Information om Bergwalls konfirmation

Under Quickdebatten för några år sedan trätades det om huruvida Sture Bergwalls konfirmation kunde utgöra alibi för mordet på Thomas Blomgren i Växjö. Bergwall hade tidigare under många år hävdat att det var han som mördade den 14-åriga pojken. Här bringas viss klarhet.
Uppdaterad 18 februari 2016

Eftersom mordet på TB inträffade framåt midnatt på pingstafton, och det tar 5-6 timmar att köra bil till Växjö, så var det avgörande NÄR på pingstafton konfirmationsförhöret hade ägt rum. Men det fanns inget källdokument med klockslag, enbart påståenden från olika håll.

Vid lusläsning av mikrofilmade lokaltidningen Falu-Kuriren kan man dock hitta en liten notis gällande den aktuella kyrkan Stora Kopparbergs kyrka (som också kallas “Maria Magdalena”, “Falu Marie”, “Gamla kyrkan” och “Maria kyrkan”). Notisen finns intill radio-tablån, insprängd bland massa notiser från andra kyrkor, sidan 11 i Falu-Kuriren lördagen den 9 maj 1964 (dvs en vecka före konfirmationen):

Omvandlat till text (med ocr-program och enstaka efterkorrigering) ser en del av ovanstående skärmdump ut så här:

Stora Kopparbergs församling
Kyrkan: Lörd. 16 Konfirm. Hassel-
myr. Sönd. 11 Högm., HHN, Hassel-
myr. Onsd. 21 Nattvardsgudstj. – S:t
Örjans kapell, Främby: Sönd. 11 Rid-
derstedt. – S:t Stefans kapell, Häl-.
singgården: Sönd. 18, Rudolfsson –
Arbetskretsar: Lörd. 19.30 Morbygdens
skola, Gåvohögtid, Olsson m. fl. Månd.
19.30 Stefanssalens Damklubb. Tisd. 14
Korsnäs    kyrkl. arb.kr. i Pensionärs-
hemmet. Onsd. 19.30 Kristinegårdens
damklubb i Örjansgården.

Texten som rör Bergwalls konfirmation:
“Stora Kopparbergs församling Kyrkan: Lörd. 16 Konfirm. Hasselmyr. Sönd. 11 Högm., HHN, Hasselmyr.”
Vilket tycks betyda att konfirmationsförhöret skulle äga rum nästa lördag kl 16, i Stora Kopparbergs kyrka, prästen hette Hasselmyr. På söndag skulle det bli högmässa kl 11, HHN lär betyda herrens heliga nattvard (kallat “nattvardsgången” i konfirmationen).
Anm: konfirmationsprocedurerna ägde rum lördag och söndag den 16 och 17 juni 1964.

Alibit ur tidsmässigt perspektiv

Om vi utgår ifrån att uppgiften i notisen stämde (och att inte tyrckfelsnisse varit framme (tryckfelsnisse) vilket inte var ovanligt med den tidens tryckteknik), att förhöret påbörjades kl 16. Vad innebär det då för Bergwalls alibi?

Om vi antar att mötet i kyrkan tog högst 1-2 timmar, det är ingen långvarig procedur, prästen håller ett förhör (för att kontrollera att konfirmanderna förtjänar sina konfirmationspresenter…). Nästa dag fullföljs konfirmationen med nästa procedur som kallas nattvardsgången (enligt notisen skulle detta ske kl 11 på söndagen).

Tiden mellan konfirmationsförhörets avslut vid kl 17-18 och fram till mordet som enligt dåvarande uppgift inträffade senast kl 23.30, blir då mellan 5,5 till 6,5 timmar.
Kör man idag via väg 50 från Falun till Växjö lär det ta 5 tim 38 min “utan trafik”, annars 6 tim 13 min, enligt Google. Kanske nedåt 5 timmar om man överskrider hastighetsgränserna.

Det blir tajt tidsmässigt men ändå fullt möjligt att ta sig med bil från Falun till Växjö folkets park under ovan nämnda tid, inklusive några pisspauser och en tankning.

Anm: i brodern Sten-Ove Bergwalls bok “Min bror Thomas Quick” (1995) berättar Sten-Ove att det var fullt möjligt att ta sig till Växjö efter konfirmationsförhöret inom nämnda tidsram om Sture “haft sällskap av en äldre kamrat med bil”. Vilket kan tyda på att konfirmationsförhöret inte pågick någon längre stund.

Om mordet hade inträffat något tidigare, eller konfirmationen börjat något senare, så hade slutsatsen blivit en annan. Men så tycks inte varit fallet.

Mera från Falu-Kuriren från den tiden

Flera andra kyrkor hade större notiser/annonser gällande sina konfirmationer, t.ex. på sidan 2:

Flera kyrkor höll konfirmationsförhören senare på eftermiddagen, vid kl 18.

Att Stora Kopparbergs kyrka inte hade någon större annons, utan endast en liten notis svår att hitta, kan möjligen bero på att den kyrkan (Faluns äldsta kyrka, från 1400-talet) var populär och inte behövde annonsera för att locka folk.

Här en notis om mordet på Thomas Blomgren, Falu-Kuriren 28/5 1964:

Omvandlat till text:
“Mordtidpunkten har fastställts i växjödramat
Den 14-årige Växjöpojken Thomas Blomgren bragtes sannolikt om livet mellan kl 23.15 och 23.30 på pingstafton, anser Växjöpolisen.
Pojken sågs i parken kl 23.15, och med ledning av obduktionsresultatet och uppgifter som kommit fram under “operation dörrknackning” torde ogärningen ha begåtts under de därpå följande 15 minuterna.
Polisen fortsätter att kolla uppgifter och skaffa in nya.”

Och nu över till nånting helt annat…

När man har näsan i en femtio år gammal tidning kan man lika gärna kolla in de s.k. radannonserna. Från Falu-Kuriren anno 1964:

Vad sägs om en nästan ny Opel Kapitän, lyx med UKV-radio. Eller en högerstyrd Volkswagen för 4200 kr, kontant. Varför inte en motorcykel Husqvarna Silverpil, endast tre år på nacken. Mot kontant betalning förstås, check accepteras inte. Kom och fynda!