Om Palme burit väst

Hade Olof Palme överlevt om han burit skottsäker väst den kvällen på biografen, är frågan.
Uppdaterad 1 maj 2016

Kulan som dödade Palme lär vara av kaliber .357 Magnum* av typen Metal Piercing, 158 grain*. “Metal piercing” innebär att ammunitionen uppges vara konstruerad för att penetrera metall. Ursprungliga syftet lär varit att kunna skjuta genom gangsterbilars plåt och dörrar så att föraren sätts ur spel, eller att träffa någon vital del i motorrummet så att motorn stannar. Att kulorna kan spräcka motorblock tycks dock bara vara en seglivad myt.

Bild: “Western, Super-X, 357 Magnum Metal Piercing (Oilproof), 158 Grain, Metal point, Lubaloy, Conical bullet, Non-corrosive priming – Smokeless powder”

En del som spekulerar kring Palmemordet hävdar att mördaren valde ammunition av typen metal piercing ifall Palme bar skyddsväst den kvällen på biografen. (En annan möjlighet är förstås att gärningsmannen skaffade den ammunition som för tillfället råkade finnas tillgänglig).
Anm: om målet INTE bär väst så kan det snarare vara till nackdel för mördare att använda sådan ammunition, dvs att offret överlever. (Kulan sliter inte sönder lika mycket vävnad, utgångshålet blir mindre, kulan fortsätter igenom kroppen med mer bibehållen rörelseenergi).

Skottsäkra västar är förvånansvärt effektiva, det framgår bl.a. i diverse videor där vapenägare testar bland annat .357 Magnum i olika sammanhang. I ett test används .357 Magnum av typen Full Metal Jacket (helmantlad ammunition) 158 grain, och där lyckades de INTE tränga igenom västen.

Några av testerna:
“Skudsikker Vest Testet med. 357 Magnum – 1233 FPS – 158 g – FMJ”.
“.357 magnum vs “Bullet proof” Vest”.

Det ger en antydan att Palme möjligen kan haft en chans med väst. Men frågetecknen är flera, t.ex. vad blir effekten med .357 Magnum metal piercing (som bl.a. har något spetsigare kula) jämfört med FMJ (full metal jacket) som användes i testet ovan? Hur effektiva var västarna 1986? Hur väl skyddade en sådan väst mot skott bakifrån? Även om västen stoppar kulan så blir det ändå skador av stöten, hur omfattande? Revolverpipans längd – som är okänd i palmefallet – har också viss betydelse, längre pipa ger högre hastighet.
En (inofficiell) källa hävdar att ingen väst klarar .357 Magnum metal piercing, dock har den källan inga fakta eller testresultat som stöd.

“Metal piercing” hypad?

Vissa källor menar att när .357 Magnum metal piercing marknadsfördes på 1930-talet så överdrev reklamen möjligheterna med ammunitionen. (Och kanske gav upphov till myten om penetrering av motorblock). Här visas några röster om .357 Magnum metal piercing, från forum hos vapentillverkaren Smith&Wesson:

“That ammo I used in the 1950-1960 era. It was “Supposed” to penetrate vehicle bodies. I discovered that it wasn’t any better than regular .357 ammo.

“It’s just jacketed lead. With a catchy name and cool-looking bullet.”

“I sectioned a pulled metal piercing 357 bullet. It is essentially just a soft lead core with a thin metal jacket. Nothing exceptional.”

“I inherited a few dozen of those and shot a few at metal plates last Fall. I was sort of disappointed in the performance as they did not do a whole lot more penetrating than regular .357’s did on metal plates. They failed to penetrate the 1/4″ steel plates at 25 feet and put only a slight dent in it.”

Där påstås bl.a. att “metal piercing” inte presterar mycket bättre än annan .357 Magnum-ammunition. Och att kulan består av metallöverdraget bly (liknande FMJ), vilket ger sämre effekt än t.ex. rena stålkulor.

För att få klarhet behövs skjuttest med .357 Magnum metal piercing, 158 grain. Antingen på väst eller jämförelse med t.ex. full metal jacket.

—————————
Källor m.m:
* Grain: vikt. 1 grain=0,065 gram. 158 grain=10,27 gram.
* Kaliber .357 Magnum motsvarar 9,07 mm (0,357 tum).