“Frivilliga och helikopter sökte efter 15-åringen – men utan resultat”

Måndagen den 22 november 1976 rapporterade Piteå-Tidningen på förstasidan om de omfattande spaningar som gjorts under lördagen:

1976-11-22-pt-forstasidan“Frivilliga och helikopter sökte efter 15-åringen – men utan resultat”

I lördags (20 november) gick ett 100-tal personer skallgång i skogsområden på Pitholm (österut från platsen där Charles sågs senast). Helikopter användes också för att söka av ett stort område.

Några citat ur artikeln:

Ett stort antal frivilliga deltog i lördags i sökandet efter den sedan en vecka försvunne 15-årige Charles Zelmanovits.
Polisen organiserade skallgångskedjor i skogsområden på Pitholm och totalt deltog ett 100-tal personer, däribland medlemmar i brukshundklubben, radioklubben samt skoterklubben. Dessutom ingick en grupp släktingar till den försvunne 15-åringen i det största pådraget hittills.
/…/
Helikopter sökte också av ett stort område.

Rapporteringen fortsatte på sidan 9 i Piteå-Tidningen:

1976-11-22-pt-sida9“100 deltog i stort pådrag i sökandet efte 15-åringen”, “Största pådraget hittills men utan resultat”

1976-11-22-pt-sida9-nedre-bild“Här slutar spåren.”

Några citat ur artikeln (mina fetningar):

/…/ Ett 100-tal man från polisen, brukshundsklubben, skoterklubben, radioklubben plus en grupp släktingar till 15-åringen deltog i sökandet. Även polishelikoptern deltog. Man finkammade ett stort område efter Bondövägen och ner mot kusten. Det enda man fann var ett par jeans, ett par kortkalsonger och en handduk. De kan dock inte spåras till den försvunne utan har troligen legat kvar sedan i somras, säger spaningsledningen.
/…/
Det är nu drygt en vecka sedan 15-åringen försvann efter en diskotekdans i Pitholmshallen. Spaningsstyrkor har genomsökt hela Munksunds- och Pitholmsområdet.
Vi har nu kammat igenom all tänkbar terräng och inte fått upp något spår efter den försvunne. Landsökandet är nog slutfört nu, säger Sture Göransson vid Piteå-polisen som ledde lördagens spaningar.
/…/
En massa folk i området och de ungdomar, som senast såg den försvunne natten mot förra lördagen har hörts, men inget påtagligt har kommit fram. 15-åringen sågs senast i korsningen vid brandstationen i Munksund och sedan är alla spår igensopade.
/…/
En cykel, en täckjacka och en bil har figurerat i sammanhanget. Mysteriet med cykeln och täckjackan är löst men polisen är fortfarande intresserad av att komma i kontakt med de ungdomar som sågs i en svart Volvo vid 4-tiden på lördagsmorgonen, den natt då 15-åringen försvann.
Polisen har som sagt kollat upp alla tips man fått, och alla teorier. En teori kvarstår och det är om 15-åringen fått lift och begett sig söderut. Några släktingar har han inte besökt eller kontaktat. Polisen har kollat upp alla aktuella.
Några draggningar i närliggande vattendrag har inte gjorts. Och det blir knappast aktuellt med så stora områden det är fråga om.
/…/
Bildtext: Polishelikopter och ett stort antal frivilliga från olika organisationer deltog i det största spaningspådraget hittills i sökandet efter den försvunne 15-åringen. Utgångspunkt för spaningarna var skjutbanan på Pitholm.
/…/
Bildtext: Radioklubben hade en fast station som höll samman radionkontakterna mellan spaningsgrupperna.

Polis och frivilliga har alltså under den dryga vecka sedan Charles försvann sökt igenom hela Munksund- och Pitholmsområdet. Dvs hela landområdet från Munksund till Degerberget österut, nedåt Haraholmen/Bondön söderut, och norrut ovanför N Pitholm. Anm: enligt diverse kartor kan i stort sett hela halvön benämnas “Pitholm”.

pitea-karta-cz-forsvinnandet

  • Skola: Pitholmsskolans sporthall där skoldansen var.
  • ?: platsen där Charles senast sågs, natten mot lördag 13 november 1976.
  • Hem: Charles bostad.