som har figurerat i utredningen av det brutala knivmordet på 27-åriga Eva Söderström i Kramfors de senaste dagarna, avfördes på fredagen från utredningen.
– Vi har hittat ägaren till cykeln och det visade sig att cykeln stals den 28 oktober, cirka fem veckor efter mordet, säger Ulf Berntsen på kramforspolisen.”
Men det tycks varit ett felaktigt besked.

Enligt media beskrev vittnena cykeln som gammal och ganska sliten. Ur några artiklar:
“Vid vägkanten observerade de att det låg en gammal röd-orange damcykel.”
“Den verkade gammal och ganska sliten, matt i lacken liksom. I övrigt orange med grå handtag och blank framskärm.”

Här är cykeln som S&Å hittade 2016 hos systern AS:

Ser ganska välbehållen ut. Om cykeln inte har renoverats sedan dess så lär den knappast sett gammal och sliten ut 1987, som vittnen uppgav då. Vilket talar för att detta inte är cykeln som vittnena såg nära fyndplatsen.

Hunden Laban

Finska spetsen Laban, som ES promenerade hem med och som också dödades, tillhörde systern AS. Hunden var lösspringande vid tillfället, dvs inte kopplad.

I tv-programmet med Safarik och Åström dras den möjligen felaktiga slutsatsen att gärningsmannen haft en nära relation till Laban. Deras slutsats tycks grundas på uppgifter i programmet från “Pia” (en vän till ES och AS) som säger att Laban var “harig” och “lite rädd”, att han skällde mest och inte skulle gå fram till främlingar. Samt en väninna till ES/AS som i programmet säger att Laban inte var så vänlig och en “one-mans-dog”, hon förtydligar att “one-man” syftar på matte AS.
S&Å menar att eftersom P haft ett förhållande med Labans matte AS i tre år (se “Översikt” nedan), så skulle P vara en av få som kunde komma tillräckligt nära hunden för att döda den. Men deras slutsats tycks grunda sig på Labans beteende i vardagslivet, inte vid hot.

Finsk spets (ej Laban)

Att en hund är reserverad mot främlingar är inte direkt ovanligt. Det betyder inte att hunden i en hotfull situation inte skulle attackera en främling. En hund kan undvika främlingar i vardagliga, normala situationer, men attackera om den upplever hot eller våld.

Beskrivningen att Laban inte skulle våga närma sig en främling motsägs av systern AS i media 1987, dvs av Labans egen matte:

“Polisen har förhört Anneli om hundens beteende. Anneli hävdar att hunden aldrig skulle låta en obekant person komma nära Eva utan att gå till attack.
Just därför arbetar polisen med hypotesen att mördaren kan ha blivit biten och därefter i raseri tagit livet av hunden.”

I en sådan situation “närmar sig” hunden i attack, för att försvara sig och närstående. Inte för att vara sällskaplig och bli klappad…

Sammanfattningsvis verkar det som att gärningsmannen inte alls behövt ha en nära relation till Laban för att få tillfälle att “komma nära” och skada honom, Laban kan t.ex. blivit knivhuggen vid attacker mot gärningspersonen.

Angående väninnans påstående att Laban var en “one-mans-dog”: det motsägs i en artikel från 1987, där Laban framstår som nyfiken och vänlig och ville bli klappad. Det handlar om de två bilburna ungdomar och grannar som mötte Laban vid 23-tiden en bit från mordplatsen:
“Han vinkade på svansen och verkade precis som om han ville in i bilen, berättar 19-åringen. Men vi reagerade inte, för han har alltid varit så intresserad av bilar och försökt hoppa in så fort man öppnat dörren. Nu stannade vi inte för att klappa honom. Vi visste ju inte att han kommit i sällskap med Eva.”
Dvs, Laban kan varit reserverad mot främlingar men inte en “one-mans-dog”, han var sällskaplig och lät sig klappas av andra än ägaren.

Översikt, fallet Eva Söderström

P hade haft ett förhållande i tre år med ES:s syster AS fram till 1986.

Fredag kväll den 25 sept 1987 var ES, systern AS, en väninna samt P hemma hos P:s bostad (vid punkt 1 på kartan nedan). De “fikade och hade trevligt”, och planerade en hästhopptävling. Vid ca 22:45 lämnade ES och väninnan bostaden, AS hade gått tidigare. Väninnan skulle köra ES till föräldrahemmet (vid 4) några kilometer därifrån. På vägen ändrade sig dock ES och blev avsläppt tidigare (vid 2) för att promenera hem med hunden Laban.

Karta/flygfoto över del av Kramfors (från nutid):

1) P:s bostad. 2) Platsen där väninnan släppte av ES. 3) Fyndplatsen. 4) ES föräldrahem.
Gångsträckan mellan plats 2 och 3 är ca 700 meter, dvs ca tio minuters promenad från platsen där ES klev ur bilen till fyndplatsen som också tycks varit mordplatsen.

Nästa dag, lördag eftermiddag vid 15-tiden (26 sept), hittades ES samt hunden Labans döda kroppar i en skogsdunge (vid punkt 3) ca 150 meter från ES föräldrahem. Båda ihjälstuckna med elva respektive ett knivhugg. Motivet antogs vara sexuellt, bredvid brottsoffrets kropp låg hennes trosor, långbyxor och skor.

Mordet antas ha begåtts fredag 25 sept strax efter kl 23 (det kan skett senare, exakt klockslag är inte fastställt).
Det regnade under natten till lördagen i många timmar innan kroppen hittades och polisens tekniker började sin undersökning, vilket kan spolat bort spår efter gärningsmannen.

Några vittnesuppgifter:

 • Två olika vittnen hade sett en röd, gammal damcykel liggandes i diket invid vägen en liten bit från fyndplatsen, vid midnatt samt vid 02:40-tiden.
  Cykeln tycks legat halvvägs dold ned i diket, ett vittne uppgav att “egentligen såg vi bara sadeln och framåt”. Cykelns framhjul låg i riktning mot ES föräldrahem (dvs mot punkt 4 på kartan ovan).
 • Ett tredje vittne som passerade platsen vid 05-tiden hade inte sett någon cykel. Dvs cykeln tycks legat där åtminstone mellan midnatt och till kl 02:40. Kanske även tidigare, och ända fram till 05-tiden eller längre (om cykeln fanns där då men vittnet inte lade märke till den).
 • En promenerande man som vid den antagna tidpunkten för mordet hade rastat sin hund ca femhundra? meter från fyndområdet hade varit nära att bli påkörd av en cyklist i hög fart. Cyklistens färdriktning tycks varit från stan mot fyndområdet, dvs samma riktning som ES vid sin promenad hem. Mannen kunde lämna ett hyfsat signalement på cyklist och cykel. Via media uppmanades cyklisten att kontakta polisen, men lär aldrig hört av sig.

Några uppgifter om “mr P”, enligt S&Å:

P tycks haft alibi kl 00:40 och kl 01:00 (den 26/9 1987). Vid 00:40 hade två vittnen mött honom vid nattklubben Tramm, han uppges varit “genomvåt” (det lär ha regnat mycket den natten). Vid kl 01:00 körde P en vän till hans hus.

Utöver detta hade P själv uppgivit att han försökt nå ES via telefon ca en halvtimma efter att hon lämnat P:s bostad, och sedan ytterligare några gånger fram till midnatt men ingen hade svarat hos föräldrahemmet. Han sade sig även varit vid föräldrahemmet några gånger med bil mellan kl 00:30 till 01:30. Tidigt på lördagsmorgonen vid 06:30 ringde han systern AS och uttryckte oro för ES, det bekräftades av AS.

S&Å:s hypotes om “mr P”:

Den (något krystade) hypotes som framförs av S&Å i tv-programmet är i korthet följande. Efter att kvinnorna lämnat P:s bostad vid 22:45-tiden kör P till ES föräldrahem “en snabbare väg”, ställer bilen där, snor ES:s mammas röda damcykel, cyklar en bit tillbaka till mordplatsen, möter där ES, dödar henne och hunden, återbördar cykeln – efter flera timmar? – och tar bilen hem.
Notera att P i bostaden knappast visste att ES skulle ändra sig och promenera halva sträckan hem.

Persongalleri:

 • ES: brottsoffret, 27 år (bild nedan). Stod precis inför en flytt från Kramfors till Sundsvall där hon hade fått jobb som syokonsulent. Bl.a. intresserad av hästar.
 • AS: syster till ES, bosatt i Kramfors.
 • Laban: hund, 9 år, av rasen finsk spets, tillhörande systern AS.
 • “Väninnan”: till ES och AS.
 • “Pia”: vän till ES. Medverkar i programmet inför kamera. Där framgår att hon misstänkte P för mordet redan 1987 när ES kropp hittades. “Vad fan har han gjort” berättar hon idag att hon tänkte då. Något konkret suspekt om P framkommer dock inte i hennes uppgifter, allt är väldigt vagt.
 • P: man, 31 år, född och bosatt i Kramfors. Hade ett förhållande med systern AS i tre år, det tog slut 1986. Enligt polisen samt diverse artiklar var han ES:s pojkvän (1987), vilket motsägs numera av “Pia”.
 • “Cykelmannen”: 40-åring som länge var misstänkt för mordet.

Sammanfattning

I programmet påstår S&Å att polisen lämnade P helt utanför utredningen.
Men det stämmer inte, enligt uppgift från polisen som kommenterade* programmet dagen efter:
“- Han är naturligtvis ordentligt kartlagd, säger Börje Öhman.”

S&Å:s uppgifter var heller inte nya för polisen, sägs det. Dock, efter att programmet hade sänts fick polisen ett “intressant tips” från allmänheten.

De grymma supersnutarna ser åtminstone grymma ut. Deras kaxiga slutsatser är möjligen mindre grymma. Vi får se.

——————————-
* Uppgifterna kommer från tv-programmet “Svenska fall för FBI” (27 okt 2016) och från tidningsartiklar i Mediearkivet. Inte helt säkra uppgifter alltså, milt uttryckt.
* Polis kommenterar programmet: sverigesradio.se, 28 okt 2016.