Karta och översikt Lisa Holm-fallet

Översiktskarta gällande mordet på sjuttonåriga Lisa Holm, i Blomberg cirka en mil nordväst om Lidköping.
Uppdaterad 21 november 2015

  • C: caféet där LH (Lisa Holm) arbetade, och försvann efter kl 18:26 söndag 7 juni 2015 efter att cafeet hade stängt för dagen och övrig personal hade åkt hem.
  • L: ladan – mittemot cafeet – där LH troligen blev mördad och bortforslad mellan halv sju och halv åtta samma söndagkväll.
  • NB: den åtalade mannens bostad. (I händelsernas geografiska centrum).
  • M: Martorps gård, där LH hittades i ett klädskåp i en arbetsbod (byssja) fem dagar efter försvinnandet (fredag 12 juni kl 21:10).
  • L, F och M: platser där diverse fynd gjordes innan LH hittades, t.ex. LHs handske, örhängen, DNA i sekret/blod från NB och LH, hårstrå från LH, mobiltelefondelar, körkort, nyckelring, mopedhjälm, jacka.
  • Blåmarkerad bilväg: möjlig väg som gm (gärningsmannen/-männen) kan ha transporterat LH från ladan L till arbetsboden vid Martorps gård M.

Mer information:
– LHs moped stod olåst med nyckeln i, strax utanför caféet, när pappan kom dit kl 20:30 och sökte efter henne. De bor i Stöpen ca 4 mil färdväg därifrån (tar knappt en timma att köra med moped, och 25 minuter med bil). Anm: mopeden startade inte på första försöket, utan först efter att pappan flyttat den en bit.
– NB jobbade som snickare åt ägaren till Blombergs Säteri som ligger i närheten av NBs bostad (där NB, hans hustru och NBs bror bodde). NB utförde bl.a. ombyggnadsarbeten inuti ladan mittemot caféet. NB är 35 år (född 1980). Är gift sedan tre år. NB har en 14-årig dotter i Litauen från ett tidigare förhållande.
– Martorps gård är inte bebodd. Gården tillhör Blombergs Säteri. Det är ca fem km bilväg mellan ladan L och Martorps gård, ca fem minuters bilfärd.
– De flesta fynd som gjordes längs vägen till Martorps gård, bl.a. diverse mobiltelefondelar, låg på samma sida om vägen, vid vägkanten eller en bit ut på åker.

Bevisningen

Om bevisningen finns inte mycket att tillägga, de som sett förundersökningsprotokollet* (fup) inser vartåt det lutar kraftigt. Man hittade bl.a. NBs blod/DNA på insidan (avigsidan) av LHs jeans, vid knäppningen. NBs DNA hittades även på utsidan på fler av LHs kläder.
Och DNA från NB hittades på ett rör två meter ovanför golvet i mjölkrummet i ladan, och strax intill röret ett hårstrå från LH. På röret fanns spår som indikerar att ett grovt snöre hängt där.
På snören/rep och silvertejp i ladan fanns DNA både från LH och NB.
DNA från NBs hustru – men inte från NB – hittades på utsidan av LHs trosor. Vilket kan förklaras med att NB råkat överföra sekret från hustrun via t.ex. handen. Hustruns DNA hittades för övrigt även i NBs kalsonger.

Åt motsatta hållet kan sägas att man inte hittade spår från NB på LHs kropp. Inte heller på det grova snöre  som satt kring LHs hals när hon hittades, och inte på silvertejpen runt huvudet. Inte heller på de LHs tillhörigheter som bl.a. hittades längs vägen till Martorps gård. (På en av de telefondelarna fanns fingeravtryck men det var inte NBs). Inte heller hittades spår av LH i NBs bil. Och NB har en stunds alibi 1,5 timma efter LHs försvinnande, mellan kl 20:07-20:12, i form av en övervakningskamera i en affär i Källby (ca 6 km från NBs bostad) där NB och hans fru handlade pizza.

Lisa Holm

Tidpunkt för brottet

Sista telefonkontakten med LH var kl 18:26 på söndagen (7 juni 2015), med pappan.
LHs mobiltelefon stängdes av “sannolikt” någon gång mellan kl. 18:40 och 19:59, enligt nätoperatören Telia. Och telefonen hade “inte stängts av på ‘normalt’ sätt” (fup sid 30-31). Hur telefonen stängdes av har operatören ingen uppgift om. Troligen skedde den onormala avstängningen då telefonen förstördes*. Vilket kan ha inträffat en stund efter att LH utsatts för våld/bragts om livet. Dvs mordet kan antas ha begåtts på söndagen mellan 18:30 och 19:30 eller några minuter senare.

Rättsmedicinska undersökningen* ger inte svar på exakt när döden inträffade. Deras utlåtande pekar åt att det kan ha skett på söndagkvällen den 7/6, “under förutsättning att kroppen ej utsatts för värme”. Anm: enligt SMHI väderdata var det svalt de aktuella dygnen* (se fotnot).
Övriga omständigheter i fallet – iakttagelser från vittnen samt den stora uppmärksamheten i området – pekar också åt söndagen som mest sannolik.

Gärningsbeskrivningar

I åklagarens slutplädering i rättegången mot NB hävdade åklagaren att NBs avsikt varit att få sexuell njutning av att hänga upp LH och tejpa henne, och att dödandet var en del av den sexuella tillfredsställelsen. Ur artikel 2015-11-04, Expressen*:

“[…] i går gick åklagare Lars-Göran Wennerholm hårt fram när han beskrev sin syn på mordet.
– Det är oerhört rått och brutalt. Jag vill mena att avsikten hela tiden varit att döda sitt offer. Det tyder också på att dödandet är en del i den sexuella tillfredsställelsen. Det är ingen våldtäkt som gått över styr och det “råkat” bli så här. Det finns inget som tyder på att det har varit någon penetrering eller annat sexuellt övergrepp. Avsikten har varit föra bort henne, hänga upp henne och tejpa henne. Och av detta få sexuell njutning, sade han.”

Det kan ha gått till så, eller inte. Ingen utom gärningsmannen vet exakt vad som hände och varför. NB förnekar brott och säger sig inte ha någon kännedom om vad som hände med LH. Det enda som är säkert är att LH troligen dött av hängning eller strypning, att NBs DNA påträffats på ett tiotal graverande ställen, bl.a. på insidan av LHs jeans, och att NB undanhåller sanningen.

Man kan tänka sig andra gärningsbeskrivningar som inte omfattar varken sexualsadistiska eller sexuella motiv eller ens en vilja att döda, men där NB ändå är starkt involverad. Där det olyckliga slutet för LH orsakades av fatala missförstånd, dumma beslut och ren panik. Det finns en del uppgifter i FUP som kan ge anledning till andra slutsatser än åklagarens.

Se även:
– forts. Översikt Lisa Holm-fallet. (skiss över ladan, alternativt händelseförlopp, m.m).
– Bildspår i datorn.

————
Källor m.m:
* FUP (förundersökningsprotokollet) (pdf-fil, 115 MB, 2000 sidor).
* Om demolering av mobiltelefon: för att en iPhone 5 (som LH hade) skall sönderfalla i de delar som hittades och visas på bilder i fup (sid 765-769) krävs kraftigt våld. T.ex. genom att drämma till med slägga. Då kan LCD:n (displayen) och frontglaset i sin infattning poppa ut på liknande sätt som de delar av LHs telefon som hittades.
* Medeltemperaturen för juni 2015 var 12,9 grader, vid närmsta mätstation (Skara), enligt SMHI. Lufttemperaturen de aktuella dygnen sönd 7/6 till fred 12/6:
2015-06-07;06:00:00;12.4;G
2015-06-07;18:00:00;12.6;G
2015-06-08;06:00:00;8.2;G
2015-06-08;18:00:00;13.4;G
2015-06-09;06:00:00;7.1;G
2015-06-09;18:00:00;17.0;G
2015-06-10;06:00:00;11.3;G
2015-06-10;18:00:00;16.1;G
2015-06-11;06:00:00;10.8;G
2015-06-11;18:00:00;19.1;G
2015-06-12;06:00:00;10.9;G
2015-06-12;18:00:00;21.0;G
2015-06-13;06:00:00;16.0;Y
2015-06-13;18:00:00;14.9;G