Kategoriarkiv: Klimat & Väder

Dinosaurier gillar inte DiGiTaLa klimatkonferenser

Jättelika horder av tiotusentals dinosaurier – både vuxna o barn – från världens alla hörn reser till FN:s och andra klimatkonferenser, samtidigt som medborgarna uppmanas att minska sina resor och utsläpp.
Trots att det aldrig nånsin tidigare i mänsklighetens historia varit så enkelt som nu att kommunicera med många människor på långa avstånd. Tekniken har funnits i flera decennier. Man behöver inte längre resa och samlas på en viss geografisk plats för att diskutera i grupp och dela med sig av sina tankar och erfarenheter.

Visst kan det vara roligare och mer stimulerande att resa fysiskt, mingla och träffa folk på nära håll. Och ge mer publicitet. Det verkar också vara tyngsta skälen till att de konferensresande dinosaurierna håller fast vid det gamla.

För klimatdinosaurierna – både de vuxna och dinosauriebarnen – som reser till klimatkonferenser tycks den moderna tekniken inte existera när det gäller digitala konferenser. Istället genomförs projekt* som t.ex. att en (1) mötesdeltagare under stort ståhej blir seglad över Atlanten till en konferens, som om det skulle mildra dinosauriernas klimathyckleri.

MEN det finns medborgare som försöker sprida användandet av modern kommunikation hos klimatkonferensdinosaurier och konferensdeltagare i allmänhet. Här är några lästips som handlar just om digitala eller virtuella konferenser, både mindre och större. Kan fungera som inspiration och uppslag även för stora konferenser.

tidningencurie.se/…/det-ar-dags-for-hallbara-konferenser
“Det är dags för hållbara konferenser” (2018)

lu.se/…/digital-konferens-ska-minska-klimatavtrycket
“Digital konferens ska minska klimatavtrycket” (2019)

medium.com/…/the-worlds-first-zero-carbon-climate-conference
“The World’s first zero carbon Climate Conference saved 71.819 tonnes CO2e” (2018)
(Tusentals deltagare från 90 länder).

resilience.org/…/a-climate-change-conference-without-the-carbon
“A Climate Change Conference Without the Carbon” (2016)* Nämnda “projekt” handlar alltså om en världsberömd Greta som blir skjutsad med segelbåt till klimatkonferens på andra sidan pölen. Istället för att resa med flyg, som orsakar mer koldioxidutsläpp. Dock lär flera personer (exakt hur många är oklart) flyga över Atlanten för båtens tillbakaresa, dvs koldioxidutsläppen blir snarare högre än lägre genom att välja denna segelbåtsresa istället för flyget. F.n. tycks det endast vara DN som skrivit om detta bland svensk media:

– “Fem flyger till USA för att segla hem Greta Thunbergs båt … Klimataktivisten Greta Thunberg seglar fossilfritt till USA i stället för att ta flyget. Båtens färd tillbaka blir inte lika klimatsmart.”
(Dagens Nyheter, betalsida, 2019-08-17):
dn.se/nyheter/varlden/fem-flyger-till-usa-for-att-segla-hem-greta-thunbergs-bat

– “Greta Thunbergs seglats till New York skapar mer koldioxidutsläpp än om hon valt att flyga. … När besättningen på Malizia II så småningom ankommer till New York måste de ta flyget tillbaka till Europa eftersom de inte ska tvingas segla samma väg tillbaka över Atlanten igen. Samtidigt flygs därför fem eller sex nya besättningsmän från Europa till New York för att segla hem båten. Det innebär att mer än tio personer måste flyga fram och tillbaka över Atlanten för att kunna ta båten fram och tillbaka. Allt för att Greta Thunberg ska slippa medverka till några egna koldioxidutsläpp under sin resa över Atlanten.” (Elisabet Höglund blogg, 2019-08-18).

Utländsk media:
– “Segeltörn soll klimaschädlicher sein als Flugreise. … Etwa fünf Mitarbeiter würden ihre Jacht zurück nach Europa segeln, sagte Andreas Kling, Pressesprecher von Thunbergs Skipper Boris Herrmann, der taz. “Natürlich fliegen die da rüber, geht ja gar nicht anders”, sagte Kling demnach. Auch Skipper Herrmann werde für die Rückreise das Flugzeug nehmen. Der Segeltörn bedarf daher mindestens sechs Flugreisen über den Atlantik.”  (Zeit, 2019-08-15):
zeit.de/gesellschaft/2019-08/un-klimagipfel-greta-thunberg-seeweg-klimaschutz…
– “Wäre Greta Thunberg geflogen, hätte sie weniger CO2 freigesetzt”… Der Segeltörn löse also sechs Flugreisen über den Atlantik aus – wären Thunberg und ihr Vater geflogen, wären es weniger gewesen.” (Focus, 2019-08-15):
m.focus.de/wissen/klima/aktivisten-segelt-nach-new-york-rechnung-zeigt-waere-greta-thunberg-geflogen-haette-sie-weniger-co2-freigesetzt
– “Gretas Törn schädlicher als Flug. … Thunbergs Segeltörn nach New York verursacht mindestens sechs Flüge über den Atlantik. Würde sie fliegen, wäre die Reise klimafreundlicher.” (Die Tageszeitung, 2019-08-15):
taz.de/Thunbergs-Segelreise-in-die-USA
– “Sailing Team to Fly 2 Crew to US to Bring Thunberg Boat Back” (New York Times, 2019-08-16):
nytimes.com/aponline/2019/08/16/world/europe/ap-eu-germany-climate-greta-thunberg.html
– “Greta Thunberg’s ‘zero-carbon’ yacht trip won’t save ANY emissions as a crew have to fly to New York to sail it back” (The sun, 2019-08-16):
thesun.co.uk/news/9739595/greta-thunbergs-carbon-free-yacht-trip-flights

En ANLEDNING till ovanstående skribenters nagelfarande gällande koldioxid, är att denna Greta och andra klimataktivister själva starkt kritiserar andra människors koldioxidutsläpp orsakat av resande.

Frågan är:

när kommer dinosaurierna att minska sina egna stora koldioxidutsläpp genom att övergå till digitala klimatkonferenser?


[Uppdaterad 23 augusti 2019]

Elefanten i rummet: befolkningsökningen

Visst kan det vara knepigt att ta klimataktivister med flera på tillräckligt allvar så länge de är knäpptysta om jordens kraftiga befolkningsökning. De miljöåtgärder som vidtas nu och framåt kan bli verkningslösa eller omöjliga att fullfölja, om befolkningsmängden fortsätter öka i hög takt.

Jordens befolkningsmängd är nu ca 7,6 miljarder (år 2018). Antalet tvåbeningar har TREDUBBLATS under de senaste sjuttio åren (sedan 1950).

FN gissar att antalet kan öka till mellan 11 till 13 miljarder under de kommande åttio åren (till 2100). Dvs närmare en FÖRDUBBLING, kanske ännu mer om FN gissat fel. Inom nuvarande generation. Tanken svindlar.

“Att tro att denna makalösa ökning inte kommer att påverka klimatet är att blunda fullständigt för verkligheten, enligt forskarna.”

Frågan är om våra nuvarande miljöansträngningar kommer att ätas upp av kommande befolkningsökningen?
Kommer utsläppsmålen att bli omöjliga att uppnå eller att bibehålla, på grund av befolkningsökningen?
Och är dagens klimataktivister som inte säger ett ord om befolkningsökningen, i själva verket de största klimatförnekarna?

Att knappast nån pratar om denna elefant i rummet, och istället stoppar huvet i sanden likt strutsen, kan bero på att ämnet är för svårt att hantera. Och alltför deprimerande.
Den jobbiga insikten att höga halter växthusgaser och global uppvärmning hänger samman med befolkningsmängden. Det främmande att i förlängningen betrakta människans avkommor som ett hot mot klimatet och oss själva.

Att den enda realistiska lösningen att dämpa befolkningsökningen är långsiktig och med osäkert resultat: familjeplanering, att få folk att (frivilligt) skaffa färre barn. Att genomföra det i länder med stor befolkningsökning (t.ex. i Afrika), men inte länder vars befolkningsökning utgörs mestadels av invandring (t.ex. i Europa).

Bild: klimatstrejkande barn som vill se färre barn. (Montage)

Och hur ska alla barnen som klimatstrejkar föra fram budskapet om minskat barnafödande, utan att det blir bisarrt?

Då är det enklare att hålla tyst om befolkningsökningen och istället fokusera på att minska utsläppen enbart med tekniska lösningar. Och bortse från risken att åtgärderna kan komma att motverkas av befolkningsökningen.
OM inte en annan lösning uppenbarar sig…

Från die-in till die-all-in

Häromveckan (i april 2019) klimatstrejkade ett hundratal personer utanför riksdagshuset i Stockholm. De genomförde en så kallad “die-in”, dvs de låg på gatan och spelade döda. Liknande aktioner genomfördes i flera storstäder över hela världen.

Bild ovan: klimatstrejk, “die-in” utanför riksdagen.

En titt i den något opålitliga spåkulan visar att nästa steg blir att gå “all-in” som det heter, dvs satsa allt man har.
I detta fall die-all-in, dvs man gör det ultimata offret, sitt liv, för att rädda klimatet. För att dämpa befolkningsökningen eller rentav reducera befolkningsmängden. Offra dig själv för vår planet.

Om tillräckligt många över hela jorden gör die-all-in så att befolkningsmängden minskar, då kommer utsläppen av växthusgaser att minska när produktion och konsumtion avtar.
Alternativt att befolkningsmängden åtminstone inte ökar, så att miljöåtgärder inte motverkas av en fortsatt kraftig befolkningsökning.

I spåkulan skymtar också en global massrörelse för att rädda planeten. Som via webbplatser organiserar och förmedlar tips och råd för de som vill offra sig med die-all-in. Dessa personer får evig ära med sitt namn inristat på ett av de gigantiska minnesmonument som finns utplacerade i alla storstäder.

Nej vilket fruktansvärt scenario, en sån lösning vill vi INTE ha.
Eller? Håll utkik efter die-all-in dot org eller liknande… Obegripliga saker har hänt förr i mänsklighetens historia.


Mer läsning:
Artiklar om befolkningsökningen:
metro.se/…/20180821_Malmo.pdf (sidan 11. Aug 2018).
– “Population Growth: The Elephant in the Room at the Paris Climate-Change Conference”. (CIS.org, dec 2015).
Om die-in klimatstrejk:
dn.se. (DN, 2019-04-15, betalsida, gratis till 27 maj).
tidningensyre.se. (19 april 2019).


[Uppdaterad 8 maj 2019]

Ät mindre människokött! (för klimatets skull)

“The Walking Dead”, den postapokalyptiska undergångs-tv-serien som rullat sedan 2010 och som nu är inne på nionde säsongen, handlar om zombier, levande döda, som stapplar omkring, utstöter gutturala läten och äter människor som av nån anledning inte hinner springa undan.

Dessa “dödvandrare” är alltså benägna på rött kött, särskilt från buken på offret (bild nedan). Rött kött lär som bekant vara det sämsta köttet i klimathänseende.

Denna zombie-långkörare är sedan länge favoritserie hos den världsberömda f.d. operasångerskan Malena Ernman* som är mamma till den världsberömda klimatstrejkaren Greta Thunberg, det framgår i flera intervjuer de senaste fyra åren. Vilket förklarar deras närvaro i bilden ovan i detta apokalyptiska sammanhang. (Det är de två som inte är rufsiga i håret).

Nedan visas några hungriga zombie-scener ur nämnda serie, samt hur man dödar dessa seglivade rött-kött-ätande klimatförnekare:

Så funkar dessa zombier:

Du förvandlas automatiskt till en zombie en stund efter din död, oavsett dödsorsaken, ELLER en stund efter att du blivit biten av en zombie. Med andra ord, förr eller senare förvandlas vi alla till människomumsande zombier.
En sån zombie lever för evigt, även utan mat, OM ingen lyckas kniva den i hjärnan (bild ovan) eller kremera kroppen.

Det är självklart helt förkastligt…

…att äta människokött. Därför att: ett kilo människokött (utan benbitar) orsakar extremt gräsligt mycket växthusgaser under uppfödningen, exempelvis genom att människan ofta använder bil/buss/tåg/flyg, och konsumerar allehanda produkter som orsakar stora mängder växthusgaser vid tillverkningen.
Det är mycket mer än vad som orsakas av ett kilo nötkött (utan benbitar).

Sen finns det även etiska/moraliska/juridiska aspekter mot att äta människokött, men det är lite småtråkigt att prata om… nu när vi har gått igång på klimatargument.

Jamen om dessa zombier enbart hade glufsat i sig linser och grönsaker istället för människokött, hur skulle det fungerat dramaturgiskt? Troligen inte alls. Men det är ett superhett produktionstips för skattefinansierade statliga televisionen SVT och public service, som inte behöver tänka på att generera intäkter.

För att nyansera det hela så att läsarna inte tror att nämnda Malena o Greta ständigt frossar i människokött, så citeras här ur en intervju år 2018 med Malena som visar att det finns andra sidor av myntet:

“(…) Som att hon i de svåraste stunderna, när allt har varit för jävligt, krupit upp i sin fåtölj och tittat på tv-serien Walking dead, det har gett kraft.
Jag nickar (…) Malena blir glad.
– Jag hade förväntat mig att få en tom blick när jag sa Walking dead, de flesta fattar inte hur jag kan titta på det, men jag älskar det. När livet har varit helvetiskt har jag fått kraft, herregud, de slåss mot zombier, tvingas skära upp någons systers mage för att rädda foster. Om inte de ger upp så ska väl vi klara vårt helvete.”

Ovanstående citat är från “Malena Ernman: “Jag fick min diagnos som vuxen” (2018, ICAkuriren Hemtrevligt).
Mer Malena från tidigare år, 2014 och 2015:
– “…Jag ska läsa en dikt, det är en ära, jag ska göra så gott jag kan. Sen går jag hem och kollar på “The Walking Dead”, säger hon.” (2015, Expressen).
“…Ser på: Walking dead…”. (2014, Expressen).

Några filmklipp från Walking Dead:
– “The Walking Dead season 5 kill count humans and zombies“.
– “The Walking Dead 5×14 The Death of Noah“.
– “The Walking Dead Season 6 Ep 1 – Leading Zombies“.
– “Top 10 Gruesome Walking Dead Deaths By Zombies“.
Inloggning krävs:
– “The Walking Dead Glenn’s death RIP“.
– “The Walking Dead Season 1 (2010) Carnage Count“.
– “The Walking Dead Season Five (2014) Carnage Counts“.


* Malena Ernman (egentligen Sara Magdalena Ernman) är gift med Svante Thunberg. Dottern Greta använder Thunberg som efternamn.
Hos Eniro finns de under “Sara Magdalena Ernman” respektive “Svante Ernman Thunberg”.

PS. Man kan bortse ifrån att logiken i detta inlägg inte är hundraprocentig…

[Uppdaterad juli 2019]

Strax FÖRE den globala uppvärmningen

Vi hör talas om de senaste hundra årens uppvärmning av jorden, men hur var tempen dessförinnan? Svaret på den frågan närmar vi oss här.

Innehåll:
– Nutida global temperatur.
– Grönland, från Jesus till nutid.
– Grönland, senaste elvatusen åren.
– Mer om global temperatur.
– Kvasivetenskaplig äldre global temperatur.
– Sammanfattning.
– *Källor m.m.

Nutida global temperatur

Den nutida globala uppvärmningen kan åskådliggöras exempelvis så här:

Bild 1*: diagram från NASA, globala årsmedeltemperaturen åren 1880 till 2018 som avvikelse från globala medeltemperaturen 1951-1980. (2018 var svalare än 2017, 2016 och 2015… eller fjärde varmaste året sedan 1880 om man hellre vill uttrycka det så).

De senaste hundra åren har globala årsmedeltemperaturen ökat med drygt en grad Celsius, enligt NASA och andra aktörers beräkningar som omfattar data från tusentals mätstationer jorden runt.

Kring 1940 till 1970 stannade ökningen upp en aning (se diagram ovan).

Men hur såg det ut före senare hälften av artonhundratalet?
Underlaget från äldre tider är inte tillräckligt för att beräkna globala temperaturer. Det finns t.ex. för litet antal lokala temperaturserier från olika platser på jorden. (Det hindrar dock inte att såna beräkningar görs ändå, ofta med endast en handfull lokala källor som underlag).

Men vi kan titta närmare på lokala medeltemperaturer och inbördes skillnader mellan förr och nu, för att få några ledtrådar.

Grönland, från Jesus till nutid

Här väljs Grönland som exempel på lokal temperatur, eftersom det finns analyser därifrån vars temperaturer sträcker sig ända från nutid (2016) och tusentals år tillbaka i tiden. Och dessa både nutida OCH “rekonstruerade” temperaturserier finns lättillgängliga på webben.
Grönland med sin inlandsis når söderut till ungefär samma breddgrad (latitud) som Stockholm och Oslo är belägna vid (60:e breddgraden). Den kilometertjocka isen berättar om temperaturen på Grönland och globala klimatförändringar mer än hundratusen år tillbaka.

(Obs att rekonstruerade temperaturer innehåller viss osäkerhet. Och det är en annan typ av data än instrumentella (nutida) temperaturmätningar. Därför brukar forskare inte jämföra rekonstruerade temperaturer med instrumentella temperaturer (som t.ex. görs nedan). Notera också att lokala temperaturskillnader generellt är större än motsvarande globala).

Bild 2*: lokala 20-årsmedeltemperaturen på några platser på Grönland de senaste tvåtusen åren, från hundra år före Kristus till 2016 e.Kr, som avvikelse från nutida medeltemperatur på Grönland.
Blå linje=rekonstruerad temperatur till 1980. Röd linje=instrumentell temperatur (uppmätt med termometrar) 1880 till 2016 i Ilulissat (tredje största tätorten på västkusten, 30-40 meter över havet).

I bild 2 syns att kring 1940 stannade ökningen upp och dippade en aning, på motsvarande sätt som den globala temperaturen enligt NASA (bild 1).

För drygt tvåtusen år sedan var det en ungefär lika stor temperaturförändring som under de senaste hundra åren, fast med sänkning istället för ökning av temperaturen.

Mellan cirka år 1500 till 1850 pågick “lilla istiden” (anges ovan) som medförde kallare vintrar på framförallt norra halvklotet.

Grönland, senaste elvatusen åren

Zoomar vi ut ovanstående Grönlandstemperatur till de senaste elvatusen åren, dvs den period som kallas Holocen, ser det ut så här:

Bild 3*: data från samma källa som i bild 2 men för hela Holocen fram till 2016 e.Kr. (Vår nuvarande interglacial eller “mellanistid”, som ingår i en istidsperiod som pågått sedan cirka tre miljoner år).

I bild 3 indikeras bl.a. följande klimathändelser, som antingen var globala eller som påverkade mestadels norra halvklotet:

Avslutningen på senaste glacialen eller istiden. (Anm: enligt SGU (Sveriges geologiska undersökning) inleddes den nuvarande mellanistiden, Holocen, “för drygt elvatusen år sedan”).

Den snabba temperaturförändringen för cirka 8200 år sedan, kallad “the 8.2 kiloyear event“, som bl.a. medförde en tvåhundraårig köldknäpp i Europa och norra halvklotet. Den plötsliga kylan kan ha orsakats av glaciärer som smälte i nuvarande Kanada så att iskallt sötvatten från en stor sjö rann ut i Atlanten och ändrade flödet på de atlantiska strömmarna.

Den flertusenåriga värmeperioden för cirka femtusen till niotusen år sedan med högre temperaturer än nu, cirka en grad högre lokalt. (Med ett avbrott vid 8200 år sedan). Periodens omfattning varierar i olika källor.

Den “lilla istiden” som avslutades för cirka 150 år sedan.
Man kan även ana den “medeltida värmeperioden” som föregick lilla istiden, och som varade några hundra år.

I bild 3 framgår också att:

 • Lokala 20-årsmedeltemperaturen har efter den lilla istiden stigit med knappt tre grader Celcius. (Globalt motsvarar det ungefär hälften).
 • Nutida temperatur är en grad lägre än topparna i den flertusenåriga värmeperioden som avslutades för cirka femtusen år sedan.
  (Med nutid avses här 2016, som globalt var varmare än både 2017 och 2018).

På Grönland under Holocen har det förekommit flera perioder då lokala tjugoårsmedeltemperaturen ökat eller sjunkit två till tre grader på mindre än hundra år. Det inträffade exempelvis för cirka 2000, 3000, 4300 och 8200 år sedan.

Mer om global temperatur

Att beräkna/uppskatta nutida globala temperaturen är ingen trivial uppgift, milt uttryckt. Det finns ett antal organisationer eller institut som ägnar sig åt detta. Varje organisation samlar årligen in stora mängder data, utför sina beräkningar och presenterar sin variant av den globala årsmedeltemperaturen. Några exempel på såna organisationer* är Berkeley Earth (USA), Copernicus Climate (EU), CRU (Storbritannien), JMA (Japan), NASA GISS (USA), NOAA (USA).

Varje sådan aktör bearbetar data från tusentals mätstationer och miljontals temperaturvärden. Exempel:

 • NASA GISS använder data från 6.300 mätstationer plus observationer från fartyg, bojar m.m.
 • Berkeley Earth hämtade data från 20.000 mätstationer plus observationer från fartyg, bojar m.m, under 2017 (många fler mätstationer än deras “konkurrenter”).

I slutändan kommer de i nutid fram till ungefär samma globala temperaturer:

Bild 4*: skillnader mellan olika organisationers beräknade globala årsmedeltemperaturer åren 1860 till 2018 (2018 preliminärt).

Kvasivetenskaplig äldre global temperatur

Beräkningar av nutida globala temperaturer sträcker sig till senare hälften av artonhundratalet (se t.ex. diagrammet ovan). Det är först vid den tiden som det anses finnas tillräckligt många mätstationer fördelade över jorden.

Äldre, rekonstruerade lokala temperaturserier (från s.k. proxydata som t.ex. isborrkärnor, trädringar, havssediment, koraller, m.m) är inte tillräckligt många och representerar inte en tillräckligt stor del av jordens yta för mer vetenskapliga beräkningar av globala temperaturen.
Trots det kan man hitta (t.ex. på wikipedia) uppgifter/diagram med “globala temperaturer” för tusentals år tillbaka i tiden och som dessutom jämförs med nutida globala årsmedeltemperaturen. Vilket bör betraktas med viss skepticism t.ex. därför att:

 • Det finns inte tillräckligt antal lokala källor i underlaget, och/eller de är inte tillräckligt fördelade över jorden.
 • En eller flera av de rekonstruerade lokala temperaturserierna som ingår i underlaget kan ha låg upplösning. T.ex. om tidsintervallet mellan varje temperaturvärde i en lokal temperaturserie är tiotals- eller hundratals år, så kan det innebära att vissa år med hög temperatur har försvunnit eller “smetats ut” så att de inte syns. Att jämföra en sån temperaturserie med en nutida global årsmedeltemperatur kan då bli gravt missvisande.
 • Det finns ingen vetenskaplig konsensus för hur äldre globala temperaturer ska rekonstrueras.

Tillägg: för koldioxid (CO2) finns inte samma invändningar som för temperatur. I motsats till en lokal, rekonstruerad temperatur så kan enstaka lokalt uppmätta koldioxidhalter betraktas som globala värden, eftersom det inte är stora skillnader i co2-halterna jorden runt vid en given tidpunkt, till skillnad från lokala temperaturer.
Temperaturen och atmosfärens koldioxidhalt följer varandra ganska väl på lång sikt. Att co2-halten idag är lika hög som för åttahundra tusen år sedan betyder inte att det är lika varmt nu som då. Men det kan bli.

Sammanfattning

Enligt bild 2 och 3 med mera ovan, och som delvis svar på den inledande frågan:

 • Det är lokalt cirka en grad kvar tills temperaturen överskrider den tidigare högsta temperaturen i Holocen, på Grönland. Globalt motsvarar det cirka en halv grad.
 • Senast som temperaturen på Grönland var högre än nu var för knappt tretusen år sedan.
 • Dessförinnan var temperaturen högre vid flera tillfällen, i Holocen, under den flertusenåriga värmeperioden för över femtusen år sedan.
 • Sedan dess har temperaturen rört sig / fluktuerat i svagt nedåtgående trend till “lilla istiden” och fram till nutida globala uppvärmningen. Som hittills medfört knappt tre graders ökning lokalt, och globalt drygt en grad.

FN önskar att globala uppvärmningen inte överstiger 1,5 grad. Dvs globala temperaturen bör helst inte överstiga tidigare högsta temperaturen i vår nuvarande interglacial (Holocen).

* Källor m.m.

Bild 1: climate.nasa.gov/…/global-temperature .
Bild 2 och 3:
– “Agassiz/Renland Holocene temperature reconstruction presented in Vinther et al., 2009”: Niels Bohr Institutet (pdf).
– “Greenland – DMI Historical Climate Data Collection 1784-2016”: DMI.dk (Danmarks vädertjänst).
Bild 4: berkeleyearth.org/2018-temperatures .

Några organisationer/institut:
berkeleyearth.org/land-and-ocean-data
giss.nasa.gov/gistemp
nasa.gov/vital-signs/global-temperature
jma.go.jp/tcc/tcc/products/gwp/temp/ann_wld.html
copernicus.eu/node/201
crudata.uea.ac.uk/cru/data/temperature/
noaa.gov/sotc
metoffice.gov.uk/hadobs/hadcrut4

Mera:

Den växthustid nu kommer, med lust och fägring stor.
Urgamla mordfall i våra istider.
Elden och hettan, förr och nu.


[Uppdaterad 8 februari 2019]

Den växthustid nu kommer, med lust och fägring stor

Vår nutida domedagsprofetia är inte vilken profetia som helst, den är vetenskapligt underbyggd. Den förkunnar en eventuell undergång inom en obestämd framtid. Av hela eller delar av jordens befolkning, eller bara en mindre del OM människan gör botgöring.

Det är de syndande människornas eget fel. Fast inte med hundra procents säkerhet, och inte till hundra procent. Det är “med stor sannolikhet” eller “extremt troligt” att människan har skuld. Dvs det är inte till hundra procent fastställt att människan har skuld.
Om människan har skuld så utgör den 92 procent av hela skulden, enligt en nylig forskarrapport. De övriga 8 procenten är moder Jords fel. Dvs om människan har skuld så är den i så fall inte hundraprocentig.

Denna raffinerade, moderna undergångsprognos erbjuder dock möjlighet till bättring och botgöring för att kanske undslippa den eventuella apokalypsen.

Det kan göras på flera sätt: genom att människan blir mer sparsam med moder Jords tillgångar, och rustar sig för ett mer varierat klimat. Eller genom att decimera det gigantiska människobeståndet (ungefär som vi gör med andra däggdjur när de blivit för många) så att antalet fossilbrännande individer minskar avsevärt.

Det förstnämnda är att föredra framför decimering, av flera skäl. Men om vi misslyckas så kommer nämnda moder att på egen hand sköta decimerandet av nämnda tvåbeningar.
(Bild höger: jordens folkmängd åren 1800 till 2016, samt tre olika framtidsgissningar enligt FN).

Vi pratar alltså om den bekanta globala uppvärmningen, med nyckelord som växthuseffekten, växthusgaser och koldioxid (CO2). Som medför smältande isar och annat som rubbar vår kinkiga balans.

Människan blev klimat-curlad eller bortskämd av moder Jord under perioden Holocen – dvs de senaste elvatusen åren – när temperaturen plötsligt blev hyfsat stabil och höll sig inom snäva gränser (inringat med rött i bilden nedan).

Bilden* ovan åskådliggör i olika tidsskalor ungefär hur temperaturen fluktuerat/varierat de senaste fem miljoner åren.

– Under de senaste hundratusen åren före vår nuvarande period Holocen kunde den “globala medeltemperaturen” ibland variera kraftigt på bara några decennier.

– Under Holocen stabiliserades “globala medeltemperaturen” till en eller två graders fluktuation. Uppgiften varierar mellan olika källor (pga att det inte finns någon erkänd vetenskaplig metod att beräkna global temperatur för så länge sen). Det gäller skillnaden mellan högsta och lägsta globala medeltemperaturen i Holocen före nutid. Lägsta inträffade under “lilla istiden” som pågick cirka 1500 till 1850 e.Kr.

Holocen (eng. Holocene) är den tidsperiod vi befinner oss i sedan cirka elvatusen år. En interglacial eller “mellanistid”. (Anm: enligt SGU (Sveriges geologiska undersökning) inleddes Holocen för “drygt elvatusen år sedan”).

Eem (eng. Eemian) är den föregående interglacialen som varade cirka tiotusen år. Globala medeltemperaturen under Eem lär varit några grader högre än under Holocen.

Perioden mellan Eem och Holocen utgör vår senaste glacial eller istid, som varade i cirka hundratusen år.

Anm: under de senaste drygt hundra åren fram till 2017 beräknas den globala års-medeltemperaturen ha ökat med cirka en grad Celsius. Nutida global årsmedeltemperatur, för t.ex. 2017, ska inte jämföras direkt med historiska rekonstruerade* “globala temperaturer”*.

Mera överblick

Nedan framgår nuvarande istidsperioden (3 miljoner år) samt jordens temperaturvariationer de senaste 65 miljoner åren:

Bild ovan: “global temperatur”* vid olika faser i den nuvarande långa perioden av isbildningar, dvs de senaste 30-40 miljoner åren. (Tidsaxeln är uppdelad i fyra block med olika tidsskalor).
* Beräknade medeltemperaturen (ºC) anges som avvikelsen från globala medeltemperaturen för perioden 1960-1990 (som anses vara cirka 14 grader Celsius).

Den första “äkta” människan (som var längre och hade större hjärnvolym än tidigare), arten Homo habilis, tycks ha utvecklats under första delen av vår nuvarande istidsperiod som inleddes för knappt tre miljoner år sedan. Inte att förväxla med “den moderna människan”, arten Homo sapiens som vi tillhör, som lär sett dagens ljus för omkring 200 tusen år sedan.
Dvs primater av släktet Homo har alla utvecklats under nuvarande istidsperiod.
(Bild höger: Homo habilis, rekonstruktion).

Apokalyps sing-along: Den växthustid nu kommer

Det förutspås visserligen att det kommer en ny glacial (dvs en istid i istiden), men att den har fördröjts eller avvärjts av den nuvarande globala uppvärmningen. Antagandet hos en del klimatforskare är att en glacial skulle ha infunnit sig om några tusen år. Men att det nu lär dröja betydligt längre, uppåt hundratusen år.

Innan dess kan jordens temperatur stiga såpass mycket att det motsvarar växthustid i klimatet. Enligt det värsta scenariot med över 6 graders ökning (enligt FN/IPCC som anser att det inte bör överstiga 1,5 grad), så skulle det medföra en global medeltemperatur på över 20 grader Celsius. (Istället för de cirka 15 grader som vi lär ha nu, 2018).

I så fall: isarna och glaciärerna smälter, haven dränker stora landområden likt en hundratals år smygande syndaflod. Med sjukdomar, svält, krig och död i släptåg. Våra ansträngningar att stoppa klimatförändringarna har varit förgäves.

Media med flera sprider domedagsstämning. Innan detta inlägg avslutas så kan vi komma i ytterligare domedagsstämning med en känd psalm som brukar användas vid helt andra avslutningar.
Häll upp ett glas whisky med is (on the rocks), tänd nåt njutbart som ryker upp i atmosfären – exempelvis en god cigarr, cigarett, pipa, ett stearinljus, en mysig brasa, eller julbocken på torget – och stäm in i sången.

Sångtext (lätt modifierad apokalypsversion av “Den blomstertid nu kommer”):

Den växthustid nu kommer, med lust och fägring stor.
Du nalkas ljuva växthus, där gräs och gröda gror.
Med het och livlig värma, till allt som varit fött,
sig solens strålar närma, och allt blir åter dött.

Musik, kyrkorgel:

Slutord

Är du fortfarande kvar o i livet? Det är hoppingivande.

Det är bättre att vidta åtgärder än att låta bli oavsett om det finns ett direkt undergångshot eller inte. Rusta människan för klimatet, och minska utsläppen. Under förutsättning att åtgärderna i sig inte ställer till med andra stora problem.
Exempel på “åtgärder” förutom att minska utsläppen är att undvika bosättning i områden med stor risk för extrema vattenflöden eller temperaturer. Och skydda bostäder, arbetsplatser och offentliga platser mot höga temperaturer på motsvarande sätt som det idag är obligatoriskt med skydd mot kyla. Det handlar om att anpassa sig i en föränderlig värld.

Frågan “hur minska jordens stora folkmängd” är förstås knepig. Om folkmängden istället legat på 1950 års nivå (cirka en tredjedel av dagens), då hade marginalerna varit betydligt större och vi hade troligen inte pratat om koldioxid som ett problem. Frågan tycks olöslig, vi överlåter tills vidare åt moder Jord att lösa befolkningsfrågan på egen hand.

—————————————–
Mera av liknande:
Urgamla mordfall i våra istider.
Elden och hettan, förr och nu.


Info:
* Bilder med förenklade diagram:
diagrammen är från olika källor och kurvorna skiljer därför en aning i vissa detaljer. I det stora hela visar de dock ungefär samma mönster gällande fluktuationer i temperaturen. Vissa diagram är “globala”,
sammansatta från några geografiskt lokala källor, andra består enbart av en lokal källa.

* Om rekonstruerade lokala temperaturer:
diagrammen i bilden “Temperaturvariationer” ovan utgörs av rekonstruerade temperaturer, som beräknats / uppskattats ur analyser av exempelvis isborrkärnor från inlandis, där syreisotophalten anses vara en indikator på dåvarande temperatur. Medeltemperaturvärdena i sådana mätserier kan ha längre tidsintervall, t.ex. flera decennier eller hundratals år.

Rekonstruerade “globala (medel-)temperaturer” är osäkra, därför att:
– Det finns för få lokala källor (dvs det finns inte tillräckligt många rekonstruerade lokala temperaturserier från olika platser på jorden).
– Varje lokal rekonstruerad temperaturserie innehåller viss osäkerhet.
– Det finns ingen erkänd vetenskaplig metod för den typen av beräkningar. Uppgifter om “globala temperaturer” tusentals år tillbaka är endast uppskattningar utförda av vissa individer.

JÄMFÖRELSER mellan nutida global medeltemperatur (uppmätt med termometrar) och rekonstruerade temperaturer är osäkra, det är två olika typer av data. Och den blir även felaktig om mätintervallen skiljer sig mellan de två jämförande temperaturserierna (dvs om de har olika “upplösning”).

Exempel på underlag för rekonstruerade temperaturer är analyser av isborrkärnor från inlandsis (på Grönland och Antarktis), sediment från sjö- och havsbottnar, trädringar, droppstenar, koraller, pollenlager m.m, så kallade “proxy records” eller proxydata.

Detta inlägg motsäger inte globala uppvärmningen eller att den kan vara delvis orsakad av mänskliga aktiviteter, så som klimatforskare hävdar. (Dvs AGW, Anthropogenic global warming, där antropogen betyder orsakad av människan). Inlägget motsäger dock inte heller att klimatforskare inte alltid har rätt i alla detaljer.

Övrigt: “global årsmedeltemperatur” ska inte sammanblandas med lokal månadsmedeltemperatur, som läsare gjort med ett tidigare inlägg om temperaturen i några svenska städer.

[Uppdaterad 20 december 2018]

Urgamla mordfall i våra istider

Just nu befinner vi oss i en istid (i motsats till växthustid), vi har t.ex. is vid jordens poler. Vi befinner oss också i en mellanistid, som började för cirka elvatusen år sedan. Denna mellanistid föregicks av flera istider och mellanistider, som ingår i en längre istid (knappt 3 miljoner år) som i sin tur ingår i en ännu längre istid (över 30 miljoner år). Det är iskristallklart. Om inte, se “Om istid” nedan.

Innehåll:
– Ismannen Ötzi.
– Stora Bjersmannen.
– Några fler urgamla mord.
– Allra äldsta kända mordet?
– Om “istid”.
– I vilka istider skedde morden ovan?

Ismannen Ötzi

Ett bland de tidigaste kända morden i våran nuvarande mellanistid, och där offrets kropp har påträffats, tycks ha inträffat för omkring 5300 år sedan (ca 3300 f.Kr.) i Italiens alper alldeles intill gränsen till Österrike. År 1991 hittades där det unikt välbevarade mordoffret i en smältande glaciär på drygt tretusen meters höjd. Mannen fick namnet Ötzi, ismannen Ötzi, efter Ötztalalperna där kroppen hittades.

Mordet antas ha skett under försommaren (enligt analys av innehållet i en bägare av björknäver).
Ötzi sköts med pil bakifrån i vänstra skuldran. Pilskadan medförde troligen kraftig blödning som ledde till döden på några minuter. Någon drog ut pilen, en liten bit av pilspetsen blev kvar.
Han hade också en huvudskada som antas uppstått vid mordtillfället. På vänster hand fanns ett några dagar gammalt djupt skärsår (som hade börjat läka), kanske från ett slagsmål.

Då Ötzi mördades tycks han varit väl klädd och utrustad för jakt och naturliv. Han hade bland annat en kopparyxa, som anses varit värdefull och betraktades som en statussymbol, en kniv av flinta med träskaft, en pilbåge, flera pilar i ett koger, en ryggsäck, en midjeväska. Allt väl bevarat efter den femtusenåriga nedfrysningen, dock lär utrustningen varit välanvänd och sliten.

Bild ovan: kvarlevorna var uttorkade men för övrigt välbevarade inklusive de inre organen. Överst på bilden syns kopparyxan, med kopparbladet fastbundet på ett 60 cm långt träskaft.

Att den dyrbara kopparyxan fanns kvar anses tyda på att det inte var ett rånmord. Fast det kan förstås finnas andra skäl till att mördaren/mördarna inte tog yxan, t.ex. att den i tumultet råkade döljas, eller att mördaren var rädd att bli avslöjad om någon kände igen yxan. Man vet inte heller om mördaren stal nån annan av Ötzis ägodelar. OM det var hans ägodelar, han kanske själv hade stulit yxan. Eller rentav själv var en mördare som någon hämnades på.

Bild ovan: fyndplatsen i Italien intill Österrikiska gränsen där Ötzi påträffades.

Stora Bjersmannen

Denne man i 35-40-årsåldern mördades* för knappt niotusen år sedan (ca 7000 f.Kr). Skelettet låg i en grav som påträffades 1953 vid gården Stora Bjärs i Stenkyrka socken på Gotland (Sverige). Fyndet fick namnet Stora Bjärsmannen eller Stora Bjersmannen*. Han antas varit en bland de första invånarna på Gotland.

Det fanns ett hål i kraniet som efter en stenyxa (bild ovan), och vänster underkäke var delvis krossad så att sex tänder slagits ut. Man hittade även en flisa efter en pilspets som kan ha skjutits in i höften på mannen.

* Enligt den senaste undersökningen (rapporterad i media) blev Bjersmannen mördad, men man kommenterar inte tidigare undersökningar där det konstaterades att skadan i huvudet hade börjat läka, samt att det finns frågetecken kring flisan i eller vid höften.

* Stavningen Stora Bjärs (orten) tycks vanligast förekommande, men när ovanstående fynd omtalas (samt i diverse företagssammanhang) så används mestadels stavningen med e (dvs Bjers).

Några fler urgamla mord

Det har hittats många lik i mossar runtom i Europa, de flesta inte lika gamla som ovanstående och alla inte mördade. Nedan visas några av dessa som tagits av daga eller mördats.

Bockstensmannen dog för över 600 år sedan, under senare hälften av 1300-talet e.Kr.
Trolig dödsorsak: tre kraftiga slag mot huvudet. Efter döden pålades han med tre pålar genom överkroppen, varav den ena genom hjärtat. Anledningen till pålningen kan varit att man ville förhindra att den mördade mannen skulle återuppstå och hämnas.

Bockstensmannen hittades i en mosse några mil utanför Varberg i Sverige år 1936. Skelettet och håret var välbevarat, liksom mannens dräkt (som är Europas enda fullständig bevarade mansdräkt från medeltiden). Även vissa hudbitar, muskelstycken samt hjärnan kunde identifieras.

Grauballemannen dog för cirka 2300 år sedan, omkring 300 f.Kr. Han dödades med ett snitt i halsen från öra till öra.
Den välbevarade kroppen hittades i en mosse nära Silkeborg i Danmark år 1952. Bild:

Tollundmannen dog för cirka 2300 år sedan, omkring 300 f.Kr. Han dödades genom hängning.
Mannen hittades i en mosse på Jylland i Danmark år 1950. Kroppen var välbevarad inklusive de inre organen. Bild:

Den rödaktiga hårfärgen som syns på flera av bilderna ovan är inte offrens naturliga hårfärg, det har orsakats av missfärgning från mossarnas vatten.

Allra äldsta kända mordet?

I en grotta i norra Spanien påträffade arkeologer ett 430.000 år gammalt kranium med skador som tyder på att den personen blev ihjälslagen. Fyndet kallas kort o gott “Cranium 17”.

Det har hittats ännu äldre skelettdelar som bevisar kannibalism och skador, men inga som definitivt kunnat kopplas till mord. Kranium 17 tycks vara det första “bevisade” mordfallet som påträffats bland mänskliga fossiler.

Man kan nog vara hyfsat säker på att tvåbeningar har mördat varandra betydligt längre tillbaka i tiden. Ända sedan dag 1 om man säger så.

Om “istid”

Inläggets inledande text illustrerar hur termen “istid” kan framstå som aningen diffus, t.ex. i media och i dagligt tal där “istid” kan omfatta både en enstaka nedisning och en period med flera nedisningar, och med stor skillnad i utbredningen av isen.

Strikt talat begränsas “istid” till en period av nedisningar med inlandsis på större landområden än enbart Antarktis (sydpolen). En sån period sägs då utgöras av flera “glacialer” och “interglacialer”, istället för “istider” och “mellanistider”. Perioden med de glacialerna och interglacialerna kallas då en istid, istidsperiod eller glacialtid.
Följaktligen är nedisningen av Antarktis som inleddes för över trettio miljoner år sedan, när den antarktiska inlandsisen bildades, inte “istid” utan istället mer av typen pre-glacialtid, nånstans mellan växthustid och istid.

Mindre strikt talat kallas även glacialer för istider. Dvs de istiderna utgör då istider i istiden. Andra använder istid mera frikostigt för att beskriva en kortare eller längre period som är avsevärt kallare än perioden dessförinnan, och då det fanns is på minst en eller båda jordens poler.

Några diagram:

Bild ovan: de fem identifierade istiderna (eller istidsperioderna) under de senaste 2,4 miljarder åren.
Globala medeltemperaturen anges i Fahrenheit, 50/60/70/80  = 10/16/21/27 grader Celsius. [Diagram från geology.utah.gov].
Placering på linjär tidsaxel:


Schematisk bild ovan: “jordens medeltemperatur”* vid olika faser i den nuvarande långa perioden av isbildningar, dvs de senaste 30-40 miljoner åren. (Tidsaxeln är uppdelad i fyra block med olika tidsskalor).
* Beräknade medeltemperaturen (ºC) anges som avvikelsen från globala medeltemperaturen för perioden 1960-1990 (som anses vara cirka 14 grader Celsius).

Bild ovan: glacialer och interglacialer under de senaste 450 tusen åren, som ingår i den istid som pågår sedan cirka tre miljoner år. Analysdata enbart från Antarktis (lägre temperaturer än globalt). [Diagram från geology.utah.gov].

I vilka istider skedde morden ovan?

Samtliga ovanstående mord utom det äldsta inträffade i vår nuvarande mellanistid eller interglacial (vars geologiska epok benämns Holocen).
Mordet på sydligare nejder för 430.000 år sedan kan ha inträffat i eller nära den femte glacialen sedan nutid.


Mera:
– Ötzi: South Tyrol Museum of Archaeology: iceman.it
– Ötzi: 3D-bilder på kroppen: icemanphotoscan.eu
– Ötzi: Karta  | Streetview | Terrängkarta (google).

[Uppdaterad 1 mars 2019]

Elden och hettan, förr och nu

För att få perspektiv på denna sommarens hittillsvarande värmerekord så visas här temperaturhistorik för nästan trehundra år tillbaka. Numera (2018) finns temperaturuppgifter för de senaste 263 åren i Stockholm respektive 297 åren i Uppsala tillgängliga på nätet*. Dvs mätningar fr.o.m. år 1756 respektive 1722. Vi kastar även blickar på skogsbränder. Rubriker i detta inlägg:

– Juli, Stockholm 1756–2018
– Juli, Uppsala 1722–2018
– Inte stora skillnader i rekorden förr och nu.
– Februari, Stockholm 1756–2018
– “Hela Sverige brinner”… som en röd punkt.
– Om mätvärden, och en aning nypa salt.
– *Källor

Juli brukar vara årets varmaste månad. Vid jämförelse mellan olika år används medeltemperaturen för hela månaden. Denna sommar (2018) tog Stockholm rekordet för högsta juli-medeltemperaturen i hela landet: 22,5 grader. Förra julirekordet för hela landet var 21,8 grader år 1901 (Karlstad) och år 1914 (Linköping).

Juli, Stockholm 1756–2018

Månadsmedeltemperaturer för juli i Stockholm åren 1756 till 2018:

Diagram ovan: varje blå eller röd stapel visar medeltemperaturen för juli det året. De röda #-siffrorna vid årtalen anger placeringen för de tio högsta juli-medeltemperaturerna (i Stockholm). På första plats ligger år 2018, därefter kommer år 1994, 1855, 1783, osv.

Juli, Uppsala 1722–2018

Månadsmedeltemperaturer för juli i Uppsala åren 1722 till 2018:

Av ovanstående två diagram framgår att Uppsala är något svalare än Stockholm. (Det är t.ex. bara hälften så många år i Uppsala med julimedeltemperatur över tjugo grader). Det lär bero på urbana effekten, städer bildar så kallade värmeöar. Även Uppsala bildar värmeö och är varmare än omgivningen, men inte lika mycket som Stockholm.

I diagrammen framgår att båda städerna har en anhopning av högre temperaturer under de senaste decennierna fram till nu. (Som den globala uppvärmningen).
Vid slutet på 1800-talet kan det ha framstått som tvärtom, temperaturerna hade sedan flera decennier dessförinnan haft en nedåtgående trend, och tolkningen då kan ha varit att vi var på väg mot ett kallare klimat.

Inte stora skillnader i rekorden förr och nu

Skillnader i rekordtemperaturer genom åren ända sedan sjuttonhundratalet handlar ofta om några tiondels grader. Det framgår av mätvärdena i följande listor “Stockholm och Uppsala: tjugo högsta månadsmedeltemperaturerna för juli”:

Undantaget är detta års landsrekord för juli (22,5 grader, år 2018), det skiljer 0,7 grader från förra landsrekordet (21,8 grader, år 1901 och 1914), och en hel grad från förra stockholmsrekordet (21,5 grader, år 1994).

För Uppsala är skillnaden bara 0,3 grader mellan rekordet år 2018 (22 grader) och andraplatsen år 1752 (21,7 grader) för 266 år sedan.

Dvs också på 1700- och 1800-talet förekom fasligt varma julimånader, och skillnaderna är ganska små jämfört med nutid. Notera att detta gäller månads-medeltemperaturer. I annat fall kan skillnaderna vara större.

OBS: ovanstående ska ej förväxlas med globala årsmedeltemperaturen, där även små skillnader mellan då o nu på längre sikt kan medföra konsekvenser för floran, faunan och miljön i en del områden.

Februari, Stockholm 1756–2018

Februari är tillsammans med januari normalt årets kallaste månad (enligt SMHI).
En titt på månadsmedeltemperaturen för februari, 1756 till 2018, i Stockholm, ger liknande intryck som diagrammen ovan, med en mildare period de senaste decennierna fram till nu:

Bild ovan: diagram samt listor med lägsta och högsta februarimedeltemperatur.
Februari 2018 var medeltemperaturen 3,2 minusgrader (syns ej i listan).

“Hela Sverige brinner”… som en röd punkt

Medias domedagsrubriker under sommarens skogsbränder var bland annat att “Hela Sverige brinner”. (För att inte tala om “Jordens resurser är slut”, angående earth overshoot day). Den 24 juli 2018 ville en av medierna* vara pedagogisk och knåpade ihop en “interaktiv karta” med en röd ifylld cirkel som uppgavs motsvara de 25.000 hektar skog som eldhärjats i Sverige. Denna cirkel kan läsaren dra och flytta till valfri plats på kartan och zooma in för att se hur stort område som sammanlagt har drabbats i förhållande till t.ex. sin egen bostadsort. Om man t.ex. placerar cirkeln på Stockholm så täcker den staden.

Om man istället zoomar ut kartan så att hela Sverige visas, så blir effekten snarare den omvända. Den röda cirkeln blir förstås pytteliten och påståendet “Hela Sverige brinner” får inte precis nån visuell uppbackning med denna presentation:

Bild ovan: avlånga Sverige med liten röd prick motsvarande 25.000 hektar, vilket inte är mycket jämfört med skogsbränder förr i tiden i Sverige då uppåt 300.000 hektar skog kunde brinna (se nedan).

Några dar senare intervjuade* P4 en professor vid SLU, han gav perspektiv på det hela då han jämförde denna sommarens bränder med skogsbränder i Sverige för några hundra år sedan, samt med nutida skogsbränder i Sibirien, som var och är mycket mer omfattande än bränderna i Sverige 2018 (hittills, sommaren är ju inte slut än).

Ur radiointervjun (26 juli 2018):
“I Sverige just nu är det ovanligt LITE bränder.”
Ur artikeln:
“… tack vare den välskötta skogen så brinner det ändå förhållandevis ganska lite jämfört med förr i tiden.
– Det finns nästan ingen död skog i Sverige, det har vi rensat bort. Vi har friska unga träd. Innan vi rensade upp skogen så brann var 30:e år i Sverige, och då brann det tills det inte fanns kvar träd att brinna, säger Tomas Lundmark, professor vid Institutionen för skogens ekologi och skötsel Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i Umeå.
I Kanada och Ryssland har man årligen problem med stora skogsbränder på grund av den ovårdade skogen.
– Men det hjälper ju inte en skogsägare som har 30 hektar nedbrunnen skog att säga att det kan brinna 300.000 hektar skog i Sibirien. Men man ska komma ihåg att det kan ha varit värre utan den vårdade skogen men dess stora vägnät, säger Tomas Lundmark.”

Ytterligare några dar senare kunde en biolog berätta* om fördelarna med skogsbränder, det gynnar diverse djur och småkryp i vår natur, och att bränderna 2018 är småpotatis jämfört med förr sett till arealen:

“Bränderna som har plågat Sverige den senaste tiden upplevs som katastrofala av människorna som bor i de drabbade områdena och av skogsbruket som ser stora värden gå upp i rök. Men många biologer ser positivt på det hela.
– Skogsbruket vill ha ordning i skogen. Bränderna skapar kaos, men det behövs mer kaos, säger Lars-Ove Wikars, entomolog och före detta forskare vid SLU i Uppsala.

Han påpekar att stora bränder var ett naturligt inslag i våra skogar innan det moderna skogsbruket satte stopp för lågorna. Ursprungligen eldhärjades runt 300 000 hektar varje år, det vill säga en procent av den samlade skogsarealen. Det är långt mer än vad som har brunnit i de senaste årens omskrivna skogsbränder.”

Om mätvärdena, och en aning nypa salt

Värt att notera är att en del mätvärden från förr anses av olika skäl vara mer eller mindre osäkra. Det kan t.ex. bero på att viss dåtida mätutrustning numera inte anses varit tillräckligt tillförlitlig, eller att dåvarande utrustning numera anses varit felplacerad (t.ex. i förhållande till solen eller reflektion från solen).
För att kompensera för detta justerar SMHI värdena med matematiska formler som antas ge mer korrekta värden.
Det kan alltså finnas anledning att ta temperaturjämförelser med en aning nypa salt.

I källorna till de mätserier från SMHI som används i detta inlägg (Stockholm 1756-2017 och Uppsala 1722-2017) finns flera temperaturer angivna:
dels en kolumn med det dåtida observerade (registrerade) värdet, samt en eller flera kolumner med eventuellt justerat värde.
I detta inlägg har enbart de dåtida observerade värdena använts. (“Daily average temperature according to observations”). Ovanstående två mätserier har kompletterats med mätningar från 2018 där det endast förekommer observerade värden.

* Källor

Stockholm 1756-2017 (sida som innehåller länk för nedladdning).
Uppsala 1722-2017 (sida som innehåller länk för nedladdning).
– Mätdata för 2018: “SMHI öppna data” (välj parameter “Lufttemperatur, dygnsvärde”. Mätstationer “Uppsala Aut” och “Stockholm A”, som i automatstation).

För den som själv vill vända o vrida på de långa mätserierna och skapa diagram behövs ett kalkylprogram, t.ex. Excel eller OpenOffice Calc (det sistnämnda är gratis och i stort sett jämbördigt med Excel).

– Mer från SMHI: kunskapsbanken. Beskrivningar av fenomen och händelser kopplade till meteorologi, hydrologi, oceanografi och klimat.

Hur stor yta täcker bränderna? (interaktiv karta, från svt 24 juli 2018).
Professorn: “Skogsbränderna kunde ha varit värre”. (SR 26 juli 2018).
– “Biolog gläds åt bränderna: Behövs mer kaos” (aftonbl. 1 aug 2018).

Sval och regnig sommar i Stockholm 1984

Sommaren då Catrine da Costa blev bragd om livet var en sval och regnig sommar. Det var en av flera orsaker till att de kroppsdelar som hittades inuti hopknutna sopsäckar var “påfallande väl bevarade” som Socialstyrelsen uttryckte det i domen tre år senare.

Fynden på både plats 1 och 2 föregås av en ökning av utomhustemperaturen:

 • Fynd 1 rapporterades efter att dagstemperaturen stigit till 20-25 grader (Celsius) i några dagar. Dessförinnan hade det varit svalare med dagstemperaturer kring femton grader – nattetid nedåt tio grader – med regn och blåst. När det regnade kan temperaturen i säckarna varit lägre än den uppmätta lufttemperaturen.
 • Efter fynd 1 var temperaturen lägre igen och det kom mer regn, fram till någon vecka innan fynd 2 rapporterades.

Sammantaget regnade det merparten av den tvåmånadersperioden. De två “fönster” av uppehåll (där det ändå kan ha varit molnigt) sammanfaller också med tiden innan respektive fynd rapporterades.

Medeltemperaturen var 13,9 grader i Stockholm under perioden från försvinnandet fram till första fyndet 18 juli 1984. Under därpå följande period fram till andra fyndet den 7 augusti var medeltemperaturen 16,4 grader.

Nedan visas diagram över lufttemperatur, nederbörd och vindhastighet för perioden 9 juni till 8 augusti 1984, i Vasastaden i Stockholm:

Lufttemperatur:

cdc-diagram-temp-vasastaden
Sista kända iakttagelsen av Catrine i livet gjordes den 10 juni. Fynd 1 rapporterades den 18 juli. Fynd 2 rapporterades den 7 augusti. Anm: varje dygn har tre mättillfällen.

Nederbörd (mm):

cdc-diagram-nederbord-vasastadenDen 14/7 1984 föll det 54 mm, vilket ligger i rekordskiktet sedan mätningarna startade 1961. Under de 53 år som mätningarna hittills har pågått vid den mätstationen har det bara fallit mer nederbörd vid två tillfällen: 1961 (59 mm) och 1994 (56 mm).

Ovan: regnmängd (mm) i juni/juli åren 1980 till 1989 (i Stockholm).
Totala regnmängden i juni+juli var som störst 1984 under 1980-talet.

Vindhastighet (m/s):

cdc-diagram-vindhastighet-vasastaden
Anm: varje dygn har tre mättillfällen. Dvs diagrammet ovan visar både lägsta och högsta vindhastighet för varje dygn.

Nedan visas dygnsmedeltemperaturer för tiden från försvinnandet fram till första fyndet:

Medeltemperaturen var 13,9 grader för tiden 10 juni till 18 juli.

Nedan visas dygnsmedeltemperaturer för tiden från första till andra fyndet:

Medeltemperaturen för tiden 18 juli till 7 augusti 1984 var 16,4 grader.

Sammanfattning

I domen 1988 gällande “obducenten” och “allmänläkaren” uttalade Socialstyrelsen att Catrines kroppsdelar var “påfallande väl bevarade”. Det fanns flera orsaker till att de var väl bevarade: de var inneslutna/hopknutna i tjock svart plast*, inre organ hade avlägsnats, och det svala och regniga vädret samt skuggig fyndplats höll temperaturen under optimal nedbrytningstemperatur. Luftens medeltemperatur under perioden fram till första fyndet var 13,9 grader, därefter fram till andra fyndet 16,4 grader.

Mannen som den 18/7 1984 rapporterade fyndplats 1 hade lagt märke till de svarta sopsäckarna redan en månad tidigare. Efter några veckor hade de börjat lukta illa (lukten hade även uppmärksammats av fotbollsspelande poliser som brukade parkera där), vilket sammanfaller med temperaturhöjningen den 6-7 juli och att det hade varit uppehållsväder några dagar (noll kylande regn). Säckarna tycks ha legat i skugga (“under en stor gran” enligt mannen som hittade dem. Enligt polisens protokoll var fyndplats 1 “väl insynsskyddad under lövverket i en skogsdunge”).

Vid fyndplats 2 var det dubbla säckar, dvs ökat skydd mot inverkan från omgivning och mot lukt. Även fynd 2 föregicks av en kylande regnperiod. Botaniker bedömde att säckarna hade legat där i omkring två månader. Dessa säckar tycks också ha legat helt eller delvis i skugga, strax intill fanns buskage och träd med ymnigt lövverk samt ett skjul.


Väderkälla: SMHI Öppna data.
SMHI…stockholm_daily_mean_temperature_1756_2017.zip (med homogeniserade / korrigerade data).
*Sopsäckar (plast), tjockare och tåligare än plasten i matkassar o.dyl.

Vädret i Piteå natten den 12-13 november 1976

Det förekommer varierande uppgifter i media om vädret m.m. den natten i Piteå när Charles Zelmanotivs försvann. Detta inlägg bringar klarhet.

Kring midnatt den 12-13 november 1976 i Piteå:

 • 7-10 minusgrader.
 • Ingen nederbörd.
 • Vindstilla eller svag vind, 0-1 m/s.
 • Mestadels barmark, troligen fläckvis snö (möjligen mer vid skogsområden än på stora öppna ytor).
 • Månen större än halvmåne. Hög (stod högt på himlen).

Ganska kallt alltså, det kan ha varit en klar natt, med hög måne som lyste upp terrängen. Sikten i skogen kan ha varit hyfsad även mitt i novembernatten. Fläckvis snö kan också ha gynnat nattsikten. Och fyndplatsen låg i utkanten av en upplyst stad.

Källor

Månfas den 13 november 1976
Något större än halvmåne:

månfaser-nov-1976
Källa www.moonconnection.com

Månens höjd den natten:
månen stod högt. Som högst kl 04, höjd 39 grader (av max 45 grader).

Källor: månkalkylator 1, månkalkylator 2.
Beräknat på ungefärliga koordinater för fyndplatsen i Piteå:
Latitud:  65.28568, N (norr)
Longitud: 21.56969, E (öst)
Datum: 13 november 1976, Time zone UTC: +1, DST: off.

Mestadels barmark med fläckvis snö

På några bilder i tidningsartiklar från sökandet kan man skönja snö i diken o.dyl.
SMHIs data för temperatur och nederbörd visar att det kan ha funnits snö:
under några veckor fram till den 7-8 nov var det minusgrader med nederbörd, uppåt två decimeter snö, därefter fyra dagar med 1-3 plusgrader och nederbörd (regn eller snö), fram till kvällen den 11 nov då det åter blev minusgrader.

Temperaturer i Piteå den 26/10 till 23/11 1976 (enligt SMHI):
pitea-temp-1976-10-26--1976-11-23
( X = efter midnatt lördag 13 nov )

Kuriosa:
Väderprognosen i Piteå-Tidningen 11 nov för fredagen: “Fredag: uppklarnande och därmed kallare. Svag vind.” Tycks ha stämt bra.

Temperatur / nederbörd / vindhastighet

Temperatur, timvärde, mätstation Piteå:
1976-11-12;06:00:00;-4.0;G
1976-11-12;12:00:00;-3.9;G
1976-11-12;18:00:00;-6.2;G
1976-11-13;06:00:00;-9.1;G
1976-11-13;12:00:00;-4.0;G
1976-11-13;18:00:00;-6.0;G

Temperatur, timvärde, mätstation Haraholmen (vid havet, ca 1 mil från Piteå), har fler mättillfällen/dygn:
1976-11-12 00:00:00;-0,6;G
1976-11-12 03:00:00;-1,6;G
1976-11-12 06:00:00;-3,0;G
1976-11-12 09:00:00;-3,8;G
1976-11-12 12:00:00;-3,4;G
1976-11-12 15:00:00;-4,6;G
1976-11-12;18:00:00;-4.8;G
1976-11-12;21:00:00;-8.8;G
1976-11-13;00:00:00;-7.0;G
1976-11-13;03:00:00;-7.6;G
1976-11-13;06:00:00;-8.4;G

——————–

Nederbörd, dygnsvärde, mätstation Piteå:
1976-10-27;06:00:00;0.0;Y
1976-10-28;06:00:00;0.0;Y
1976-10-29;06:00:00;0.6;Y
1976-10-30;06:00:00;1.1;Y
1976-10-31;06:00:00;3.4;Y
1976-11-01;06:00:00;0.6;Y
1976-11-02;06:00:00;1.6;Y
1976-11-03;06:00:00;1.0;Y
1976-11-04;06:00:00;0.6;Y
1976-11-05;06:00:00;1.0;Y
1976-11-06;06:00:00;4.4;Y
1976-11-07;06:00:00;1.5;Y
1976-11-08;06:00:00;5.2;Y
1976-11-09;06:00:00;8.6;Y
1976-11-10;06:00:00;1.9;Y
1976-11-11;06:00:00;0.2;Y
1976-11-12;06:00:00;0.0;Y
1976-11-13;06:00:00;0.0;Y
1976-11-14;06:00:00;0.0;Y
1976-11-15;06:00:00;0.0;Y
1976-11-16;06:00:00;0.0;Y
1976-11-17;06:00:00;0.2;Y
1976-11-18;06:00:00;0.0;Y
1976-11-19;06:00:00;0.5;Y
1976-11-20;06:00:00;3.3;Y
1976-11-21;06:00:00;0.0;Y
1976-11-22;06:00:00;0.0;Y
1976-11-23;06:00:00;0.0;Y
1976-11-24;06:00:00;0.0;Y
1976-11-25;06:00:00;0.0;Y
1976-11-26;06:00:00;2.3;Y
1976-11-27;06:00:00;3.3;Y
1976-11-28;06:00:00;0.9;Y
1976-11-29;06:00:00;6.7;Y
1976-11-30;06:00:00;3.0;Y

Nederbörd, dygnsvärde, mätstation Haraholmen (vid havet, ca 1 mil från Piteå):
1976-10-27;06:00:00;0.0;Y
1976-10-28;06:00:00;0.0;Y
1976-10-29;06:00:00;0.0;Y
1976-10-30;06:00:00;0.0;Y
1976-10-31;06:00:00;4.4;Y
1976-11-01;06:00:00;0.0;Y
1976-11-02;06:00:00;2.5;Y
1976-11-03;06:00:00;1.6;Y
1976-11-04;06:00:00;0.1;Y
1976-11-05;06:00:00;0.3;Y
1976-11-06;06:00:00;5.0;Y
1976-11-07;06:00:00;1.1;Y
1976-11-08;06:00:00;4.5;Y
1976-11-09;06:00:00;8.7;Y
1976-11-10;06:00:00;4.1;Y
1976-11-11;06:00:00;0.6;Y
1976-11-12;06:00:00;0.0;Y
1976-11-13;06:00:00;0.0;Y
1976-11-14;06:00:00;0.0;Y
1976-11-15;06:00:00;0.0;Y
1976-11-16;06:00:00;0.0;Y
1976-11-17;06:00:00;0.1;Y
1976-11-18;06:00:00;0.0;Y
1976-11-19;06:00:00;0.0;Y
1976-11-20;06:00:00;4.4;Y
1976-11-21;06:00:00;0.0;Y
1976-11-22;06:00:00;0.0;Y
1976-11-23;06:00:00;0.0;Y
1976-11-24;06:00:00;0.0;Y
1976-11-25;06:00:00;0.0;Y
1976-11-26;06:00:00;2.0;Y
1976-11-27;06:00:00;2.6;Y
1976-11-28;06:00:00;0.8;Y
1976-11-29;06:00:00;4.8;Y
1976-11-30;06:00:00;3.1;Y

——————–

Vindhastighet m/s, medelvind, timvärde, mätstation Piteå:
1976-11-12;06:00:00;0.0;G
1976-11-12;12:00:00;0.0;G
1976-11-12;18:00:00;0.0;G
1976-11-13;06:00:00;1.0;G
1976-11-13;12:00:00;1.0;G
1976-11-13;18:00:00;0.0;G

Vindhastighet m/s, medelvind, timvärde, mätstation Haraholmen (vid havet, ca 1 mil från Piteå):
1976-11-12;12:00:00;1.0;G
1976-11-12;15:00:00;1.0;G
1976-11-12;18:00:00;2.0;G
1976-11-12;21:00:00;2.0;G
1976-11-13;00:00:00;3.0;G
1976-11-13;03:00:00;2.0;G
1976-11-13;06:00:00;3.0;G

Anm: värdena för nederbörd är inte 100% säkra. Se kvalitetskoderna G (grön) resp Y (gul). G=Kontrollerade och godkända värden. Y=Misstänkta eller aggregerade värden, grovt kontrollerade arkivdata.
Som kompensation redovisas mätvärden från två mätstationer (Piteå och Haraholmen, som är belägna ca 1 mil från varandra, Haraholmen närmare havet), mätvärdena från dessa båda överenstämmer bra, både för dygn då nederbörd har fallit respektive inte fallit.
Temperatur, nederbörd, vindhastighet kommer från SMHI Öppna data.