Kategoriarkiv: Droger/Narkotika

“Bli piggelin, ät Fenedrin!” (lagligt amfetamin förr i tiden)

På 1940-talet och däromkring sålde svenska apotek amfetamin som “uppiggningsmedel” med mera. Här är en kort inblick.

Man kunde exempelvis köpa en tub Fenedrin (bild ovan) innehållande amfetamintabletter, om man hade läkarrecept. Läkare skrev frikostigt ut sådana recept på uppiggande medicin. (Det hände också att recept förfalskades, vilket tycks varit enkelt för den som hade tillgång till ett tomt receptblock, se nedan).

Fenedrin var det nya prestationshöjande universalmedlet för att hålla sig pigg och vaken. Men även av andra skäl. Fördelarna med Fenedrin och liknande amfetaminprodukter var exempelvis:

 • Stärkt självförtroende, större självsäkerhet, mera orädd.
 • – Ökad talförhet, mer pratsam.
 • – Mer energi, mer vitalitet, mer ork.
 • – Känsla av större kreativitet, ökad associationsrikedom.
 • – Mindre sömnbehov.
 • – Aptitnedsättande.
 • – Ökad sexualdrift.

(Nackdelarna var dock inte lika utforskade på den tiden).

De amfetaminprodukterna kallades för t.ex. “piggelintabletter”, “antitrötthetsmedel”, “medel mot dagen-efter-hjärna”, “semesterpiller”. Slogan “bli piggelin, ät Fenedrin!”
“Semesterpiller” syftade på att de kunde hålla föraren vaken när familjen skulle på bilsemester.
I en del länder användes det av lastbilschaufförer under långkörningar.

Studenter kunde/kan ta amfetaminpreparat för att orka plugga eller skriva en tentamen. (Om eller i vilken omfattning det görs i nutid låter vi vara osagt).

Under andra världskriget med flera krig fick olika länders soldater amfetamin för att öka prestationsförmågan, göra dem orädda, mer skärpta, och klara sig längre utan mat och sömn.

Benzedrine, Fenedrin, med flera

Under handelsnamnet Benzedrine började amfetamin säljas receptfritt på apotek år 1938 (i Sverige). Något år senare blev det receptbelagt.
Inledningsvis användes Benzedrine som astmamedicin, men efter hand främst som uppiggande medicin, mot milda depressioner och som bantningsmedel.

En annan amfetaminprodukt vid namn Fenedrin började säljas receptfritt på apotek i början på 1940-talet. Något år senare (1943?) blev Fenedrin receptbelagt.
Läkarna lär varit mycket generösa med att förskriva Fenedrin och liknande preparat.

Liknande amfetaminprodukter, samt amfetaminliknande substanser (analoger och derivat), salufördes under andra handelsnamn.

Bild ovan: fingertopparna håller en liten tub Mecodrin, innehållande 50 tabletter amfetaminpreparat.

Benzedrine och Fenedrin avregistrerades som läkemedel år 1952 respektive 1954. Ett skäl var den ökande illegala handeln med de preparaten.
Anm: även efter 1954 kallade en del medborgare andra amfetaminpreparat för “fenedrin”.

Några beskrivningar av dåtida amfetaminbruk

Socialdemokratiska riksdagsledamoten Gunnar Myrdal använde amfetamin regelbundet i trettio års tid, ända sedan 1940-talet, enligt sonen Jan Myrdal i sin bok “Inför nedräkningen” (1993):
“Det var väldigt vanligt med medel som amfetamin i hans kretsar på 40- och 50-talet.
(…) Fenedrin, ritalina, amfetamin. Dessa medel knaprades i de flesta ledarkretsar.
(…) Jan Myrdal poängterar att det inte handlade om att injicera medlen.
(…) Ämnen som ritalina skrevs ut av läkare ända in på 60-talet.
(…) Det finns en hel generation som tog studenten med hjälp av fenedrin.”
(TT, 15 jan 1993, “Gunnar Myrdals amfetaminbruk låg i tiden”).

“Jag blev uttagen att köra en personbil, en Volvo, med en svensk överstelöjtnant, han hette Natt och Dag, ett passande namn, jag kallade honom för Dygnet runt, allt gick nämligen dygnet runt, fenedrin (amfetamin) delades ut generöst för att vi skulle klara av det höga tempot. Insatsen bestod alltså i att transportera Skandinaver från de tyska koncentrationslägren till ett uppsamlingsläger i norra Tyskland.”
(Mariestads-Tidningen, 2009-11-20)

“Det fanns en morbror till. Han hade stark ångest som han dövade med fenedrin.”
(GP, 23 juli 2001)

“I forna tider tenterades studenterna på något halvårs plugg i taget. Processen kunde pågå upp till fem timmar. För att dämpa ångesten tog en del av oss fenedrin – knarkets faror var oss obekanta under denna jämförelsevis oskyldiga epok.
Skärpt och munter inträdde den lätt drogade hos exekutor. “Vad trevligt Professorn bor!” utbrast han ledigt och slog sig ner i någon bra fåtölj. Oftast gick det vägen.”
(GP, 6 okt 1994 “När kallsvetten kommer”).

“Erna fick tag i Fenedrin och gav ”medicinen” till arbetarna, de kallade den för piggelintabletter”.
(GP, 31 okt 2019).

“Den förra världsstjärnan, bosatt i Malmö, är i dag ointresserad av att kommentera brevet. Han säger emellertid att fenedrin förekom under 40-talet men att han själv aldrig var nyfiken och aldrig prövade prestationshöjande medel.”
(Aftonbladet, 3 jan 2003, ang uppgiften att Gunder Hägg år 1944 skrivit ett brev till sin läkare och efterfrågat något uppiggande).

“Planet var så tungt lastat med bränsle att von Rosen fick flyga en omväg för att undgå Småländska höglandet. Det säger en del. Färdkosten bestod av smörgåsar, kaffe och fenedrin, men den senare drogen klarade han sig utan. Allt enligt en radiointervju från 1947.”
(BLT, 2010-01-20)

Om förfalskade recept

Text och tidningscitat i en rapport av Nils Bejerot, följande handlar om 1956:

“På sommaren började några medlemmar i gänget att pröva “fenedrin”; observera att Fenedrin vid denna tidpunkt var indraget men att andra amfetaminpreparat ofta populärt kallades för “fenedrin” eller “fens”.

Gänget har i huvudsak bestått av skolungdom, flickorna var 14—17 år gamla och pojkarna 17—19 år.
(…) Medicinerna hade ungdomarna fått ut på förfalskade recept. Några i gänget hade haft feriearbete på sjukhus och kommit över tomma receptblock. “I de flesta fall har gänget använt sig av uppdiktade läkarnamn”.

För ett apoteksbiträde som arbetar under brådska är det i allmänhet nog att receptet är utskrivet med s. k. läkarstil och häri har läroverksungdomarna varit skickliga.”


Mera:
– “Om diverse droger“.

Välkommen till statliga cannabis-butiken

Här granskas en cannabisbutik i Kanada som nyligen legaliserade cannabis för nöjesbruk (så oerhört osvenskt). Allvarliga bieffekter av denna granskning kan vara en aning fördjupade kunskaper, för den som inte redan är cannabiskännare.

Den svenska butiken “Systembolaget” besöks av många medborgare för att lagligt inhandla drogen* alkohol. På butikens utsida lockar butikens skyltfönster med olika sorters öl, vin eller sprit. Fönstren är inte insynsskyddade för att hindra barn att se in i butiken.

Insynsskyddade frostade fönster finns däremot i den statligt ägda cannabis-butiken vi nu ska besöka, i det rika och moderna landet Kanada, närmare bestämt i Kanadas västligaste provins British Columbia.

Var beredd att visa två (2) ID-kort som intygar din ålder, innan du släpps in i butiken.
Och glöm förutfattade meningar om flummiga knarkmiljöer och täta rökdimmor. Denna butik är raka motsatsen, med ljus, fräsch och luftig interiör som mera påminner om försäljning av högteknologiska produkter än av cannabis.

Rökning är totalförbjuden både i och utanför butiken, så fimpa cigaretten ifall du suger på en sån. Den bör släckas i god tid, enligt Kanadas lag från 2008 om rökförbud på offentliga platser och arbetsplatser inom en radie av sex meter från dörrar, fönster och luftintag.

Butiksbilderna nedan är från premiäröppningen av “BC Cannabis Store” i oktober 2018:

Kunderna får inte vidröra produkterna, dvs de torkade (cannabis-) blommorna (“the dried flowers”), före köpet. Istället finns transparenta sniffburkar (“sniff jars”) utplacerade på diskarna runtom i butiken, där kunderna kan se och lukta på provexemplar (bilder ovan). Anm: att lukta på cannabis ger ingen ruseffekt.

När kunderna gjort sina val går de till kassan och beställer, expediten plockar fram blommorna som ligger i askar, burkar e.dyl. På förpackningarna finns varningstexter, liksom på skyltar i butiken.

Butikens produktbeskrivningar och sortiment

Det lär finnas många artvarianter (“strains”) av cannabisväxten, med olika mer eller mindre utpräglade dofter och smaker. (Dofterna orsakas av “terpens” (terpener), aromämnen i växterna).
För varje blomprodukt i butiken finns en kort beskrivning av doft, smak och/eller utseende, liknande de bedömningar som vinkännare avger när de bedömer vinsorter med formuleringar som “Lätt och fräscht vin med inslag av jordgubb, hallon och rostad mandel”. Några exempel från cannabisbutiken:

“Bright and fresh citrus flavour with an earthy, floral aroma”.  (=Ljus och frisk smak av citrus, med en jordig, blommig doft).
Eller: “Dense, frosty purple flower with a funky kush flavour and zesty mandarin notes.”
Fler exempel:

Bild ovan: tre olika produkter, inklusive beskrivning av doft eller smak (längst ned i respektive).
Anm: överst i varje produktbeskrivning står angivet “Sativa-Dominant” eller “Indica-Dominant”, mer om detta nedan.

Liksom Systembolagets stora utbud av alkoholprodukter så finns det ett hyfsat stort sortiment cannabisprodukter i denna butik, uppåt 150 sorters “torkade blommor” med olika styrkor, dofter och smaker. Utöver detta saluförs även:

 • Kapslar, oljor och spray (intas via munnen, dvs oralt).
 • Diverse tillbehör, samt verktyg för att bruka de torkade blommorna (olika rökdon inklusive “vaporizers” som eliminerar en del oönskade ämnen från röken).
 • Frön, för den som vill odla själv. (Upp till fyra plantor är lagligt att ha hemma för privat bruk).

Styrkan eller potensen hos produkterna

Hos Systembolaget uttrycks “styrkan” eller alkoholhalten som bekant i procent. Med “styrka” avses här att ju högre procent desto mer ruseffekt. Starkast i deras sortiment av alkoholhaltiga produkter lär vara några absint- och gin-sorter, med omkring 70 % alkoholhalt. (Starkast f.n. har 76 respektive 74 procents alkoholhalt, gin “Strane Uncut” och absint “Valkyria Absinthe Oak Aged Chili Cask Strength”).

Med cannabis tycks det inte vara lika enkelt som med alkoholhalten i öl, vin och sprit att uttrycka den möjliga berusningsgraden. (Fast det kan förstås bero på ovana). För cannabis anges styrkan som “estimated potency”, dvs uppskattad potens eller styrka. Och det uttrycks med två procenttal, ett vardera för halten av substanserna THC* och CBD*. Notera att cannabis även lär ha medicinska fördelar, som kan erhållas även utan ruseffekt.

En tumregel för cannabis tycks vara att högre ruseffekt erhålls med hög halt av THC tillsammans med låg eller noll halt CBD. Exempel, om den torkade blomman innehåller:
20 % THC och 0,01 % CBD
så ger det högre ruseffekt, än om THC-halten är lägre eller/och om CBD-halten är avsevärt högre (se nedan).

Om användaren istället vill ha en lugnande, avslappnande effekt utan att bli “hög”/berusad, eller enbart utnyttja de medicinska fördelarna som cannabis lär ha, så kan det erhållas med lägre THC-halt och högre CBD-halt.
Ruseffekten av THC lär dämpas om CBD-halten är lika hög eller högre än THC-halten.

I cannabisbutiken anses THC-halten vara hög om den överskrider 15 %. Motsvarande för CBD är 4 %.
Högsta THC-halten bland butikens torkade blommor tycks vara 28 %, högsta CBD-halten är 18 %. (Det existerar betydligt starkare cannabisprodukter, men de är olagliga i Kanada).
Lägsta halt THC är noll, eller rättare sagt 0 – 1 %, och motsvarande för CBD är 0 – 0,01 %, i butikens produktbeskrivningar av blommorna.

I produktbeskrivningen anges halten som ett intervall, exempelvis:
“THC 16-26% CBD 0-0.07% (estimated potency)”
vilket lär bero på att det är omöjligt att styra halten för varje planta.

Anm: vissa källor anser att vid höga THC-halter kan en viss mängd CBD förstärka effekten av THC. Proportionerna THC/CBD, eller vid vilka halter den förstärkande effekten uppstår, framgår inte i de källorna (men det tycks handla om en mycket liten andel CBD).

Om växterna, och priser

De två vanligaste arterna av cannabisväxter* i dessa sammanhang är Cannabis Sativa och Cannabis Indica. Och det finns dessutom en mängd artvarianter* (“strains”) av respektive art, samt hybrider (korsningar mellan arterna). Vilket förklarar det stora sortimentet med cirka 150 olika sorters cannabis-blommor.

Bild ovan: cannabisväxter av honkön med blommor i toppen. (Mannen bär munskydd för att skydda växterna).

Generellt tycks följande gälla för Cannabis Sativa och Cannabis Indica:

 • Växten C. Sativa kan ge ruseffekt, man kan bli “hög”, gladare, mentalt stimulerad, fysiskt avslappnad, m.m.
 • Växten C. Indica har mer lugnande, avslappnande effekt, i hela kroppen. Innehåller CBD, men kan också ha högre halt THC (än Sativa). Enligt vissa källor hämmar CBD ruseffekten av THC (är inte vetenskapligt klarlagt). Indica lär bl.a. användas mot sömnlöshet.

I butiken används begreppen “Sativa-Dominant”, “Indica-Dominant” och “Hybrid” för de torkade blommorna som säljs där. Halterna THC och CBD i dessa kan variera kraftigt mellan de olika produkterna.
Där finns också kombinationer som t.ex. Sativa-Dominant med hög CBD-halt, som lär ge lägre eller ingen ruseffekt men som har de medicinska fördelarna hos Sativa.

Butikens priser för de torkade blommorna verkar ligga kring under femtio till strax över hundra svenska kronor per gram, beroende på sort och mängd. (Priserna anges i kanadensiska dollar, valutakurs f.n. ca 7,3 SEK).
Hur är det jämfört med (gatu-)priserna i Sverige? Möjligen något lägre i Kanada. Enligt en undersökning av CAN år 2017 kostade ett gram cannabis i Sverige mellan 80 och 174 kronor beroende på var i landet man befann sig.

Det finns starkare cannabisprodukter (med högre THC-halt) än de “torkade blommor” med mera som säljs i butiken, exempelvis hasch och starkare oljor/vax eller så kallade koncentrat, men som är olagliga.

Inte heller saluför butiken drycker och ätbara produkter, s.k. “edibles”, som också är olagliga. Dock planeras legalisering av edibles under slutet av 2019.

Slutligen kan förtydligas att det som butiken kallar torkade blommor också kan kallas marijuana, men det ordet tycks inte nämnas där. Kanske vill butiken framhålla att det endast är blommorna och inte övriga växtdelar som saluförs. (Generellt kan marijuana bestå av plantans alla växtdelar, men det är i blommorna mesta styrkan sitter). Eller så anser man att ordet är utslitet och förknippat med illegalt bruk. Butikens egen förklaring är att ordet marijuana anses rasistiskt*.

Bild ovan: skärmbild från kategori “Flower” i webbutiken, som har samma sortiment som den fysiska butiken. (Webbutiken skickar endast beställningar till postadresser i provinsen British Columbia).

Några länkar:
– Webbutiken: bccannabisstores.com (fungerar inte med vissa äldre webbläsare).
– Video + artikel: “Inside B.C.’s first legal cannabis store in Kamloops” (Vancouver Sun, October 17, 2018).

Mera:
Lista: här är cannabis tillåtet för nöjesbruk. (i Europa och globalt).

——————————————————-
Uppdaterad 24 februari 2019
——————————————————-
– * Drog: alkohol har psykoaktiv effekt och klassas därmed som en psykoaktiv drog, liksom cannabis.
– * THC och CBD: några av de många aktiva substanserna i cannabis. THC ger merparten av ruset. CBD har ingen ruseffekt, men kan påverka effekten från THC. CBD lär ha sövande, smärtstillande och antibiotiska egenskaper, sägs kunna lindra ångest, inflammation och illamående.
– * Artvariant (eng. strain) benämns “stam” i vissa svenska källor, dock ligger stam (eng. phylum) mycket högre upp i den taxonomiska indelningen.
– * Förutom arterna Sativa och Indica förekommer (i liknande sammanhang) även Cannabis Ruderalis (låg THC- och hög CBD-halt), men inte hos nämnda butik.
– * Ordet marijuana anses rasistiskt: det tycks syfta på att då lagarna skärptes i USA för ca hundra år sedan så utmålades vissa grupper i samhället som de mest flitiga cannabisbrukarna.
Själva ordet “marijuana” lär komma från Mexico men exakt ursprung är okänt, en hypotes är att det var slangord för bordell.

Lista: här är cannabis tillåtet för nöjesbruk

Här visas information om olika länders legalisering och avkriminalisering i Europa och globalt, gällande cannabis för nöjesbruk.

Innehåll:
– Om listorna.
– Lista: lagligt för nöjesbruk, globalt.
– Lista: tillåts i varierande grad, för nöjesbruk, Europa.

Olika länders och medborgares syn på en drog förändras genom historien. Pendeln svänger. I stora delar av världen är cannabis förbjudet, men på senare år har det luckrats upp.
Exempel: cirka fyrtio procent av Europas länder lär numera ha mindre strikt hållning till cannabis för nöjesbruk (för personligt bruk). De länderna har antingen avkriminaliserat eller ser mellan fingrarna vid mindre brott, och några enstaka har legaliserat eller planerar att legalisera.

I övriga delar av världen har cannabis för nöjesbruk legaliserats i Kanada, i tio delstater i USA och huvudstaden Washington D.C, samt i Sydafrika och i några länder till (se nedan). För medicinskt bruk är cannabis lagligt i ytterligare ett antal länder. Och många fler länder har avkriminaliserat cannabis i varierande grad.

Numera finns det också flera börsnoterade företag som handlar med cannabis för medicinskt bruk eller för nöjesbruk.

Om listorna

Listorna nedan (för globalt och för Europa) gäller läget i februari 2019. Och med reservation för att källorna* kan innehålla fel (vissa uppgifter har dock kontrollerats så långt det är rimligt).

Vi skiljer mellan nöjesbruk (“rekreationellt bruk”) och medicinskt bruk. Här tittar vi mestadels på länder som i varierande grad tillåter cannabis för nöjesbruk. Olika grader av “tillåtet” för nöjesbruk är:

 • Lagligt (med olika typer av reglering).
 • Avkriminaliserat (ej åtalbart men fortfarande olagligt. Brott kan medföra böter i vissa länder, eller samtal med t.ex. socialassistent eller behandlingspersonal, eller vara helt utan konsekvens).
 • Lagen tillämpas vanligen inte (ofta inom snäva gränser gällande t.ex. mängden innehav).

Diverse begränsningar kan vara  t.ex. åldersgräns, regler för innehav, odling, försäljning, vilket kan skilja mycket mellan olika länder.

Anm: har ett land eller en delstat legaliserat för enbart medicinskt bruk så krävs det oftast recept (utskrivet av läkare) för att använda cannabis lagligt. Reglerna kring detta kan variera mellan olika länder eller delstater (t.ex. vilka sjukdomar cannabis kan ordineras mot*, vilka typer av cannabis som tillåts (extrakt/derivat eller även växtdelar).
Har landet legaliserat för nöjesbruk, eller avkriminaliserat, så är det förstås upp till var o en om de vill använda cannabis även i medicinskt syfte.

Lista: lagligt för nöjesbruk, globalt

Denna lista omfattar länder i världen där det är fullt lagligt med cannabis för nöjesbruk (med olika typer av begränsningar).

 • Kanada: lagligt för nöjesbruk sedan okt 2018. Dessförinnan hade cannabis för medicinskt bruk varit tillåtet ända sedan 2001, så de lär ha stor erfarenhet av att hantera laglig cannabis.
 • USA: lagligt i 10 delstater, samt i huvudstaden Washington D.C. (District of Columbia) och på ögruppen Nordmarianerna.
  De tio delstaterna är: Kalifornien, Colorado, Maine, Massachusetts, Michigan, Nevada, Oregon, Vermont, Washington, Alaska.
  På gång?: New York (guvernören vill legalisera).
  Anm: i ytterligare 13 delstater är det avkriminaliserat för nöjesbruk. Dvs i nästan halva USA kan cannabis för nöjesbruk (mindre mängder) användas utan risk för åtal eller fängelse. (Dock risk för böter där det är avkriminaliserat).
 • Sydafrika: Författningsdomstolen har slagit fast (sept 2018) att det är lagligt att använda cannabis för eget bruk. Men det är inte inskrivet i lagboken än så egentligen är det tills vidare snarare avkriminaliserat (utan konsekvens vid lagbrott).
 • Georgien (Östeuropa): lagligt sedan juli 2018 för bruk och innehav. Försäljning är olagligt.
 • Nederländerna: lagligt för “coffee shops”. Och avkriminaliserat för personligt bruk.
 • Uruguay: lagligt sedan år 2013.
 • På gång: Luxemburg planerar legalisering eller avkriminalisering. Nya Zeeland ska folkomrösta år 2020 gällande legalisering.

Som jämförelse med cannabis för medicinskt bruk kan nämnas att det i USA är lagligt i 33 delstater (av 50), i huvudstaden Washington D.C. samt i fyra amerikanska territorier. Bland dessa finns förstås även de som har legaliserat för nöjesbruk. Totalt i USA är cannabis för medicinskt bruk tillåtet i över tre gånger fler delstater än de som legaliserat för nöjesbruk.

Lista: tillåts i varierande grad, för nöjesbruk, Europa

Följande lista omfattar Europeiska länder där det i varierande grad tillåts cannabis för nöjesbruk eller som inom kort planerar någon form av mildare hantering.
Exempelvis länder som har avkriminaliserat, eller legaliserat, eller där det är olagligt men lagen vanligen inte tillämpas för smärre överträdelser.

Danmark: olagligt men polis ser ofta mellan fingrarna i Christiania i Köpenhamn där cannabis nöjesbrukas flitigt.

Norge: avkriminalisering av cannabis m.m. planeras, möjligen klart under 2020. (I dec 2017 beslutades att narkotikamissbrukare ska erbjudas behandling istället för att straffas. F.n. pågår utredning hur “rusreformen” ska genomföras, utredningen ska vara klar före 31 dec 2019 enl norska regeringen).

Nederländerna: försäljning och inköp tillåtet i “coffee shops”. Avkriminaliserat för mindre innehav för personligt bruk.

Portugal: avkriminaliserat sedan år 2001.

Georgien: lagligt, gällande bruk och innehav (sedan juli 2018). Försäljning är olagligt.

Luxemburg: planerar legalisering eller avkriminalisering. Sedan 2001 har fängelsestraff ersatts med böter.

Fler Europeiska länder där det i varierande grad tillåts cannabis för nöjesbruk:
Spanien, Italien, Schweiz, Österrike, Kroatien, Tjeckien, Estland, Malta, Moldavien, Slovenien och Ukraina.

I en del källor nämns ytterligare länder med mindre strikt syn på cannabis. T.ex. för de som blir gripna så gäller i Tyskland att innehav för personligt bruk inte brukar leda till åtal, och i Frankrike tillämpas böter istället för fängelse.
Bland länder som avkriminaliserat nämns även t.ex. Belgien där det lär vara tillåtet med innehav upp till tre gram, och i Ryssland upp till sex gram.

* Några källor…

…som sammantaget kan ge en ungefärlig bild av cannabisläget i världen.

accentmagasin.se (Tillhör IOGT-NTO, Sveriges största nykterhetsorganisation, har en del artiklar om cannabis i världen. Sök cannabis med deras sökfunktion. Sajten är ofta otillgänglig/överbelastad).
– “Legality of cannabis” (wikipedia).
– “Medical cannabis, Qualifying conditions“. (Exempel på sjukdomar som cannabis ordineras mot, i amerikanska delstater).
– “Medical cannabis” (wikipedia).
Leafly.com/news/cannabis-101 (Information och tips om cannabis. Amerikansk sajt).

Flera tidningar har nyligen publicerat listor på var i världen cannabis är tillåtet, exempelvis:
– aftonbladet.se/nyheter/…lista-har-ar-cannabis-tillatet (11 feb 2019. Obs att deras påstående “i Danmark är det nu fritt fram att odla växten för medicinskt bruk” gäller företag, som fått licens).

Medicinsk cannabis förr&nu

I Sverige fram till 1930-talet saluförde Röda Korset patentmedicinen Maltos-Cannabis, som en stärkande frukostdryck. Ovan visas annons i Aftonbladet 1894. (Annonstext, se sidfoten i detta inlägg).

1950

Fram till 1950 fanns det flera cannabisbaserade preparat på svenska apotek: Cannabisol, Cannatropin och Canual, som lösning och tabletter, som lär använts mot depression och kikhosta. Samtliga de preparaten avregistrerades 1950.

Under det påföljande halvseklet lär det i Sverige inte funnits några lagliga preparat innehållande cannabis eller cannabisextrakt. Inte förrän 2011 (se nedan).

Cannabis-boom

Bruket att röka cannabis (hasch och marijuana), som njutningsmedel, lär kommit till Sverige i samband med jazzmusiken på 1930-1940-talet. (Uttrycket “jazztobak” tycks dock ha myntats långt senare).

1960-talet spreds cannabisbruket kraftigt och synliggjordes bland annat av hippierörelsen. Massmedias rapportering gav medborgare och föräldrar skrämselhicka. Hippierörelsen med flera ville legalisera cannabis men deras agerande ledde till raka motsatsen.
Motkrafter som t.ex. psykiater Nils Bejerot, kallad “den svenska narkotikapolitikens fader”, resulterade i att narkotikalagstiftningen skärptes successivt under de följande decennierna.

Bild ovan: hippies och Bejerot.

Numera tycks cannabisbruket frodas i Sverige trots den hårda lagstiftningen och skrämselpropaganda. Polisen uppskattar att det smugglas in minst 20-30 ton cannabis per år i Sverige, det som fastnar i tullen är bara en bråkdel. Numera lär det också odlas mycket cannabis inom landet.

År 2011

I december 2011 godkändes läkemedlet Sativex munhålespray. Används bl.a. av patienter med sjukdomen multipel skleros, mot muskelryckningar och muskelsammandragningar, när andra läkemedel inte har haft effekt. Sativex innehåller förutom den aktiva cannabis-substansen THC även CBD som motverkar ruseffekten. (Info, Läkemedelsverket).

År 2017

I Sverige finns idag ett godkänt läkemedel innehållande cannabis(extrakt), det är Sativex (godkänt av svenska läkemedelsverket). För andra liknande läkemedel innehållande cannabis(extrakt), s.k. licensläkemedel, finns möjlighet för läkare att söka tillstånd/licens för enskild patient. Exempelvis Marinol (godkänt i USA) och Nabilone (godkänt i Storbritannien och Tyskland), som används mot bl.a. illamående och kräkningar vid cytostatikabehandling.

I februari 2017 beviljade Läkemedelsverket licens till två rullstolsburna patienter med ryggmärgsskada och svåra smärtor att använda cannabis som läkemedel. I de fallen gäller det torkade obehandlade växtdelar av cannabis, dvs marijuana.

Marijuanan – som levereras av ett företag i Nederländerna – är troligen en variant med hög halt av substansen CBD vilket ger låg eller ingen ruseffekt.

För att få licens krävs synnerliga skäl, och i de två ovanstående fallen lär det varit flera turer med avslag, överklaganden och kompletteringar innan tillstånd beviljades.
Det dagliga användandet av marijuanan ska utvärderas kontinuerligt av läkare.

Den ena patienten, Andreas, blev för ett par år sedan indragen i en rättsprocess för att ha odlat och brukat cannabis hemma (vilket han gjorde öppet och med sin läkares vetskap). Han friades i tingsrätten men dömdes gräsligt nog i hovrätten. Nyligen beviljade Högsta domstolen prövningstillstånd, fallet ska prövas på nytt i hovrätten. Man får hoppas att de tar sitt stackars inhumana förnuft till fånga. Läs mer:

– “Andreas tog cannabis mot smärtan – nu kan han dömas” (21 mars 2016, SVT).
– “Andreas Thörn tog cannabis mot smärtan – nu döms han” (31 mars 2016, SVT).
– “Andreas Thörn får cannabis utskrivet av läkare: ”Vi har kämpat länge för det här”” (12 februari 2017, Sydsv).
– “För första gången: Svenska läkare får skriva ut cannabis för medicinskt bruk” (12 februari 2017, Sydsv).
– “Beslut om Cannabis som läkemedel för två patienter” (2017-02-13, Läkemedelsverket).
– “Ryggskadad västeråsare som odlade cannabis blir fall för Högsta domstolen” (9 mars 2017, VLT).

Utrikes

Möjligheten till cannabis på recept lär även finnas bland annat i Finland, Norge, Tyskland, USA (f.n. 29 av 50 delstater) och Kanada. I Danmark planeras försöksverksamhet nästa år (2018).

Ytterligare ett dussintal länder har i någon mån legaliserat eller avkriminaliserat bruk och innehav (i vissa fall även odling) av cannabis, även som njutningsmedel.

 

Inlägget uppdaterat 21 mars 2017.
———————————————————————–
Källor m.m:
– OCR-översatt text från annonsen överst i inlägget (fetstil enligt annons):

“Mot Lungsot, Bröst- och Magkatharr, Blåskatharr m. m. enl. intyg.
Maltos-Cannabis

Röda Korset Stockholm
Tekniska Fabriken
Sedan vi nu anlagt en fabrik för tillverkning uti stor skala och under offentlig kontroll af
Hampfröxtrakt: Extrakt-Cannabis och Maltos Cannabis,
kunna vi erbjuda dessa artiklar, som synas ha stor framtid, förpackade pa snygga bleckburkar (vanl. Cacaoburkar) innehållande c:a 3 gånger mer än tidigare förpackningar. Pris pr burk 1 kr. för Extrakt-Cannabis och 1:25 för Maltos-Cannabis.
Af vanliga paketer finnas några tusen kvar till nedsatt pris 75 öre.

Maltos-Cannabis
är en lyckligt funnen sammansättning af Hampfröets värdefulla beståndsdel med Maltosepreparat.
Uti Hampröextrakt måste, för att absorbera Hampfröfettet, användas en del mjöl, som i sig sjelft ej eger större värde. Här undvikes detta genom att Hampfröfettet absorberas af Maltsocker etc., som äro af större värde än sjelfva Hampfröextraktet. Dessa hvar för sig så värdefulla, närande och helsobringande beståndsdelar supplera härigenom hvarandra, och utgör således detta Maltos-Cannabis ett starkt koncentreradt medel mot sjukdomar i
Lungor, Luftrör, Bröst och Mage
samt mot Kraftlöshet och Afmagring af mångdubbelt större värde än sjelfva Hampfröextraktet. Detta preparat, hvarå patent sökts i flera länder, torde af alla som försöka det, komma att föredragas framför Extrakt-Cannabis.

Cacao Maltos-Cannabis
är en närande, sund och välsmakande frukostdryck, som kan rekommenderas åt alla. Smakar precis som vanlig 1:ma Cacao.
Maltos uppfans 1887 af Lasarettsläkaren K. Mc Dilton och har se’n dess vunnit spridning öfver nästan hela Europa som ett utmärkt medel för bröst- och maglidande samt erhållit 3 guldmedaljer. Den svenske Professorn Mikael Steen yttrar derom i ett längre intyg, att »det borde icke saknas uti något hem; lunglidande och af dålig matsmältning hemsökta till helsans förfriskande och återställande;—»

Sättet att tillverka Maltos med Hampfrö och Cacao m. fl. är för Sverige vår uteslutande rätt, som vi skola häfda mot eventuela intrång.

»Ej blott för lungsiktiga, utan i många andra fall, då det är önskvärdt, att patienten skall öka i hull har jag ordinerat Maltos-Cannabis, såsom åt personer med
bröstkatarr, skrofler, klen mage ;
åt blodfattiga, nervsvaga och konvalescenter
och i ej få fall redan under den ännu ej långa tid, jag observerat näringsmedlets verkan, funnit goda resultat däraf, såsom ökade krafter och bättre hull. Preparatets smak är ren, kraftig och enligt min uppfattning behaglig.»
Citatet är ur en längre sympatisk artikel i Hälsovännen för 1 Mars och
af den kände läkaren i Stockholm
Doktor Henrik Berg.
Tekniska Fabriken Röda Korset, Stockholm.”

Om diverse droger

I flera av fallen som tas upp på denna blogg förekommer olika typer av droger (alkohol, knark, narkotika, läkemedel). Här är kortfattad information om de preparaten. Samt om utomjordingen Paul. Och om kokain i Coca-Cola.
Uppdaterad 9 mars 2016

Följande tas upp nedan: alkohol, amfetamin (s.k. centralstimulantia), heroin (s.k. opiat), cannabis (hasch och marijuana), och bensodiazepiner (läkemedel). Samt en sammanställning över ytterligare droger.

Alkohol:

Behöver knappast presenteras närmare. Omfattar i stort sett alla produkter som innehåller drickbar alkohol, från sprit, vin och öl till hårvatten o.dyl.
– Kan ha negativ påverkan på impulskontrollen.
– Alkoholmissbruk orsakar mycket problem och skador. Och i merparten av våldsbrott tycks gärningsmännen varit alkoholpåverkade, enligt en undersökning från 2012 “uppgav 74 procent av de intervjuade männen som utsatts för misshandel att gärningsmannen var alkohol- eller drogpåverkad”.

Amfetamin:

– Effekt: upprymdhet, ökad vakenhet, förstärkt “självförtroende”. Överaktivitet, aggressivitet, kraftig påverkan på hjärta och blodkärl. Är en “uppåtdrog”.
– Kallas även tjack, speed, fattigmanskokain. Tillverkas syntetiskt. Består oftast av vitt pulver.
– Effekten kan vara uppåt 6-8 timmar (bl.a. beroende på hur det intagits).
– Dosering, t.ex: en hög dos oralt vid hög tolerans tycks ligga kring 500 mg (0,5 gram), medan en nybörjardos kan vara 50 mg (dvs tio gånger lägre).
– Intag: upplöses i vatten och dricks, eller injiceras (vanligast, ger maximal kick). Eller “knapras” genom att äta preparatet direkt. Eller sniffas (“snortas”) via näsan. Eller via rectum.

Heroin:

Kokning till flytande form.

– Effekt: smärtstillande känsla av välbefinnande och lugn. Är en “nedåtdrog”.
– Kallas även t.ex. horse, H, smack (vitt heroin), jonk (brunt heroin). Tillverkas av morfin (som utvinns ur växten opiumvallmo). Består av vitt eller brunt pulver.
– Effekten kan vara uppåt 4-6 timmar, efter ett rus som varar 20-30 minuter.
– Dosering. t.ex: en hög dos intravenöst vid hög tolerans tycks ligga kring 50 mg (0,05 gram), medan en nybörjardos kan vara 5 mg (dvs tio gånger lägre).
– Intag: upplöses i vatten och injiceras. (Ibland behöver det kokas för att lösas upp. För brunt heroin kan det behöva tillsättas askorbinsyra (C-vitamin) för att lösas).
Eller röks, äts, sniffas, eller via rectum.

Cannabis:

Samlingsnamn för hasch och marijuana. Framställs ur växten Cannabis sativa, samt även växten Cannabis indica. Innehåller bl.a. THC.
– Effekt, är individuellt: Välbefinnande. Upprymdhet. Visst smärtstillande. Rogivande/sömngivande. Ibland till synes förhöjda sinnesupplevelser, eller t.ex. sug efter godis eller specifik maträtt (“matnoja”). Ibland skrattanfall (“skrattnoja”). I större doser ibland förändrad uppfattning av tid, rymd och avstånd, risk för paranoia, vanföreställning och psykos.
Marijuana består huvudsakligen av torkade honblommor och toppblad. Färg grönt, gulgrönt och gråbrunt till gult. Benämns även majja, gräs, weed, ganja, grönt. En cigarett med cannabis kallas t.ex. joint, spliff, jolle.
Hasch är huvudsakligen pressad kåda (sammanpressade trikomer). Färg ljusbrunt till svart, även grönt, rödaktigt, gulaktigt. Från hård och spröd konsistens till mjuk och formbar. Hasch är ofta starkare än marijuana (högre THC-halt), och kan lagras längre tid utan att förstöras av luft och ljus. Kallas även braj, braja, brass, böj, töj, kitt, brunt.
Cannabisolja (eller hampaextrakt, “hascholja”) är extrakt av cannabis. Färg brun till svart. Konsistens tjockflytande vätska till seg massa. Ofta starkare än både hasch och marijuana.
– Effekten varar från kortare stund till flera timmar, beroende på dos och individuella förutsättningar.
– Dosering, t.ex: marijuana kring 0,5-1,0 gram, hasch mindre mängd (eftersom det ofta är starkare).
– Intag: röks i pipa, cigarett eller annat rökdon (sönderdelas/”meckas” och blandas ofta med tobak). Eller inhaleras med en vaporizer (som under stark hetta förångar THC och andra verksamma substanser). Eller blandas i bakverk eller annat ätbart, t.ex. i brownies/chokladrutor*.

Bensodiazepiner:

Bensodiazepiner är lugnande läke- och sömnmedel som används mot sömnsvårigheter, ångest och oro eller epilepsi.
– Effekt: Lugnande. Sömngivande. Muskelavslappnande, kramplösande. Kombination med alkohol kan ge upphov till kraftiga berusningstillstånd med aggressivitet.
– Även kallat t.ex. benso. Vanligen av läkemedelsindustrin tillverkade tabletter, oftast vita, ibland pastellfärgade.
– Dosering och effektens tidslängd beror på typ av preparat och individuella förutsättningar.

Cannabisrökande utomjordingen Paul

För att lätta upp detta mörka inlägg om droger så länkas ett filmklipp från komedin “Paul”. Den handlar om utomjordingen Paul som rymt från en militärbas där han hållits fången de senaste sextio åren efter att ha kraschlandat på jorden. Efter att ha rymt från militärbasen träffade Paul två sci-fi-nördar, och kvinnan Ruth som tidigare bott med sin pappa och varit starkt religiös men blivit omvänd vid mötet med Paul. I filmklippet bjuder Paul på en joint (cannabiscigarett):
– “Paul – Do You Guys Partake?” (Youtube).
– Längre klipp: “Paul – You Guys Partake?

Ruth tar ett bloss och får (starkt överdrivet) i snabb följd ‘skrattnoja’, ‘matnoja’ (korv), paranoia (why do you hate me?) raskt följt av vanföreställning (getingar i hjärnan) varpå hon somnar tvärt.
Transkription av rökscenen (hämtat från Paul quotes hos imdb.com), efter Ruths skrattnoja:
Ruth Buggs: [after ‘partaking’] I’m hungry. We should cook up some sausages. Do we have any sausages?
Graeme Willy: Uhh…
Ruth Buggs: What do you mean by that? Why do you guys hate me? Can we cook up some sausages? Ohh I have wasps in my brain!
Paul: She’ll be fine. That happened to me the first time.”

Ännu en scen från filmen:

Mer om droger

Människans behov av njutning eller/och att fly verkligheten är smått oändligt. Kosta vad det kosta vill. Det existerar förstås ytterligare en mängd droger som inte tas upp ovan. En sammanställning innehållande fler droger (men inte alla) kan se ut så här:

 • Centralstimulantia: amfetamin, kokain, metamfetamin, efedrin, crack (rökbart kokain), MDMA/ecstasy, kat/khat (växtblad som tuggas), kokablad, koffein, m.m.
 • Opiater: heroin, morfin, fentanyl (“china white”), opium, metadon, kodein, m.m.
 • Centraldepressiva/Sedativa: alkohol, bensodiazepiner, barbiturater, GHB, m.m.
 • Hallucinogener: LSD, Psilocybin (svampar), meskalin, DMT, 2C-B, MDMA/ecstasy, m.m.
 • Cannabis: hasch, marijuana, cannabisolja.
 • Spice: syntetisk cannabis. Stor risk för överdosering.
 • Lösningsmedel: butan, bensin, toluen, thinner, diverse lim (ångorna andas in).

Anm: MDMA/ecstasy har blandade egenskaper, kan verka både likt centralstimulantia och hallucinogen. Cannabis och spice kan ge både (svagare) narkotiska och psykedeliska effekter. Även nikotin (tobak och snus) har blandade effekter.

OBS: Merparten av drogerna som beskrivs ovan är illegala droger. Många droger är starkt beroendeframkallande. (Men det visste du säkert redan).

Har det funnits kokain i Coca-Cola? Kanske, för hundra år sedan.

Vissa källor hävdar att Coca-Cola innehöll den då lagliga centralstimulerande drogen kokain (“cocaine” på engelska) mellan 1885 till 1903. De menar att drycken döptes till “Coca-Cola” därför att den innehöll extrakt av kokablad och kolanötter. Källorna hävdar att Coca-Cola då marknadfördes som patentmedicin. Faktum är att då, på 1800-talet, lär det inte varit ovanligt att sådana läkebrygder innehöll bl.a. kokain, cannabis eller morfin. Så påståendena om kokain i Coca-Cola kan mycket väl vara sanna.
Enligt källorna plockade Coca-Cola bort kokainet från tillverkningen 1903, men att små spårmängder kokain fanns kvar i drycken till 1929.

På företaget Coca-Colas globala hemsida förnekar deras arkivarie Phil Mooney att det någonsin funnits kokain i drycken:
“Coca-Cola does not contain cocaine, and cocaine has never been an added ingredient for Coca-Cola.”
Hur som helst. Numera innehåller Coca-Cola (och andra liknande drycker) den lagliga centralstimulerande drogen koffein. (Samt ev. teobromin som finns i kolanötter och är besläktat med koffein).

————————
Källor m.m:

* Angående cannabis i ätbar form, här finns t.o.m. matrecept med ett tjugotal rätter, bakverk och drycker: medicinskmarijuana.com/recept.
* Wikipedia om droger och om spice.