Fyndplats 1

Det första fyndet från Catrine da Costa gjordes vid Ekelundsvägen vid Karlbergsparken i Solna i Stockholm.
Det bestod av två paket med kroppsdelar invirade i varsin svart, hopknuten plastsäck (sopsäck). Säckarna låg under en stor gran, enligt mannen som hittade dem. Fyndet rapporterades till polisen onsdag 18 juli 1984, men mannen hade lagt märke till dem redan en månad tidigare – dvs kring den 20 juni – men antagit att det var sopor. Den ena säcken innehöll låren (ej underbenen) och den andra säcken innehöll underkroppen. Polisen kunde inte identifiera vem delarna tillhörde.

Polisen hade alltså ingen aning om att det var Catrine da Costa. Hon var inte ens anmäld som försvunnen. Först tre veckor senare då fler kroppsdelar hittades (fyndplats 2) lyckades man identifiera henne.

Catrine sågs sist i livet den 10 juni. Döden inträffade alltså troligen någon gång mellan den 10 – 20 juni 1984. Anm: Catrines födelsedag var den 19 juni, så om det inträffade innan dess så var hon 27 år när hon gick bort.

Karta


F1 = fyndplats 1, F2=fyndplats 2.  Anm: kartan är från 1970 (motionsspåret vid F1 finns inte utsatt på senare kartor).

Bilder från fyndplats 1

cdc-f1-a_600
Bildtext: “Parkeringsplatsen i anslutning till fyndplatsen. Fotot taget från Essingeleden”.
Stigen/motionsspåret leder in i Karlbergsparken, där det bl.a. fanns en liten fotbollsplan.

cdc-f1-b_600
Flygfoto från 1984 (nordväst är nedåt). Ekelundsvägen går delvis under Essingeleden.

cdc-f1-merge
Flygfoto från nutid med överlagrat flygfoto från 1984.

cdc-f1-c-600

cdc-f1-d-600
Vy från Karlbergsparken. Arbetsvagnen skymtar bakom träden.

cdc-f1-f-600

Artikel lördag 21 juli 1984, Expressen:

cdc-f1-expressen-21juli1984
Rubrik: “Säcken har legat där i en månad”

Det var portvakten Georg som hittade plastsäcken (säckarna, det var två). Han hade upptäckt den redan en månad tidigare men antagit att det var sopor. Ur artikeln den 21 juli 1984:

Georg rastar sin schäfer Buster i Karlbergsparken två gånger om dagen – sommar som vinter.
– För en månad sedan lade jag märke till den svarta säcken. Den låg under en stor gran vid parkeringsplatsen. Säcken hade inte funnits där tidigare. Jag brydde mig inte om den eftersom det är rätt vanligt att soppåsar ligger i parken.

– För två veckor sedan började det stinka från säcken. Det luktade allt värre för varje dag. Jag trodde säcken innehöll något dött djur och tänkte ta kontakt med polisen. Men det blev inte av förrän i onsdags, säger Georg.
/…/
Han är förvånad att inte polisen hittade säcken på egen hand.
– Varje dag har det stått två, tre polisbilar på parkeringsplatsen intill granen där säcken låg. Poliserna brukar jogga på motionsslingan eller spela fotboll hundra meter in i parken.
/…/
– Jag har hört att hundar undviker att gå nära döda kroppar. Det stämmer i alla fall på Buster. Han visade inte något intresse för säcken eller dess innehåll.

I en annan artikel, den 20 juli 1984 i Aftonbladet, uppges att poliserna hade känt liklukt när de spelade fotboll i parken föregående vecka, men de undersökte aldrig varifrån lukten kom. Dock är det troligen en felformulering i artikeln. Lukten kändes uppenbarligen vid fyndplatsen där poliserna parkerade sina bilar, men knappast ända bort till fotbollsplan som tycks ha legat på ungefär samma ställe som nu, drygt 250 m från fyndplatsen.

Flygfoto nutid, Karlbergsparken:

cdc-flygfoto-nutid-karlbergparken

Fyndplats 1, gatuvy nutid:

cdc-f1-nutid-under-essingeleden

———–
Anm: vid fyndplats 1 hittades även en hopvikt handduk intill säckarna, mer om det här.