Stängd bergwallblogg förebådar skadeståndsprocess?

Författaren Sture Bergwalls blogg är stängd och tycks hålla på att försvinna från sökmotorerna. Det kan tyda på att Bergwalls försvar förbereder en större skadeståndsprocess, och att man anser att innehållet på hans blogg kan störa den processen. Eller så har Bergwall tröttnat på att blogga…

När jag häromdan (i juli 2015) tryckte på länken “Jag ljög för att bli fälld och mitt egna ansvar är stort” i krönikan “Förtalsbonanza” hos Magasinet Paragraf, så visade det sig att Bergwalls blogg numera är stängd.  Bloggen – som varit online i fem år, sedan maj 2010 – innehåller flera hundra blogginlägg.
Lite efterforskning visade att Bergwall stängde bloggen kring den 10 juni 2015, några dagar efter att Bergwallkommissionens rapport var klar. Han vidtog då två åtgärder:
1: Stoppade sökrobotar från att besöka hans bloggsidor*.
2: Stängde bloggen för allmänheten*.

Den första av ovanstående åtgärder medför att sökmotorer (Google, Bing, m.fl) plockar bort bloggsidorna från sökmotorsidorna, det brukar ta uppåt några månader. Vilket medför att bloggsidor som sökmotorerna har SPARAT (cachade sidor) inte längre kan nås av allmänheten. (I annat fall kan besökarna läsa bloggsidorna även om bloggen är stängd. Se exempel nedan på en sådan cachad sida som ännu inte hunnit försvinna från Google).

De två ovanstående åtgärderna visar att Bergwall inte längre vill att de hundratals blogginlägg han skrivit ska vara tillgängliga för allmänheten, varken direkt eller via sökmotorers sparade/cachade bloggsidor. Men varför var det så bråttom för Bergwall att få bort sidorna? kan man fråga sig.

Exempel på Bergwalls bloggtexter:

Nedan visas några citat (med mina fetstilar) från Bergwalls numera stängda blogg. Uppenbarligen finns det en del uttalanden på hans blogg som inte fungerar så bra ihop med ett eventuellt kommande skadeståndsanspråk.

citatJag ljög för att bli fälld och mitt egna ansvar är stort”
Källa: sturebergwall.wordpress.com/2012/09/02/parentes-goran-lambertz-och-sanningen/
Anm: här är Bergwall tydlig med att han ljög för att bli fälld i domstol. Det inlägget är daterat sept 2012, då var han fortfarande inlåst och hade tre morddomar kvar att överklaga.

citat“jag har baxat den jag var till hitsidan av det oerhörda bedrägeriet som iscensattes av mig, av andra, av oss tillsammans”
Källa: http://sturebergwall.wordpress.com/2013/11/25/aterblickar-vem-ar-din-bror/
Anm: här använder Bergwall själv uttrycket “bedrägeri” om sitt agerande på nittiotalet.

citatJag visste att jag ljög, och jag visste att det var orättfärdigt. När jag ringde Claes Borgström så var mina första ord till honom:
– Är du beredd att värna om min rättssäkerhet?
Jag hoppades, någonstans i mig där jag var nykter, att ett advokatbyte skulle leda till att erkännandena skulle upphöra, att min advokat skulle säga:
– Stopp och belägg!”
Källa: sturebergwall.wordpress.com/2010/05/27/22/
Anm: på nittiotalet uppgav Bergwall en helt annan anledning till advokatbytet. Då ansåg han att mordutredningen (Zelmanovits) hade gått för långsamt, därför ville han byta advokat.
Se även Thomas Quick i media, april och augusti 1995: “Thomas Quick begär snabbt åtal”, och “Thomas Quick byter advokat”. Citat ur artikeln:
“Efter två och ett halvt år lämnar advokat Gunnar Lundgren uppdraget som Quicks försvarare i en rad mordfall. Nytt ombud blir advokat Claes Borgström. Enligt Lundgren anser Quick att utredningen gått för långsamt.”

citat“Medan Quicklaget smider ränker hos bygdejournalisten i Öjeskogen andas jag frisk luft i fjällvärlden och Bergwallkommissionen dammar av märkliga protokoll och förfärande rapporter från en justitiekansler, en minnesexpert, en ”försvarsadvokater” och rättspsykiatri.”
Källa: sturebergwall.wordpress.com/2014/04/03/fri-4/
Anm: det var 3 advokater, i olika tidsperioder.

citatKedjad vid mina svar fördes jag till domstol och dömdes för brott jag var fjärran.”
Källa: sturebergwall.wordpress.com/2013/01/02/parentes-jag-ar-mitt-liv-del-23/
Anm: dvs Bergwalls eget agerande ledde till domstolen.

citat“Minnesexperten var aldrig intresserad av hur det hade varit. ”Berätta om hur du som pojke plågade djur, om hur du fantiserade om att göra dina föräldrar illa”, hetsade han. Han fick vad han ville ha medan jag tyst grät över alla jag svek och över hur illa jag gjorde mig själv.”
Källa: sturebergwall.wordpress.com/2013/01/14/parentes-jag-ar-mitt-liv-del-27/
Anm: Bergwall valde själv att berätta. Här lyckas han även framställa sig själv som offer för sina egna berättelser.

citat“I sju år var jag tyst. När jag kastade den jag inte var till källare utan ljus och mig själv till ohygglig visshet gick jag in i tystnad. Det fanns inget annat jag kunde göra. Jag var bortom allt och alla.
Lever mina syskon? Har tvillingsystern barnbarn? Ropar göken om vårarna som förr? Hur känns det att ta i en annan människa? […]
Ensam i min cell och utan kontakt med någon gav jag upp. Jag levde men hade inget liv.”
Källa: sturebergwall.wordpress.com/2013/01/16/parentes-jag-ar-mitt-liv-del-29/
Anm: Bergwalls ensamhet är starkt överdriven, se Författaren Sture Bergwall.

citat“Nästintill ofattbart smärtsamma är de år jag levde under annat namn och de sju år i absolut tystnad som följde. Jag bär detta idag, i det som är mitt liv nu.
Min styrka är att jag i grunden fått erfara vad det är att vara sann. För mig är det ingen klyscha att säga att sanningen befriar – jag vet att det är så.”
Källa: sturebergwall.wordpress.com/2013/02/22/parentes-jag-ar-mitt-liv-del-44/
Anm: samma uttryck använde Bergwall under Quickåren (“sanningen befriar”). Men då handlade det om hur hans morderkännanden befriade honom. Att han blev fri genom att erkänna sina mord. Och därmed gå från “kvarblivelse” (fångad i det förflutna) till “tillblivelse” (leva i nuet), enligt hans bok “Kvarblivelse” från 1998.

citat“Min brorsdotter […] skrev detta på facebook för en stund sedan, apopå en Lambertzartikel i gårdagens UNT.
…Men då finns det sådana som du. Som vill fortsätta spekulera, snacka skit, inte ens kunna be om ursäkt för en jättestor rättsskandal. Vad du än säger är det en fruktansvärt stor rättskandal. Min pappa och hans syskon ska ha ett stort skadestånd för allt. Och då menar jag STORT!
Källa: sturebergwall.wordpress.com/2013/11/01/parentes-elle-kari-svarar-goran-lambertz/
Anm: även Bergwall har uttalat sig i media om ett kommande stort skadeståndsanspråk.

citat“Jag tror att det var så det kom sig att jag en dag sa till terapeuten:
– Jag har begått skändliga handlingar, sådana som inte syns i min anamnes.
Källa: sturebergwall.wordpress.com/2013/11/25/aterblickar-vem-ar-din-bror/

citat“Sten-Ove, jag inbillar mig att vår bok skulle göra sig bra på en teaterscen. Det är faktiskt så att jag skulle vilja se den uppförd – jag vet, det kan låta förmätet, men det är inte det jag är: vår bok beskriver något viktigt.
Arbetstiteln på vår bok var ”Dialog – samtal om liv och död”.”
Källa: sturebergwall.wordpress.com/2013/12/04/aterblickar-samtal-om-liv-och-dod/
Anm: även på nittiotalet agerade Bergwall som på en “teaterscen”, enligt hans nutida uppgifter att han då låtsades vara seriemördare. Och även på den tiden (1998) skrev Bergwall att hans texter var “viktiga”, se även Författaren Sture Bergwall (Quick).

citat“Jag har flera bokprojekt i tankarna. […]
Jag kommer också att skriva om livet, det som är och som vi alla lever, om natur, längtan, om vart och varthän. I det skrivande tänker jag använda mig  av, om jag kan, ett poetiskt språk.”
Källa: sturebergwall.wordpress.com/2013/12/18/parentes-jag-kommer-att-skriva/
Anm: författaren Bergwall tycks ha ständigt pågående bokprojekt, både förr och nu.

Bloggstängningen gjordes kort tid efter Bergwallkommissionens rapport

Bergwallkommissionens rapport kom den 5 juni (efter 1,5 års arbete). Bergwalls blogg stängde fem dagar senare.
I den rapporten riktades kritik mot rättsväsende och vården. (Någon djupare granskning av resningprocessen gjordes inte). I rapporten fanns visserligen även några tvivel på sanningshalten i Bergwalls nutida uppgifter, inklusive en referens till en annan intagen som inte kände igen den nya mediebilden av Bergwall. Men merparten av rapporten kan sägas gå i samma spår som författarna Råstam/Josefsson samt resningsåklagarna, dvs till fördel för Bergwall.

Med det stödet i ryggen kan bergwallförsvaret ansett det vara dags att lägga fram det STORA skadeståndsanspråket. Då pratar vi inte om några futtiga hundratusen som i tidigare anmälningar gällande förtal, utan om mångmiljonbelopp. Det står mycket på spel och då gäller det för Bergwall att ligga lågt och inte komma med uttalanden, blogginlägg m.m. som kan störa en sådan mångmiljonprocess. (Likt hans bloggrubriker som visas ovan i detta inlägg).

Detta kan vara anledningen till att bloggen stängts och så skyndsamt som möjligt plockas bort från sökmotorerna.
Eller så har Bergwall helt enkelt tröttnat på att blogga. Men i så fall kan man fråga sig varför han så snabbt som möjligt vill ha bort allt blogginnehåll från sökmotorerna och allmänhetens ögon.
.

* Källor ***********

Att Bergwall stoppade sökrobotar den 10 juni framgår av filen robots.txt där datum för ändringen framgår:
# This file was generated on Wed, 10 Jun 2015 16:11:46 +0000
User-agent: *
Disallow: /wp-login.php
User-agent: *
Disallow: /

https://sturebergwall.wordpress.com/robots.txt

Att stoppa sökrobotor görs enkelt av bloggägaren (Bergwall) på bloggens administrationssida, och då skapas automatiskt filen “robots.txt”.

Anm: följande direktiv i robots.txt stoppar sökrobotar för hela bloggen:
User-agent: *
Disallow: /
Se en.wikipedia.org/wiki/Robots_exclusion_standard

Google-cachad sida:
Den senast google-sparade sidan är daterad 10 juni. Dvs inga sidor har sparats av Google efter den 10 juni 2015 beroende på att Bergwall stoppade sökrobotarna den 10 juni.

Skärmdumpen är från 14 juli 2015.

Tips:
För att se allt som Google eller Bing har just nu om Bergwalls blogg, skriv följande rad i deras sökfält:
site:sturebergwall.wordpress.com
Anm: kommandot “site:” fungerar hos båda sökmotorerna.