“Kerstin Ekman vägrar skriva mördarbiografi”

Rubriken ovan är från en artikel 1999 som visar hur angelägen Quick/Bergwall var att bli publicerad. Efter misslyckandet med sin egen bok “Kvarblivelse” kontaktade Bergwall flera andra författare, han ville att de skulle skriva om honom.

Författaren Sture Bergwall (Thomas Quick) publicerade sin mördarbok “Kvarblivelse” vid årsskiftet 1998/1999. Den var ett år försenad, och när den äntligen kom ut så omnämndes den knappt i massmedia. Istället kallades han mytoman.

Bergwall och författaren Kerstin Ekman

Efter att “Kvarblivelse” hade floppat kontaktade Bergwall således författaren Kerstin Ekman, han ville att Ekman skulle skriva hans biografi.
Ur artikeln “Kerstin Ekman vägrar skriva mördarbiografi”, den 23 juni 1999, Aftonbladet:

Den för flera mord dömde Thomas Quick har i ett brev bett författarinnan Kerstin Ekman att skriva hans biografi. I det norska tv-programmet “Kerstin Ekman möter Norge” – också sänt i Sverige – har hon sagt att hon tog mycket illa vid sig av förfrågan.

I sin roman “Händelser vid vatten” använder Kerstin Ekman mordet på ett holländskt par i ett tält i Appojaure som utgångspunkt. Efter det att boken kommit ut erkände Thomas Quick morden. Han är också dömd för dem. För en tid sedan fick så Kerstin Ekman ett brev från Thomas Quick. I det skickade han sina biografiska uppgifter och bad författarinnan att skriva en biografi om honom. I tv-programmet, där hon intervjuades av den norska professorn Eva Bratholm, sa Kerstin Ekman, att hon omedelbart avböjde begäran och att hon också tagit mycket illa vid sig.

Några månader senare publicerade samma tidning en djupare artikel om Kerstin Ekman, där bland annat Bergwalls begäran till Ekman åter omtalades.
Ur artikeln “Wennman möter Kerstin Ekman”, den 25 sept 1999 i Aftonbladet:

Efter romanen ”Händelser vid vatten” kontaktades du av massmördaren Thomas Quick. Han ville att du skulle skriva hans självbiografi.
– Måste vi prata om det? Han är en så djupt tragisk person…en av dessa psykopater som söker publicitet. Han skickade ett stort bakgrundsmaterial om sig själv. Jag har inte läst det och tänker inte göra det heller. Jag skrev ett ytterst formellt brev tillbaka.

Bergwall skickade alltså “ett stort bakgrundsmaterial om sig själv” till Ekman, så att hon skulle skriva Bergwalls biografi.
Men det hjälpte inte, Bergwall fick nobben av Kerstin Ekman.

Bergwall och författaren Kristina Hjertén von Gedda

Några år senare gick det dock bättre. Då kontaktade Bergwall en annan författare, Kristina Hjertén von Gedda.

Hösten 2003 – den tid som Bergwall numera kallar de “tysta åren” – lyckades Bergwall få Gedda att intervjua honom, vilket sedan blev ett kapitel i Geddas bok “Bortom allt rimligt tvivel” som utkom 2005.

Citat ur Geddas bok finns bland annat i tidigare inlägg: Författaren Sture Bergwall (Quick).

Bergwall och författaren Janne Mattsson

En tredje författare som författaren Bergwall hade kontakt med var Janne Mattsson, som år 2002 publicerade en hel bok om Bergwall (Quick), “Gåtan Thomas Quick”.

Citat ur Mattssons bok finns bland annat i tidigare inlägg: Falskt fundament i Bergwalls förklaring [Utskrivningsmyten].

.
.
Anm: att Bergwall kontaktade flera författare och ville att de skulle skriva om honom framgår även i Bergwallkommissionens rapport från 2015 (sid 664):
“Detta hindrade inte att han tog kontakt med författare och bad dem skriva om hans fall. På Bergwalls initiativ ägnade t.ex. Kristina Hjertén von Gedda ett avsnitt i boken “Bortom allt rimligt tvivel – Fyra svenska rättsfall”, åt Bergwall.”

———-
Angående Ekmans bok “Händelser vid vatten” som utkom 1993: vid Bergwalls resningsprocess hävdades att han vid utredningen 1995 hämtat (felaktiga) uppgifter om tältmorden ur Ekmans bok.