“Var finns Charles? 15-åring försvann efter ungdomsdans”

1976 försvann 15-årige Charles Zelmanovits i Piteå efter en skoldans i Pitholmsskolans sporthall. Han försvann natten mot lördag 13 november 1976, det var 8-10 minusgrader och mestadels barmark med fläckvis snö.
Under söndagen gick ett tiotal poliser och lika många civila skallgång i området.

Måndagen den 15 november 1976, två dagar efter försvinnandet, Piteå-Tidningens förstasida:

1976-11-15-mandag-Var-finns-Charles
“Var finns Charles? 15-åring försvann efter ungdomsdans”

I artikeln ges signalementet att Charles var klädd i brun jacka och blåa jeans, och att han är cirka 170 cm lång och har cendre hårfärg.

Några citat ur artikeln:

15-årige Charles Zelmanovits /…/ är sedan natten mot lördagen försvunnen efter att ha bevistat en diskotekdans i Pitholms sporthall. Det var när han var på väg hem tillsammans med två kamrater som han plötsligt försvann utan att dessa kan lämna någon upplysning om hur detta gått till.
Försvinnandet skedde någonstans i närheten av Munksunds brandstation och mellan denna och sporthallen. /…/
När pojken inte återkommit på söndagsmorgonen igångsattes spaning med bl a skallgång i vilken deltog ett tiotal poliser och lika många civila. Bl a gjorde man en mycket noggrann undersökning av alla lador.
/…/
Piteåpolisen sände på söndagseftermiddagen ut en efterlysning enligt vilken pojken vid försvinnandet var klädd i brun jacka och blåa jeans. Han är cirka 170 cm lång och har cendre hårfärg.
/…/
Spaningarna avbröts vid mörkrets inbrott på söndagen då man hade genomsökt hela det aktuella området. De fortsätter i dag. Polisen lutar åt den uppfattningen att pojken gömt sig undan hos någon kamrat.
/…/
Försvinnandet sätts inte i något avseende i samband med de bråk som förekom vid fredagskvällens tonårsdans i Pitholms sporthall, eftersom pojken inte förefaller ha varit inblandad i dessa. /…/

Spaningarna tycks ha utförts i områdena där Charles senast hade setts, man genomsökte diverse byggnader, lador m.m. Karta:

pitea-karta-cz-forsvinnandet

  • Skola: Pitholmsskolans sporthall där skoldansen var.
  • ?: platsen där Charles senast sågs, natten mot lördag 13 november 1976.
  • Hem: Charles bostad.