“Pitholmselever sökte förgäves efter Charles!”

På tisdag den 16 november 1976 rapporterade Piteå-Tidningens förstasida om måndagens spaningar och skallgång efter Charles. Ett 25-tal skolelever, 14 poliser och två hundar deltog i måndagens sökande:

1976-11-16-forstasidan
“Pitholmselever sökte förgäves efter Charles!”

Några citat ur artikeln:

Spaningarna efter den sedan i fredags försvunne 15-årige Charles Zelmanovits, Munksund, gav inte heller på måndagen något resultat.
/…/
I går finkammades hela det område där ynglingen senast sågs. I skallgångskedjorna deltog både elever från Pitholmsskolan och poliser. Sammanlagt deltog 14 poliser med två hundar och de genomsökte också alla lador, uthus och andra byggnader. Försvinnandet är en fullständig gåta.

Fortsättning sidan 11:

1976-11-16-sida11
“Vad har hänt 15-årige Charles? Resultatlösa spaningar”

Några citat ur artikeln:

Han följde ett par kamrater på väg från skolan till hemmet i Skuthamn. Vid brandstationen i Munksund upptäckte kamraterna att Charles var försvunnen. De trodde att han eventuellt återvänt till skolan.
/…/
Charles hade inga pengar eller pass på sig vid försvinnandet.
/…/
Vid förhör med de kamrater som följde med 15-åringen från dansen har följande framkommit. Charles hade ringt till den villa i Skuthamn där ett tiotal ungdomar höll till före dansen. Han inbjöds dit men redan efter en kort stund åkta alla till dansen. Vid midnatt gick Charles och fyra andra ungdomar från sporthallen och mot Skuthamn. De hade stannat vid Mossvägen och pratat om dansen och då fortsatte Charles bortåt vägen. De andra gick efter och hade ögonkontakt med honom ända fram till vägskälet vid brandstationen i Munksund. Då var han plötsligt försvunnen och ingen hade sett åt vilket håll han gick.
/…/
Polisen har hört en massa folk men ingen har sett den försvunne.
/…/
15-åringen var vid försvinnandet klädd i brun jacka och blå jeans. Han är cirka 170 cm lång och har cendrefärgat hår.
/…/
Familjen Zelmanovits har bara bott ett halvår i Piteå och därför har Charles inte hunnit att få så många kamrater. Polisen har kontaktat alla man vet.
/…/
Bildtext: Polisen hade även två polishundar med i spaningarna. Man hade överhuvudtaget mönstrat all tillgänglig personal i sökandet.
/…/
Bildtext: Det var cirka 25 skolelever med och letade. De gick med fem meters lucka. – Den försvunne finns inte i detta område, garanterar polisen.

Nedre delen av sidan 11:

1976-11-16-sida11-nedre


poliser-med-hundar
“Första vardagen efter tonårspojkens försvinnande deltog som mest fjorton poliser och två hundar i spaningarna.” (Piteå-Tidningen, 2/11 2012, sid 17)

elever
“Ett stort antal skolelever ställde upp frivilligt för att gå skallgång.” (Piteå-Tidningen, 2/11 2012, sid 18)

Sökområdet i gårdagens (måndag 15 nov) spaningar var “där Charles senast sågs”, dvs i Munksund-området.

pitea-karta-cz-forsvinnandet

  • Skola: Pitholmsskolans sporthall där skoldansen var.
  • ?: platsen där Charles senast sågs, natten mot lördag 13 november 1976.
  • Hem: Charles bostad.