Kategoriarkiv: Bedrägerier

Hundvalpar i kölvattnet av Nigeriabreven

Gulliga hundvalpar till salu finns det mycket av på Internet. En del såna annonser är bedrägeriförsök och kommer från samma område som de ökända Nigeriabreven sedan 1980-talet.
Uppdaterad 28 februari 2017

I tidigare inlägg visas några varianter av Nigeriabrev i annonsformat, t.ex. utlåning av pengar. Där visas också att det i nigeriabrevens kölvatten numera dyker upp mängder av diverse bedrägliga till-salu-annonser från bland annat Benin, Kamerun och Nigeria som gränsar till varandra.
Hundannonser är den näst vanligaste typen därifrån (utgör ca 20%) efter annonser med utlåning av pengar (ca 56%), enligt uppgifter från en svensk annonssajt. Resterande annonser är försäljning av mobiltelefoner, droger/narkotika, katter och andra djur, samt diverse varor och samlarobjekt.

I bedrägerier med valpannonser m.m. lockar man med andra värden än pengar. Men liksom i Nigeriabrev så kokar det hela ned till att offret förmås betala i förväg.
Om bedragaren annonserar på en någorlunda välbesökt plats så räcker det att en liten andel läsare blir lurade för att det ska bli lönsamt.

Vill man skydda sig mot sådana typer av bedrägerier så följer man den gyllene regeln: Betala aldrig i förväg till okända.

Mera:
Om Nigeriabrev och varianter.
forts. Deg utan kneg (#2). (Djupgranskning av annonser).
Deg utan kneg, m.m.

Om Nigeriabrev och varianter

Nigeriabrev är i grunden bedrägerier där offret lockas med en stor summa pengar. T.ex. offret luras att betala en avgift eller mindre kostnad (och sedan flera) mot löfte att få ta del av en stor förmögenhet eller t.ex. en lotterivinst, ett arv eller en investering.

Benämningen “Nigeriabrev” tycks ha myntats kring 1980-talet då den typen av bedrägerier sattes i system i större skala av individer i Nigeria. De skickade ut mängder av (pappers-)brev och fax till privatpersoner och företag i övriga världen, och lyckades lura en och annan girig västerlänning med flera som trodde sig kunna håva in lättförtjänta pengar.

Tilläggas kan att Nigeria har strafflagstiftning specifikt mot den typen av bedrägeri.

[Bild ovan: dubbelt blåst].  Numera används begreppet Nigeriabrev om fler sorters bedrägerier än där en änka eller prins figurerar (som i det klassiska upplägget med förmögenhet som ska föras ut ur landet). T.ex. att offret utlovas ett arv eller en lotterivinst. Eller som visas i tidigare inlägg: erbjudande om utlåning av pengar, vilket är vanligt förekommande i annonssammanhang. Grunderna är likartade: man lockar med en större summa pengar, och förmår offret att först betala en avgift eller kostnad.

Bedragaren (eller bondfångare som en person också kallas som lurar pengar av godtrogna människor) behöver inte vara från Nigeria, h*n kan lika gärna vara infödd svensk eller en tvättäkta svensk bonnläpp med ursvenska gener från medeltiden. (Fast går man tillräckligt långt tillbaka i mänsklighetens historia så lär vi alla härstamma från Afrika…).

Nedan visas några exempel från media om Nigeriabrev.

“Falska “amerikaner” lurar äldre på nätet” (Expressen, 16 feb 2017, artikel).
Den skribenten beskriver hur en bedragare via Facebook lurat en ensamstående kvinna på ca en miljon kronor. Skribenten kallar det “en ny form av Nigeriabrev”. Man kan också säga att tanten blev solochvårad av en bondfångare (fast det kan uppfattas som aningen plumpt).

Tänkvärt citat ur artikeln, från en polis:
“– Bedragarna attackerar mjuka värden och spelar på offrens känslor. Det är just det som gör det här så svårt. När man slår mot en människas känslor blir det genast farligt eftersom man inte tänker lika rationellt och kritiskt, säger Ewa-Gun Westford.”
Detta gäller även de i tidigare inlägg beskrivna hundvalps-annonserna som också spelar på folks känslor.

“Bedrägeriförsök mot Marbellasvenskar” (Sydkusten, 2017-01-30, artikel).
Nigeriabrev-liknande mailutskick troligen från Ryssland.

Citat ur artikeln:
“Okända bedragare försöker lura svenskar genom att utge sig för att vara Marbellas tidigare borgmästare Marisol Yagüe. […] Det inleds med ”Hello in Sweden” och på en något knagglig engelska beskrivs hur Yagüe dömts för korruption, men att hon har ”vissa pengar” som hon gärna vill investera i Stockholm eller Göteborg. […] Förfarandet är identiskt med de så kallade Nigeriabreven, men istället för att utge sig för att vara en påhittad änka till någon inflytelserik, och framför allt rik, afrikansk statsman har bedragarna denna gång läst på om Marisol Yagüe. Deras förhoppning är att någon ska svälja historien och frestas att försöka hjälpa henne för att tjäna snabba pengar.

“M-politiker misstänks förskingrat 48 miljoner” (Expressen, 6 dec 2016, artikel).
Mannen hade snott pengar för att tjäna en hacka på att frakta hem guld. Det slutade med att pengarna försvann och guldet uteblev.

Citat ur artikeln:
“M-politikern [SH], 70, misstänks ha förskingrat mångmiljonbelopp från fastighetsimperiet Einar Mattssons ägarfamilj. Han skulle använda pengarna för att frakta hem 200 kilo afrikanskt guld, som en kvinna tipsat honom om.
– Ett solklart tillvägagångssätt för hur ett Nigeriabrevsbedrägeri går till, säger Anna-Lena Tapper på polisens Nationella bedrägericentrum.”

“Blåstes på miljoner – med nya “Nigeriabrev” (Expressen, 3 maj 2016, artikel).
Erbjudande om investering. Citat ur artikeln:
“I tron att de skulle få 200 procents avkastning gick de med på att investera 300 000 euro, motsvarande 2,7 miljoner kronor, i ett förslag som deras vän presenterade för dem. […] Upplägget som paret gick med på påminner om så kallade ”Nigeriabrev” som lurar människor på pengar mot avkastning – som uteblir.”

“Lurad på halv miljon – polisen varnar för nya ”Nigeriabreven” (Metro, 05 jan 2016, artikel).
Det “nya” består i att bedragarna lockar (med pengar) i form av en lotterivinst, som de påstår att mottagaren vunnit.

Citat ur artikeln:
“Flera personer från hela landet utsatta för det nya bedrägeriförsöket. […]
Polisen har den senaste tiden blivit kontaktad av flera personer angående något som kallas ”Florida lottery”. De utsatta har i ett brev lovats en vinst på 800 000 dollar – trots att de inte har deltagit i något lotteri. För att ta del av drömvinsten uppmanas brevets mottagare att först betala en mindre avgift. Betalar man följer snart fler uppmaningar till betalningar.”

“Ny variant av Nigeriabrev” (Sydsvenskan, 18 december 2015, artikel).
Det “nya” består i att det inte är en änka som vill ha hjälp med att föra sin förmögenhet ur landet, utan istället en man som vill ha hjälp att flytta en större summa pengar till ett bankkonto. Dvs samma upplägg men med obetydliga detaljskillnader.

Citat ur artikeln:
“…en man i Ghana som ville att 73-åringen skulle hjälpa honom att flytta 15 miljoner dollar till ett konto i en bank. För detta skulle 73-åringen få 8 miljoner dollar som tack för hjälpen. Det enda som behövdes var att han öppnade ett konto i sitt eget namn som pengarna skulle flyttas till. Detta skulle kosta 73-åringen 650 dollar.”

“Enorm härva med svenska Nigeriabrev i rätten” (IDG, 2015-01-13, artikel).
En man i TROLLHÄTTAN inför rätta för miljonbedrägerier över internet, hade bland annat skickat Nigeriabrev i stora mängder till uppåt tolv länder.

Citat ur artikeln:
“Den nu 36-årige mannen misstänks ha lurat människor över hela världen. Enligt åtalet har han köpt varor och tjänster och betalat med stulna kontokortsuppgifter, skickat felaktiga fakturor till företag, skickat så kallade Nigeriabrev i stora mängder och använt falska pass för att inte avslöjas.
– Vid husrannsakan i mannens hem hittades flera datorer, 1,8 miljoner e-postadresser, 15 000 kontokortsuppgifter, 3 000 mobiltelefonnummer och 40 bankkonton, samt drygt 2 500 frimärken avsedda för bland annat Nigeriabrev som även skickats via sms, säger vice chefsåklagare Sune Johansson”

“Bedragarnas “Nigeriabrev” allt mer raffinerade” (Sveriges Radio, 16 juli 2011, artikel).
Nigeriabrev i form av lotterivinster. Eller arv från en avlägsen släkting som utvandrade för längesen. Diverse avgifter måste betalas för att få ut “vinsten” eller arvet.

Citat ur artikeln:
“Pengabedrägerier med hjälp av så kallade Nigeriabrev blir allt mer sofistikerade enligt polisen. Flera personer har blivit lurade att betala hundra tusentals kronor till utländska bedragare som utgett sig för att förvalta arv eller dela ut lotterivinster.
Jämfört med tidigare är dessa bedrägerier betydligt mycket svårare att genomskåda.
– Det är som en hel teaterföreställning. Det är väldigt avancerat, det är inte bara så att man skriver brev, man träffar folk också, säger Evert Norberg som är bedrägerisamordnare vid Citypolisen i Stockholm.”

“Polisen fick 36000 nigeriabrev…” (Sydsvenskan, 2004, artikel).
Några äldre exempel på offer. Citat ur artikeln:

“En 29-årig kvinna i Karlskrona betalade i fjol 50 000 kronor för att komma över en förtjänst på en miljon dollar. När bondfångeriet blev uppenbart valde hon att polisanmäla händelsen.
[…]
En 30-årig Värnamobo lurades i fjol på 400 000-500 000 kronor sedan han i omgångar satt in pengar på ett bankkonto i Holland för att få ett fingerat arv från en miljardär i Sydafrika. När han klagade fick han en check med posten. Den saknade dock täckning.
[…]
I fjol lades förundersökningen ner kring en 40-årig företagare i Falun som lurats på 1,6 miljoner kronor. Han erbjöds 20 procent i provision för att föra 83,3 miljoner dollar från Nigeria till ett konto i Sverige. Vid flera resor till London och Lagos betalade han stora summor i avgifter, presenter och mutor.”

Några ords betydelse

bondfångare (efter tyska Bauernfänger):
– någon som ägnar sig åt att lura pengar av godtrogna personer
– bedragare som använder sig av enkla knep mot oerfarna och lättlurade offer
– HIST.: sedan 1893; efter ty. Bauernfänger med samma bet. (NE.se)

solochvår:
äv. sol-och-vår [solå(k)vå´r]
– artig och skenbart kärleksfull uppvaktning av kvinna, som görs i syfte att lura av henne pengar
– HIST.: sedan 1916; urspr. signatur i en kontaktannons  (NE.se)

Om Nigeriabrev (Nigerian Letter, “419” Fraud):
FBI:s hemsida. – Svenska polisens hemsida.

Mera:
forts. Deg utan kneg (#2). (Djupgranskning av annonser).
Deg utan kneg, m.m..

Deg utan kneg (#2)

[Uppdaterad 27 februari 2017]   Mer material har inkommit från en svensk köp&sälj-sajt (som vill vara anonym), här kallad källaKS. Materialet består av annonser som annonsörer har skickat in till källaKS men som inte har godkänts.
Mysterium24 har översatt annonsörernas IP-adresser till landsnamn* för att få en uppfattning om vilka länder annonsörerna kommer ifrån.
Rubriker i inlägget: Droger, Utlåning av pengar, Fler annonser från Afrika, Jobba-hemifrån, Sammanfattning.

Droger

Nedan visas rubrikerna från annonser som saluför droger/narkotika, samt det land som annonsörens IP-adress har översatts till. (Även delar av IP-adresserna visas nedan).

Som synes kommer IP-adresserna från både in- och utrikes. Så här fördelar det sig procentuellt (avrundat):

Cameroon............... 48%
Sweden................. 28%
United States........... 6%
Germany................. 4%
Russian Federation...... 2%
Estonia................. 2%
France.................. 2%
Canada................. <1%
Denmark................ <1%
India.................. <1%
Italy.................. <1%
Kyrgyzstan............. <1%
Malaysia............... <1%
Mexico................. <1%
Netherlands............ <1%
Switzerland............ <1%
Ukraine................ <1%
United Arab Emirates... <1%
United Kingdom......... <1%

IP-adresser från Kamerun i Afrika är alltså vanligast förekommande hos ovanstående drog-annonsörer, ganska långt före Sverige. Därefter långt efter Sverige kommer USA, Tyskland, Ryssland med flera.

Annonsörerna bakom de flesta drog-annonserna med svenska IP-adresser är sannolikt inte heller från Sverige, det likartade felaktiga språkbruket tyder på det (troligen översatt med någon onlinetjänst). Det bekräftas också av stickprover som källaKS gjort genom att kontakta annonsörer och utgett sig vara hugade spekulanter.

Karta ovan: Kamerun gränsar till Nigeria som sedan lång tid tillbaka (1970-1980-talet) tyvärr har fått sitt landsnamn nedsolkat av s.k. “Nigeriabrev”*.

Utlåning av pengar

En annan typ av bedrägeriförsök på nätet är att bedragaren lockar med en stor summa pengar. Nedan handlar om utlåning av pengar. Exempel på formulering:
Behöver du pengar?
Jag erbjuder lån mellan individer från 15000 Kr a 50.000.000 Kr. Kontakta mig för mer information.”
(Ofta är texterna längre, och dåligt översatta. Se mer i tidigare inlägg).

Granskning av annonser med utlåning av pengar, hela världen, visar att IP-adresser från Afrika och Sverige är vanligast:

Benin.......................41%
Sweden......................23%
Nigeria.....................10%
United States................5%
Germany......................3%
India........................2%
France.......................2%
United Kingdom...............2%
Netherlands..................1%
South Africa.................1%
Egypt........................1%
Romania......................1%
Norway.......................1%
Switzerland..................1%
Italy........................1%
Russian Federation...........1%
Brazil......................<1%
Spain.......................<1%
Denmark.....................<1%
Finland.....................<1%
Canada......................<1%
Czech Republic..............<1%
Lithuania...................<1%
Poland......................<1%
Greece......................<1%
Luxembourg..................<1%
Malaysia....................<1%
Thailand....................<1%
Turkey......................<1%
Belgium.....................<1%
Bulgaria....................<1%
Estonia.....................<1%
Europe......................<1%
Ireland.....................<1%
Latvia......................<1%
Philippines.................<1%
Serbia......................<1%
Seychelles..................<1%
Singapore...................<1%
Australia...................<1%
Austria.....................<1%
Hungary.....................<1%
Lebanon.....................<1%
Puerto Rico.................<1%
Taiwan......................<1%
Togo........................<1%
Ukraine.....................<1%
Cambodia....................<1%
Croatia.....................<1%
French Polynesia............<1%
Ghana.......................<1%
Guadeloupe..................<1%
Guatemala...................<1%
Iran, Islamic Republic of...<1%
Pakistan....................<1%
Slovakia....................<1%
United Arab Emirates........<1%

I topp ligger Benin (Afrika) som liksom Kamerun gränsar till Nigeria. Följt av Sverige och Nigeria (över tio procent).

Bland pengar-annonserna finns inte en enda IP-adress från Kamerun, som toppade drog-annonserna. Och bland drog-annonserna inte en enda från Nigeria. Ur detta material framstår det som att annonsörerna bakom droger respektive pengar inte har något större samröre eller inget samröre alls.

Fler annonser från Afrika

Ur ovanstående granskning – där Kamerun och Benin visar sig vara globalt framträdande – uppstår frågan hur totala flödet från enbart Afrika ser ut, dvs även gällande annat annonsinnehåll än droger och pengar.

Annonser enbart från länder i Afrika, ALLA typer av annonsinnehåll, fördelar sig enligt följande:

Benin................46%
Cameroon.............29%
Nigeria..............18%
South Africa..........2%
Egypt.................2%
Seychelles............1%
Tunisia...............1%
Morocco..............<1%
Kenya................<1%
Mozambique...........<1%
Tanzania.............<1%
Liberia..............<1%
Ghana................<1%
Madagascar...........<1%
Senegal..............<1%
Togo.................<1%
Algeria..............<1%
Cape Verde...........<1%
Uganda...............<1%
Zimbabwe.............<1%

Återigen Benin, Kamerun och Nigeria i topp. Även i detta urval är de flesta annonserna skrivna på svenska (dåligt översatt).

Innehållet i annonserna från länder i Afrika är följande, sorterat med flest annonser överst:

Erbjudande om pengar (utlåning, investering, se ovan). 56 procent.
Hundvalpar till salu. 20 procent.
– Mobiltelefoner till salu. Säljaren utger sig ofta vara företag. 6 procent.
– Droger/narkotika till salu (se ovan). 6 procent.
– Katter/kattdjur till salu. 2 procent.
– Andra djur (apor, sköldpaddor, ormar, stingrockor(!), m.m) samt diverse ägg till salu.
– Fåglar (papegojor, strutsar m.m) till salu.
– Bilar till salu.
– Hästar till salu.
– Musikinstrument till salu.
– Datorer till salu. Säljaren utger sig ofta vara företag.
– Kameror o.dyl. till salu.
– Jordbruksmaskiner, traktorer m.m. till salu.

Bildcollage ovan: från några av de granskade djurannonserna, dvs bilder som annonsörerna har bifogat till sina annonser. Det är inte ovanligt att sådana bilder är kopierade från andras annonser eller från andra sammanhang.
Att gulliga hundvalpar och andra djur ligger högt på listan ovan beror troligen på att man försöker spela på djurälskares känslor i förhoppning att sätta kritiskt tänkande ur spel. (Så att köparen kan förmås betala i förväg, innan djuret enligt uppgift ska transporteras till köparen).

Jobba hemifrån, tjäna pengar

Följande typ av annonser var mer vanliga för några år sedan. Troligen inte olagliga verksamheter men ändå ett slags lurendrejeri. Ofta är annonserna diffust formulerade, det framgår inte exakt vad arbetet består av. Några exempel på formuleringar:

“Extra inkomst!
Om ni är seriös, driven och vill arbeta med att hjälpa människor till ett aktivt liv,då ska ni verkligen titta på denna annons.
Obegränsad intäktspotential
Flexibla arbetstimmar, del eller heltid
Möjligheten att arbeta hemifrån

“Unik chans att tjäna pengar på.
Jag vill tipsa om en guldgruva som jag hittat på internet!
Hur skulle det vara att varje månad tjäna pengar på autopilot?
Har du någonsin velat jobba hemifrån? Oftast kräver detta att man köper upp sig på ett lager, för att sedan försöka sälja till vänner och bekanta. Att måsta köpa upp produkter för att sedan tjata på dina närmaste är inget jag skulle vilja hålla på med, detta håller inte i längden helt enkelt.
Låter detta intressant?! ge de en chans.

Annonsören lockar läsaren till en sajt där läsaren bearbetas ytterligare med löften om framgång och pengar. Därefter övertalas läsaren att betala en startavgift eller/och en månadsavgift.

Merparten av annonser av ovanstående typ i det granskade materialet kommer från svenska IP-adresser, samt en del från länderna kring Sverige. De flesta annonserna är på svenska och tycks vara formulerade av svensktalande personer. Och några på norska samt engelska.

Sammanfattning

Materialet som granskas i detta inlägg är alltså annonser som besökare lagt in på en svensk annonssajt (här kallad källaKS) men som inte har godkänts. Många av dem har aldrig varit publicerade (hos källaKS), t.ex. gällande droger och olika former av erbjudande om pengar.

En del har varit publicerade hos källaKS, till synes seriösa annonser inom försäljning av djur och prylar. De har plockats bort då besökare rapporterat att de varit utsatta för bedrägeri eller bedrägeriförsök, eller att annonstext och/eller bild visat sig vara kopierade från annan plats, eller då källaKS vid stickprov upptäckt att annonsören inte varit seriös.

Kompletterande uppgifter om granskningen i detta inlägg:

Droger: 135 annonser, 107 olika (unika) IP-adresser. Flest från Kamerun (48%) och Sverige (28%).

Utlåning av pengar: 2588 annonser, 1297 olika IP-adresser. Flest från Benin (41%), Sverige (23%) och Nigeria (10%). Merparten av annonserna har dåligt översatta svenska texter. Det gäller även annonserna med svenska IP-adresser.

Alla annonstyper (inklusive ovanstående), enbart afrikanska ip-adresser: 2533 annonser, 1332 olika IP-adresser. Flest från Benin (46%), Kamerun (29%) och Nigeria (18%). Merparten av annonserna har dåligt översatta svenska texter.
Merparten av annonserna från Afrika handlar om utlåning av pengar m.m. (56%) samt hundvalpar till salu (20%). Resterande är mobiltelefoner, droger/narkotika samt andra djur och varor eller samlarobjekt till salu.

Jobba hemifrån, tjäna pengar: 308 annonser, 174 olika IP-adresser. Flest från Sverige och däromkring. (Ingen från Afrika).

———————————
Tidigare inlägg:
Deg utan kneg, m.m.

———————————
Källor m.m:
* “Översättningen” av annonsörernas IP-adresser till landsnamn har gjorts med hjälp av GeoIP. Notera att sådana översättningar enbart visar vilket land IP-adressen “tillhör” som annonsören surfade med, vilket inte nödvändigtvis behöver vara det land som annonsören befann sig i.
* Om “Nigeriabrev” (Nigerian Letter, “419” Fraud):
FBI:s hemsida. – Svenska polisens hemsida.

Deg utan kneg, m.m.

Här visas diverse skumma Internet-annonsörer vars drivkraft är pengar, stålar, kulor, klöver, cash, deg, vad annars.
Uppdaterad 16 februari 2017

Utländska, privata “långivare” (mjölkar låntagaren på “omkostnader”, i förväg):

“Investerare” (variant av ovanstående. Som i sin tur är variant av s.k. “Nigeriabrev”, man utger sig ha en stor summa pengar som man lockar med):

Säljare av husdjur (köparen behöver “bara” betala djurets transport till mottagaren, i förväg):

Jobba-hemma (jobbsökaren plockas på pengar för t.ex. “utbildningsmaterial” (t.ex. pdf-filer), och blir sedan själv – mer eller mindre utan att fatta det – en förmedlare av lurendrejeriet i ett pyramidspelsliknande upplägg):

Uthyrning av lägenhet (offret betalar i förskott, därefter visar det sig att lägenheten inte är tillgänglig för uthyrning. Se även polisens hemsida om lägenhetsbedrägerier):

Falska pass, körkort, m.m:

Piratkopierade iPhone:

Fler falska id-handlingar:

Rullgardin för bilens registreringsskylt, olaglig att använda om den döljer reg.numret (tycks dock vara ganska liten risk att åka fast, och bötesbeloppet lägre än t.ex. fortkörningsböter, men så fånigt pyssel):

Amfetamin, ecstasy och andra droger:

Marijuana och andra droger:

Mera droger:

Tvättning av färgade sedlar (från rån. Se även “Färgade sedlar går att tvätta”, sydsv 2014):

Född igår? Betala i förväg till okänd mottagare

Ovan visas en bråkdel av olika typer av bedrägerier och andra olagliga aktiviteter på nätet.

Som synes har en del av utländska annonsörerna använt t.ex. Google eller Bing translate för att rikta sig till svenska marknaden, vilket ofta ger underlig översättning. Andra kopierar andras svenska annonser och bilder. Eller anlitar godtrogna, svenska frilansande översättare (finns att hitta på nätet förstås), som även bistår med hjälp att publicera bedragarnas annonser.

Bedrägerierna förutsätter att offren är väldigt godtrogna och betalar i förväg/förskott till någon de inte känner.

Mera:

– “Deg utan kneg (#2)“.
– Kategori “Bedrägerier“.

———————-
Obs: Mysterium24 avslöjar inte maskade mailadresser o.dyl, ingen idé att fråga om det.