Nygammal dårfink i Asplundfallet förföljer Johanmannen

Häromdan kontaktades jag av en person som uppgav sig sökt med markradar och metalldetektor i en jordkällare i Sundsvall, och nu vill ha hjälp att gräva upp Johan Asplunds kvarlevor. Är det en ny dårfink… eller samma som fjolårets? Samma, tycks det.
Uppdaterad 18 januari 2016

Paret Asplund med flera har sedan 1980 hävdat att det var en tidigare sambo till mamma Asplund, den s.k. “Johanmannen”, som ligger bakom försvinnandet av JA (Johan Asplund). Trots att Johanmannen friades i hovrätten 1986 så har han nu förföljts i 35 år av diverse galningar, bland annat genom artiklar i media.

Förra året lämnade en person (“mobilmannen”) mycket detaljerade uppgifter till polisen att han hade ett erkännande från Johanmannen inspelat på sin iPhone mobiltelefon. Det påstods att erkännandet innehöll detaljer om hur JA hade bragts om livet, bland annat skulle han ha sövts med kloroform. Pappa Asplund uttalade i media att den personens uppgifter verkade trovärdiga.
Ett halvår senare kröp det fram att personen ifråga hade hittat på alltihop.

Den galning* som nu hört av sig hit (här kallad radarmannen), och som även tycks ha kontaktat andra, påstår att Johanmannen mördade JA och att man vill gräva efter JA på en gård utanför Sundsvall. Utdrag ur brevet (XXXXXX=censurerat av mig):

I två år har jag tillsammans med ett team försökt hitta försvunne Johan Asplund, som försvann spårlöst från Sundsvall år 1980.
Nu i somras blev vi kontaktade av en äldre kvinna, och hon berättade att hon varit väninna till XXXXXX en gång i tiden.
Hon berättade för oss att den som mördade Johan Asplund heter XXXXXX, och bor i dagsläget i XXXXXX.

Kvinnan som kontaktade oss berättade att hon i förtroende fått veta av XXXXXX, vad som hänt Johan Asplund.
Hon beskrev i detalj precis vad som hände Johan Asplund den dagen han försvann, hon berättade också hur mordet gått till och var Johan Asplund’s kropp har begravts.

Johan Asplund mördades med kniv på en plats som var väl bekant för mördaren, platsen är en gård som ligger bara ett ”stenkast” från Sundsvall.
Gården var en gård som mördaren arbetade på periodvis. Gården ägdes av XXXXXX. Denna gård genomsöktes aldrig av Polisen. Varför?

Men när vi fick tipset från kvinnan i somras, så åkte vi till platsen där Johan Asplund ska ha begravts.
Utrustade med GPR (markradar) och metalldetektorer sökte vi genom en jordkällare där Johan Asplund skulle finnas.
Markradarn visade att något fanns begravt i jordkällaren, men vi kunde inte fastställa vad, även metalldetektorerna gav utslag. Vi skickade bilderna från markradarn till tillverkaren av den markradar som vi använde, för att få hjälpa att tyda bilderna.
Företaget i USA som tillverkat markradarn, sa att det går inte att utesluta att det kan röra sig om mänskliga kvarlevor.

För att komma till saken varför vi skriver till dig, är att Polisen i Sundsvall ignorerar våra uppgifter totalt, fast vi har belägg/bevis för att Johan Asplund kan ligga begravd där.
Kvinnan som tipsade oss i somras vill inte prata med Polisen, och valde att kontakta oss. Hon vill vara anonym.

I somras konfronterade vi mördaren (XXXXXX) med de nya uppgifter som vi fått tillgång till, han sa så här ”Ni har ingenting att göra på den gården, förstår ni”. Han är idag 76 år, och vi märkte hur jobbigt detta blev för honom, han blev andfådd och jämrade sig. För oss var detta ett ”indirekt erkännande”.
Men trots allt detta, så vill inte Polisen ingripa.

Vi vill ogärna gräva på platsen, då vi inte anser att vi har kunskaper för att göra det på ett korrekt sätt, men framför allt anser vi att detta är polisens uppgift, inte våran.
Så nu undrar vi vad vi ska göra? Då Polisen inte gör något.
Gården är i dagsläget öde, och ägs av XXXXXX.

Kan det vara så att Polisen i Sundsvall vill hålla Sture Bergwall (tidigare Thomas Quick) som den skyldige fortfarande, för att den så kallade ”rättsskandalen” inte ska bli ett bevisat faktum? För oss känns det väldigt långsökt, men varför agerar Polisen i Sundsvall inte nu?

Några dagar senare mejlade radarmannen några bilder och dokument. Att radarmannen är samma person som fjolårets “mobilmannen” kan anses vara klarlagt. Han skriver nu att:
“P.s. Mobilfilmen var ett “villospår”, för att blåsa liv i fallet, nu är det på riktigt. D.s.”
vilket dessutom ytterligare bekräftar galenskapen. Hans uppgivna personnamn tycks vara samma som mobilmannens. En källa inom polisen har också bekräftat att det är samma person.

Vad som får radarmannen att framstå som oseriös, förutom att han är samma person som mobilmannen, är de knapphändiga uppgifterna från den påstådda GPR-mätningen. Samt att han pekar ut Johanmannen (med namn och ort) som mördare. Utifrån vad en anonym kvinna påstås ha sagt. Och att han uppger sig ha konfronterat den 76-årige Johanmannen och tolkat dennes högst förståeliga trötthet och jämrande – efter 35 års förföljelse – som ett “indirekt erkännande”. Mobil/radar-mannens agenda tycks snarare vara att förfölja Johanmannen än att hitta J.A.

De dokument radarmannen bifogade hit var korrespondensen gällande hans klagomål på Sundsvallpolisen: till statsminister Stefan Lövfen, samt till JK och JO (vars svar är daterade nyligen, 7-8 januari 2016). Samtliga svar avfärdar radarmannens klagomål.

Radarmannen bifogade även en bild på en jordkällare (bild ovan). Samt en beskuren bild som påstås vara från en radarbild (bild till höger), föreställande något som med fantasi kan uppfattas om en kropp, istället för att redovisa hela materialet vilket krävs för att tolka data från en GPR (Ground Penetrating Radar).

Den bifogade “radarbilden” skulle kunna uppfattas som ett horisontellt tvärsnitt från ett visst djup ned i marken. Men det hade behövts ett komplett material (och med obeskurna bilder) så att man får en uppfattning om objektets utsträckning i djupled eller tredimensionellt.
I just det här fallet hade det även krävts en video eller bilder från mättillfället med gpr-utrustningen vid/i jordkällaren samt uppgifter om utrustningen. Först då hade man möjligen kunnat ta den mannen på allvar.

Svar på radarmannens fråga

Radar/mobil-mannen undrar vad han ska göra:
“Vi vill ogärna gräva på platsen, då vi inte anser att vi har kunskaper för att göra det på ett korrekt sätt, men framför allt anser vi att detta är polisens uppgift, inte våran. Så nu undrar vi vad vi ska göra? Då Polisen inte gör något. Gården är i dagsläget öde …”

Svaret på frågan är att gräva själv. Med grävspade modell mindre. Gården uppges vara öde. Inuti den lilla jordkällaren kan radarmannen ostört gräva där han påstår att radarn ger mest utslag. Han kan göra det lika osedd som han påstås ha skannat inuti nämnda jordkällare med en GPR och en metalldetektor. Det lär knappast ta mycket längre tid heller.
Och skulle han stöta på några mystiska benbitar, avbryt grävandet och kontakta polisen. I annat fall, fortsätt söka i nästa jordkällare…

Fjolårets Asplund-galning

Förra årets bedragare, som alltså är samma som årets, gällande Asplundfallet avslöjades av polisen efter över ett halvårs valsande i media (2014 till 2015). Han anmäldes av polisen misstänkt för förtal. Men det rann ut i sanden, “Johanmannen” tycks inte ha gjort anspråk på att väcka åtal. Vilket är begripligt med tanke på hans höga ålder.

Här är några länkar om “mobilmannen” när det begav sig 2014-2015:

Man uppges erkänna mord på Johan Asplund, SR, 2014-11-24.
Mobilfilm viktigt bevis i utredning om Asplund, Expressen, 18 nov 2014.
Senaste mysteriet i Johan Asplund-fallet, Mysterium24, 2014-11-26.
Man har erkänt på mobilfilm, Aftonbladet, 2014-11-24.
Nya uppgifter: Så dödades Johan Asplund, Allehanda, 2014-11-24.
Tipset: Johan Asplund dödades med kloroform, SVT, 2014-11-25.
Pappa Asplund bedömde uppgifterna som trovärdiga:
“Björn Asplund säger också att geografiska platser är mycket detaljerade i tipset.
– För mig är det svårt att dra någon annan slutsats än att den som har lämnat dom här uppgifterna har varit med på plats och kan i detalj redogöra för det här, säger Björn Asplund till Veckans brott.”
Polisen: Vi jobbar visst med Johan-tipset, ST, 2014-11-26.
Tipset om Johan Asplund var påhittat, SR, 2 mars 2015.
Påhittat erkännande i Johanfallet, Sydsvenskan, 2 mars 2015.
Inget erkännande i tipsarens telefon, Polisen, 2015-03-02.

Ett meddelande från fjolårets Asplund-galning, eller hans “kompis”, oktober 2014.

Se även:
– Hitta gravar med radar utan spadar.

———–
* Angående benämningarna galning och dårfink: det finns förstås en möjlighet att JA:s kvarlevor ligger begravda i ovan nämnda jordkällare. JAs kropp hittades ju aldrig, så kvarlevorna kan finnas nedgrävda någonstans. Men mobil/radar-mannens agerande är sammantaget såpass galet att han förtjänar nämnda epitet.