Litauenligorna

Tjuvarna som stal verktyg, diesel och maskiner i Blomberg tiden fram till att Lisa Holm mördades, kan tillhöra en organiserad liga som härjade även i andra delar av länet och landet.
Uppdaterad 11 januari 2016

Enligt några hastiga sökningar bland tidningsartiklar tycks mediarapporteringen kring den typen av stölder i den delen av landet börjat några år innan mordet på LH (Lisa Holm). De upprepade stölderna i Blomberg nämns i flera förhör i fup i LH-fallet, och för hela länet i media. Nedan visas några artiklar från webben samt artiklar från Mediearkivet, senast först:

 • 2015-06-07: LH försvann, hittades mördad den 12/6.
  .
 • 2015-05-26: “Stöld av diesel och verktyg”, SLT. (länk)
  Anm: Vara och Kinne-Kleva i Götene: 2-5 mil från Blomberg.
  .
 • 2015-04-30: “Verktyg stals i Jönköping”, Jönköpings-Posten, (Mediearkivet).
  Anm: Jönköping, ca tio mil från Blomberg.
  .
 • 2015-04-02: “Stöldvåg mot hantverkare”, Borås Tidning, (Mediearkivet).
  Anm: Ulricehamn, ca tio mil från Blomberg.
  .
 • 2014-03-19: “Polisens kamp mot dieseltjuvarna”, SR P4. (länk).
  Anm: Falköping och Mariestad, 3-4 mil från Blomberg.
  “Tre män som misstänks ha rest runt i Skaraborg och stulit diesel sitter häktade i Värmland. De greps i Mariestad för en knapp månad sedan. […] I Skaraborg anmäldes 685 stölder av drivmedel ur fordon under förra året. Värst drabbat var Falköping med 116 och Mariestad med 109 anmälningar, visar statistik från Brottsförebyggande rådet.”
  .
 • 2014-03-08: “Många lantbrukare utsatta för brott”, P4 Skaraborg. (länk).
  Anm: Falköping, fyra mil från Blomberg.
  “Stölder och brott mot lantbrukare är vanligt, visar en rapport från LRF. Nu menar branschen själv att lantbrukare måste bli bättre på att skydda värdefulla saker. Per Sandahl är  lantbrukare utanför Falköping och en av dom som drabbats. Tre av tio lantbrukare har under de senaste två åren drabbats. Det handlar om allt från bedrägerier till stölder av diesel och maskiner. Totalt uppskattas värdet av det stulna till runt 200 miljoner per år.”
  .
 • 2014-02-17: “Stölderna som gäckar polisen”, Bohusläningen, (Mediearkivet).
  Anm: Ulricehamn, ca tio mil från Blomberg.

Om stölderna i Blomberg, se utdrag ur förhör/fup i inlägget forts. Översikt Lisa Holm-fallet under rubriken “Stölder av verktyg och diesel hela våren”.

Några artiklar från andra delar av landet:

 • “Stöldligor här för att stanna”, Söderhamns-Kuriren, 2015-02-16 (Mediearkivet).
  Anm: Båtstölder.
  “- Alla litauiska fordon som åker förbi här måste kontrolleras. Man ska inte dra alla över en kam, alla är förstås inte bovar. Men det här är så pass organiserat att man måste kontrollera samtliga för att kunna stoppa stölderna.”
  .
 • “Verktygsstölder ökar i norr”, Skogen, 2015-01-27 (Mediearkivet).
  “En av de mer omfattande stölderna genomfördes i december i nordöstra Jämtland då verktyg för mer än 100000 kronor stals på en skogsarbetsplats. Polisen konstaterar att stöldgods snabbt förs ut ur landet. Till exempel stoppade tullen i mitten av november en utländsk lastbil med verktyg och annat gods från inbrott.”

En månad före mordet rapporterades om en litauisk liga i annan del av landet:

 • “Rättegång mot litauisk liga väntar”, Åkeri & Transport, 2015-05-05 (Mediearkivet).
  Anm: södra Sverige samt Stockholm. Stölder av bl.a. lastbilar.
  “Kvartetten utgör en division som enligt polisen utfört stölder i södra Sverige. Ett år tidigare greps en liga som hade Storstockholm som sitt revir. Ärendet kalllades Fogdebacken där sex män greps, en finns i Litauen och några är efterlysta genom en EAW, European arrest want, en europeisk arresteringsorder. – De hade en stor verkstad där de tog hand om stulna lastbilar men även lyxbilar, som Range Rover och BMW.”.

Även kort tid efter mordet finns artiklar om litauiska ligor i Norrland:

 • “Litauiska ligor bakom m de flesta inbrotten”, Piteå-Tidningen, 2015-07-04 (Mediearkivet).
  “Ett 50-tal litauer misstänks ligga bakom en stor del av villainbrotten i norra Sverige. Under våren har svenska polisen gripit 25 personer från staden Panevezys, i en insats mot organiserade inbrottsligor.”
 • “Så avslöjades det litauiska nätverket”, Piteå-Tidningen, 2015-07-04 (Mediearkivet).
  “Fler fordonskontroller och polissamarbete ledde till gripandet av 37 misstänkta tjuvar. De flesta kommer från samma stad i Litauen.”

Anm: ovanstående framkom vid en hastig genomgång, det finns fler mediauppgifter om den typen av stölder.

Kommentar

Några av ovan nämnda ligor stjäl även lastbilar, båtar och bilar. Enligt tidningsartiklarna ovan tycks merparten av den typen av organiserade ligor komma från Litauen. Liksom NB som dömdes för mordet på LH. Därmed inte sagt att NB var delaktig i stölderna i Blomberg. Att ens egna landsmän figurerar flitigt i kriminella sammanhang kan dock vara en belastning.
Och kanske är någon i en sådan liga – med sina kriminella kontakter i Litauen och fysiska närhet till de hederliga människor som lever där – på något sätt involverad i mordet, direkt eller indirekt. Är det därför NB tiger som en mussla, kan man undra.

Mer om fallet:
– Karta och översikt Lisa Holm-fallet.
forts. Översikt Lisa Holm-fallet.