Boken “Raines dagbok” och Catrine da Costa

Här följer en kort presentation av Raine Gustafsson, hans bok “Raines dagbok” och vad han skriver om sin vän Catrine da Costa som styckmördades* 1984.
Uppdaterad 18 februari 2016

Raine Gustafsson.

Raine Gustafsson (född 1952) blev 1975 bekant med Catrine da Costa då han inledde ett förhållande med en kvinna som kallades Kicki. Vid den tiden bodde Catrine hemma hos Kicki tillsammans med ytterligare två vänninor. Det var alltså genom Kicki som Raine lärde känna Catrine da Costa.

Raine berättar i sin bok att Catrine hade kontakt med två läkare som tillhandahöll valium. Raine visste inte vilka läkarna var men det kan varit samma läkare som det s.k. dagboksvittnet* M.S. vittnade om och som domstolen ansåg var de som hade styckat Catrine, dvs den så kallade “Obducenten” och “Allmänläkaren”.

Även M.S. var bekant med både Kicki och Catrine. Liksom Raine hade M.S. träffat Catrine genom Kicki, men något år senare än Raine.

Raine levde ett hårt liv som missbrukare, fängelsekund och hemlös. Anledningen till hans flertaliga fängelsevistelser från tonåren upp till 30-40-årsåldern tycks varit diverse egendomsbrott (inbrott, stölder m.m). Enligt Raine har han “aldrig suttit inne för våldsbrott”.

När Raine var 46 år (1998) började han föra dagbok om livet som hemlös i Stockholm. Hans dagbokstexter publicerades i tidningen Situation Sthlm åren 1998-2011. En del av dessa texter blev sedermera boken “Raines dagbok” som utkom 2010. Den handlar inte om da Costa-fallet, men Raine nämner ändå sin gamla bekant Catrine da Costa.

Catrine och de två läkarna

Ur “Raines dagbok”, sid 65-66:

Läste i gårdagens Metro att preskriptionstiden för dråp går ut om en vecka angående Catrine, som blev styckmördad 1984. I mitten av sjuttiotalet bodde jag ihop med min före detta och Catrine, som hade varit klasskamrater i skolan. I mars 1984 muckade jag från ett fängelsestraff och var tillsammans med Catrine några veckor. Vi bodde på ett hotell som hon betalade, för lägenheten jag fick i samband med frigivningen var ju helt omöblerad. En dag försvann hon bara. Hon var ledsen över att hennes två barn blivit omhändertagna. Enligt henne själv hade hon träffat några läkare som gav henne hur mycket valium och annat fludder som helst. Jag vet inte om det var samma läkare som misstänktes för att ha styckmördat henne.

I mars 1984 muckade alltså Raine från fängelset och var ihop med Catrine några veckor. Catrine berättade då för Raine om två läkare som tillhandahöll valium. Detta var ca tre månader innan Catrine miste livet.

Raine, 17 år.

Mer om 1975 när Raine lärde känna Catrine hemma hos Kicki (sid 232 i “Raines dagbok”):
“Hela sidan tio av söndagens DN handlar om Catrine. Det är precis tjugo år sedan hon blev mördad. Tio år innan bodde hon hemma hos Kicki, när Kicki och jag blev tillsammans. Hon och Kicki var barndomsvänner. Fast jag hade flera egna lägenheter trivdes jag hemma hos Kicki. Förutom Catrine hade Kicki två väninnor till som bodde i lägenheten. Alla fyra var sjutton—arton år, söta, skärpta och trevliga. Själv var jag 22 år och vilken kille i den åldern har något emot fyra fina tjejer?”

Kronologi Catrine da Costa, Raine, Kicki m.fl:

Catrine da Costa

1956: Catrine föddes i Luleå.
1959: flyttade till Stockholm.
1961: föräldrarna skils.
1970: bodde på Råsundav, Solna, hos mamma.
1973: flyttade från mamma.
1975: C födde en son, som omhändertogs av soc.mynd.
1975: C blev bekant med Raine, genom C:s barndomskamrat Kicki.
1975: Raine och Kicki gifte sig.
1976: C blev bekant med M.S. (“dagboksvittnet”), genom Kicki.
1979, mars: Raine och Kicki skilde sig.
1979: C träffade JdC i Portugal. Han reste med henne till Sverige, greps vid ankomsten för narkotikabrott.
1980, febr: JdC utvisades ur Sverige. C bodde med honom i Portugal (f.n. okänt hur länge).
1981-82: C födde en son (JdC:s). Var på besök i Sverige några veckor, nyfödda sonen var sjuk. Sonen omhändertogs av soc. C gifte sig med JdC (21/10 1982), f.n. okänt var.
1983, 30 maj–2 juni: C träffade M.S. på Karolinska Sjukhuset, där båda var inlagda pga äggledarinflammation. (M.S. skrev om detta i sin dagbok).
1983-84, dec-jan?: C återkom till Sverige efter ett halvår i Portugal.
1984, mars: C träffade Raine som bodde några veckor hos henne på hotell.
1984, 3-8 juni: C träffade M.S. (som skrev om detta i sin dagbok).
1984: juni: C tycks förberett resa till Portugal (bl.a. växlade hon resevaluta kort tid före sin död).
1984, juni, vid/efter pingst: C död.

Anm: ovanstående sammanställning tar endast upp enstaka detaljer kring några av Catrines relationer. Vissa datum och uppgifter varierar mellan olika källor. Sammanställningen kan komma att ändras.
OBS: det finns ingen koppling mellan dessa personer och Catrines död, varken gällande Raine, Kicki, M.S. eller JdC.

Bakgrund Raine, Kicki och “dagboksvittnet” M.S:

  • Raine Gustafsson, född 1952-11-10.
  • “Kicki”, född 1956-06-22.
  • De lärde känna varandra när Kicki var tretton år, 1969.
    Inledde ett förhållande 1975 och gifte sig samma år. Raine hade då permission från Kumlaanstalten.
    Skilde sig 1979 men umgicks därefter ända fram till Raines död sommaren 2012.
    Anm: Kicki behöll Raines efternamn efter de hade skilt sig, hon bär än idag hans efternamn tillsammans med sitt eget.
  • M.S. (“dagboksvittnet”), född 1957. Lärde känna Kicki 1975 och Catrine 1976. M.S. betraktade Kicki och Catrine som sina bästa vänner. M.S. avled 2013.

Mer ur “Raines dagbok”, sid 253:

Alla mina bästa vänner är döda. De har försvunnit genom allt från sjukdomar till självmord. Minst ett dussin tjejer har blivit mördade genom åren.

————
* Källor m.m:
>>> Boken “Raines dagbok : Tolv år på gatorna i Stockholm 1998-2010”, Raine Gustafsson, 2010.
>>> “Dagboksvittnet” M.S. vittnade i rättegången mot “allmänläkaren” och “obducenten”. I hennes dagbok fanns bl.a. återberättat vad Catrine da Costa sagt om två läkare. Tillsammans med flera andra vittnesuppgifter ansåg rätten det vara ställt utom allt rimligt tvivel att det var “allmänläkaren” och “obducenten” som avsågs. Många år senare (1999) kampanjade bl.a. författaren P.Lindeberg och J.Guillou mot dagboksvittnet och pekade ut henne som lögnare, man påstod att hon hade förfalskat sin dagbok. Polisen utredde det hela vilket resulterade i att hon friades från misstankar, till förtret för Guillou & company.
>>> Om begreppet “styckmord”: Catrines dödsorsak är okänd, man vet inte om hon mördades eller dog på annat sätt. Att fallet ändå oftast kallas styckmordet kan ha flera skäl, som att den typen av styckning statistiskt oftast har föregåtts av mord, eller att som i detta fall styckningen framstod som offensiv och av sexualsadistisk karaktär.