Kartor: Bosvedjan med omnejd

Kartor över Bosvedjan i Sundsvall. Gällande fallet Johan Asplund, den elvaårige pojken som försvann spårlöst fredagen den 7 november 1980.
Uppdaterad 13 september 2015

Nedanstående kartor är från nutid utom kartan/skissen som domstolen använde 1985-1986 vid det enskilda åtal som föräldrarna Asplund drev mot en man.

Översikt Sundsvall – Bosvedjan:

Blå ring = Asplunds bostad i Bosvedjan. Strax öster om Bosvedjan passerar E4:an. Strax väster om Bosvedjan fanns/finns stora skogsområden.

Bosvedjan:

Bebyggelsen i Bosvedjans bostadsområde, som omges av Bågevägen, tycks vara ungefär samma nu som på 1980-talet. Beskrivning av ovanstående karta:

  • Johan och mamman bodde i en trerumslägenhet – på markplan i ett trevåningshus – på Bågevägen 39 C i Bosvedjan i Sundsvall. Markerat med blå ring ovan.
  • Skolan där elvårige Johan gick låg bara några minuters promenad från bostaden.
  • Vattentornet ligger ca tio minuters promenad från bostaden.
  • I området norr om Bosvedjan verkar bebyggelsen ha varit mindre utbredd 1980 än i nutid.

Bågevägen 39 C och skolan:

Ca 250 meter mellan Bågevägen 39 C och skolans huvudbyggnad.

Domstolens karta från 1985-86 (modifierad):

Ovanstående är en modifierad version av den karta* domstolen använde 1985-86. I originalet är vattentornet placerat i själva bostadsområdet (överkryssat ovan) men enligt Lantmäteriets karta från den tiden var tornet beläget en bit nordväst utanför bostadsområdet (dvs som idag, se annan karta ovan).
Anm: domstolskartan visar enbart den för fallet mest relevanta bebyggelsen i Bosvedjan.

Bågevägen 39, baksidan, mot parkeringsplatsen:

Fönstren i något av de två markerade fönsterparen på bilden var Johans sovrumsfönster och deras köksfönster. (Det är oklart vilka av de två fönsterparen som var Asplunds. De markerade fönsterparen tillhör varsitt hushåll, med trappuppgång emellan, på Bågevägen 39 C. Hela byggnaden har fyra trappuppgångar, 39 A till D).
Framför Johans sovrumsfönster lär det ha funnits en björk. Till vänster utanför bild finns parkeringsplatser.

Vittnesmål gällande bil vid björk

Mannen som föräldrarna Asplund tillsammans med advokat Pelle Svensson fick fälld i tingsrätten 1985 för olaga frihetsberövande (fälldes på indicier, friades sedan i hovrätten) var mammans tidigare pojkvän.
Ett vittne uppgav sig ha sett mannens bil ståendes vid björken utanför Johans sovrumsfönster tidigt på morgonen dagen innan Johan försvann 1980. Med tanke på att köksfönstret ligger alldeles intill Johans sovrumsfönster så kan det tyckas märkligt att han skulle ha ställt sig där med risk för att bli sedd – bara några meter strax utanför deras fönster på markplan – om han planerade ett brott.

Skogarna kring Bosvedjan:

Som synes finns det stora skogsområden på kort promenadavstånd från bostaden.
Nedan visas samma karta men med några av skogsstigarna markerade med violett:

Från “Bäckravinen” söder om Bosvedjan, förbi Vattentornet och upp till Fågelsången (där nånstans låg “torpet Fågelsången”, oklart exakt var) är det en gångsträcka på uppåt 3 km.
Det var i det området som föräldrarna Asplund, Pelle Svensson och några till i juni 1986 gjorde en förnyad sökinsats, drygt fem år efter Johans försvinnande, ett par månader efter deras nederlag i hovrätten april 1986 då den man friades som Asplunds året innan hade lyckats få dömd i tingsrätten.

Se även inlägg Om surhål, rotvältor och Johan. (Karta över sankmarker vid Bosvedjan).

————-
* Domstolens karta är från boken “Fallet Johan”, 1986, Göran Elwin.