Fyndplats 2

Det andra fyndet gällande Catrine da Costa gjordes vid Eugeniavägen 17, en bit nedanför Karolinska Sjukhuset, i Stockholm.
Det bestod av två paket med kroppsdelar invirade i varsin dubbel svart plastsäck (sopsäck). Den inre säcken i respektive paket var hopknuten. Säckarna låg i grässlänten intill ett skjul. Fyndet rapporterades till polisen tisdag den 7 augusti 1984. En gående man hade upptäckt säckarna då han steg åt sidan för två lastbilar som möttes på den smala vägen.

Den ena säcken innehöll överkroppen (ej huvud) och den andra säcken armar och underben. Polisen kunde nu identifiera kroppen med fingeravtryck och konstatera att det var Catrine da Costa.

En botaniker som granskade växtligheten under säckarna konstaterade att de hade legat där i omkring två månader. Dvs de kan ha dumpats där kort tid efter att Catrine sist sågs i livet den 10 juni.

Karta och bilder från fyndplats 2

cdc-f2-eugeniavagen-karolinska
Fyndplats 2 ligger strax söder om gränsen mellan Solna och Stockholm kommun.

cdc-f2-c_600
Flygfoto från 1984. Norrbackainstitutet, Eugeniavägens industriområde, järnvägen.

cdc-f2-d_600
Skjulets vita nummerskylt och dörrens vita list skymtar på detta foto från polisen.

cdc-f2-e_600
Eugeniavägen 17. Säckarna låg till vänster om skjulet, bakom det höga buskaget. Det är även högt buskage framför skjulets dörrar, ingen tycks ha varit därinne på länge.

cdc-f2-f_600

cdc-f2-g_600
Här tycks säckarna ha flyttats för att granska marken där de legat.

Artikel onsdag 8 aug 1984, Aftonbladet

Säckarna hittades av en promenerande man som arbetade en bit därifrån på Eugeniavägens industriområde. Ur artikeln:

– Jag steg åt sidan för två lastbilar som möttes och lade märke till säckarna i gräset. jag öppnade den ena och såg en säck till inuti, berättar Christer.
Redan då märkte han att det luktade illa, men tänkte att det var slaktavfall. Igår på lunchen tittade Christer närmare:
– Jag petade upp ett hål på den ena säcken. Sedan ringde jag polisen och bad dem komma och ta hand om de illaluktande säckarna.

Det tycks som att säckarna inte var synliga för Christer förrän han tvingades kliva åt sidan för de två lastbilarna som möttes på den trånga stenbelagda vägen. Buskaget/gräset var ganska högt vid och framför det gamla skjulet. Det är sannolikt förklaringen till varför ingen förbipasserande hade uppmärksammat säckarna tidigare, under de omkring två månader de hade legat där.

Kuriosa: Fyndplats 2 försvann några år senare

Eugeniavägen och Eugeniavägens industriområde började rivas 1987, inför byggnationen av E20 (“Norra Länken”) som blev klar och invigdes 1991.
Eugeniavägens industriområde var samlingsnamnet för en långsmal kåkstad bestående av industrihus, skjul, stallar, garage och fabriker.
“Runt trehundra personer jobbade här på åkerierna Freys och Åhs Express, Pressbyråns vykortstryckeri, Norstedts lager, Gullhögens Cement och på massor av småföretag.” (ur blogg Kerold Klang).