Quick goes international. Ingen punkt för Quick.

En engelsk film, en bok och ännu en på gång. Bergwall & company satsar på global blåsning, och större intäkter. Quick lever och frodas. Uppdaterad 7 sept 2015

De tre aktörerna Sture “Quick” Bergwall, Leif “professorn” GW, och Dan “bortträngda minnen”* Josefsson släpper inte taget om Quick. Istället släpptes nyligen den engelska filmen “The confessions of Thomas Quick”, som bröderna Bergwall m.fl. jobbat med under våren tillsammans med en regissör vid namn Brian Hill. Och dramatikern Josefsson släppte nyligen en engelsk översättning av sin fantasifulla Quickbok. Samt nästa år (2016) planerar författaren Bergwall att publicera ännu en bok om sitt favoritämne (sig själv), dvs om Thomas Quick.

“Quick var falsk” säger Leif GW i filmen, fast på engelska och med magstöd.

Det är uppenbarligen inte dags att sätta punkt för Quick, enligt Bergwall & company, så länge det finns en hel värld därute med pengar och möjliga tittare. Tyvärr är tittarna ute i världen inte lika godtrogna som hemma i ankdammen. Några exempel från ifrågasättande recensioner av filmen “The confessions of Thomas Quick”:

 • “it doesn’t dig quite deep enough to work as a comprehensive documentary. Without spoiling the big reveal, the brisk running time leaves us with unanswered questions and a one-sided explanation. I was also eager for more from Quick himself, who ultimately becomes a secondary character, which given the title, is a criminal act in itself.”
  (theguardian.com)
  .
 • “The film is let down by its decision to take sides rather than offer a more measured and forensically neutral exploration of this astonishingly bizarre tale.”
  (littlewhitelies.co.uk)
  .
 • “Despite great access, this lacks the depth such a perplexing topic requires.”
  (empireonline.com)
  .
 • “Altogether, along with the way in which the film is crafted, it leaves things seeming slightly unbalanced. While there have been efforts made to gain responses from those who believed, and in part guaranteed each of Bergwall’s guilty verdicts, there are very few voices that speak against his recently granted innocence. After the dramatic opening, in which we are made to furiously dislike Bergwall and truly believe he is a disturbed individual, it is difficult to accept the implication that he was really the helpless victim in the story without a little scepticism.”
  (theupcoming.co.uk)

Det är väl inte så mycket Brian Hills fel att recensenterna tycker filmen verkar ensidig och opålitlig, det beror nog mer att filmmanuset bygger på en ensidig och bedrägligt framförd berättelse.

Reportage om filmen

För nån månad sedan gjorde Sveriges Radio ett kort åttaminutersreportage om filmen “The confessions of Thomas Quick”. Där hörs Dan Josefsson ljuga på lustig engelska att “så fort Sture var medicinfri så slutade han samarbeta med polisen”… Hur det ligger till med den lögnen framgår i inlägget Sanningen om Quicks time-out och dess orsak (the shitstorm).

I reportaget uppges att “Filmen lutar brant åt “skeptikernas” håll, mest för att så få av dem som fortfarande tror att thomas quick är skyldig har valt att ställa upp på intervju.”
Här kan man tillägga att de flesta gör det valet därför att de inte vill bli hudflängda i media och beskyllda för förtal. Att den risken är överhängande framgick väldigt tydligt för ett tag sedan när G.Lambertz helt legitimt argumenterade emot påståendena om rättsskandal, men hans argument förvrängdes i media till att istället handla om förtal.

Reportaget om quickfilmen avslutas med följande:
“Och så slutar filmen, Sture Bergwall njuter av utsikten från en fjälltopp…”.
Därefter hörs Bergwalls teatraliska röst från filmen:
– …Efter 23 år…. bakom galler och murar [hulk snyft]… så är jag i frihet [snyft] i denna FANTASTISKA VY…….. Det gör ont på ett gott sätt, på ett väldigt gott sätt [snyft hulk]…..

Det är i alla fall trevligt för Bergwall uppe på fjälltoppen att han kan njuta av den “fantastiska vyn” mitt i allt snyftande och hulkande. Vankas det en Oscar tro? Apropå “frihet”, här är en rubrik i Helsingborgs Dagblad den 30 september 1996 som visar att Bergwall/Quick uppgav sig vara i frihet även som dömd mördare:
“Thomas Quick: ”Nu äger jag en frihet jag aldrig tidigare haft.”
Några år senare, 1999, ägde han fortfarande frihet som dömd mördare i sin författarlya på Säter rättspsyk:
“I dag är frihet för mig synonymt med ärlighet. Kan och orkar jag vara ärlig så “strömmar” friheten till mig. […]  Jag är fri, äntligen äger jag frihet.”
Kanske handlar den bergwallska friheten om frihet att fabulera, vem vet.

Engelsk boköversättning, mera offerlamm

I den engelska översättningen av D.Josefssons bok har titeln och omslaget ändrats så att istället för f.d. lögnare och offerlamm, som i den svenska versionen, så framställs Bergwall på engelska omslaget enbart som offerlamm, dessutom med hängande huvud. Den svenska boktiteln “Mannen som slutade ljuga” antyder ett aktivt deltagande av honom själv i ett bedrägeri, plus att titeln sänker trovärdigheten åt dagens Bergwall (vem tror på en gammal storlögnare). Den engelska titeln “The strange case…” avslöjar inget om hans eget ljugande.

I båda språkversionerna är underrubriken ungefär samma, dvs att terapeuten skapade seriemördaren Quick. Eller att det var den stora stygga terapeuthäxan som i samarbete med en djävulssekt valde ut och skapade en seriemördare av just den mannen bland många andra.

För mycket offerlamm kan dock ge motsatt önskad effekt på läsarna, att det inte blir trovärdigt och att det förstärker intrycket av att vara en starkt vinklad berättelse. Av filmrecensionerna ovan att döma så lutar det åt det hållet.

Bergwall kommer med en till Quick-bok

I en intervju i SR den 10 aug 2015 med brodern Sten-Ove (som också medverkar i filmen) uppges att författaren Sture Bergwalls kommande bok “kommer att vända på en del begrepp”. Men det kan knappast tillkomma något uppseendeväckande med samma inriktning som hittills. Den eventuella ytterligare skit som kan kastas på personalen inom vården och rättsväsendet m.m. kommer knappast någon att höja på ögonbrynen åt.

Nä, om Bergwalls kommande bok verkligen ska lyckas “vända på begrepp” så krävs nåt intressant… T.ex att Bergwall svänger återigen och erkänner mord han är friad från. Det kan göras utan juridiska påföljder, eftersom han inte kan åtalas igen för samma mord som han tidigare har dömts för. Dessutom är alla fallen utom Levi-fallet preskriberade. Förslag på boktitel: “Mordolog” (som är namnet på den bok som skulle blivit efterföljaren till hans mördarbok “Kvarblivelse” från 1998).
Då kan vi snacka om att “vända på begrepp”…

I nämnda intervju uppger brodern Sten-Ove att “de vill sätta punkt” för Quick. Det låter väldigt ihåligt med tanke på den engelska quickfilmen som de båda jobbade med nyligen, och att de nu samarbetar i författandet av den Quick-bok som beräknas komma nästa år. Uppenbarligen vill man hålla fast vid Quick och inte sätta punkt.

Mera:

– Författaren Sture Bergwall (Quick).
– Frågor&Svar om Quickfallet.

PS. Undrar när SVT visar filmen “The confessions of Thomas Quick”? Ett tips: Visa den 21 gånger.

————-
Länkar: Kort filmreportage (sverigesradio.se). Intervju med S-O (sverigesradio.se).
————-
* Mellannamnet i “Dan “Bortträngda Minnen” Josefsson” syftar på journalisten Dan Josefssons återväckta bortträngda minnen från sin egen barndom och den bok han skrev om detta (“Den mörka hemligheten”)… som han numera tycks ha förträngt.