Författararkiv: Tony

Walkie-talkie-febern i Palmefallet

När polisen tre veckor efter Palmemordet bad folk om walkie-talkie-tips, så fick de det. I flera år. Men vad hade folk sett? Här visas liknande bärbara prylar från då. Walkie-talkie, mobiltelefon, polisradio m.m.
[Uppdaterad 17 mars 2018]

– Inledning
– Om walkie-talkie och komradio
– 1985 års bärbara prylar och walkie-talkie
– Sammanfattning

Efter att polisen den 21 mars 1986 – tre veckor efter mordet på statsminister Olof Palme – i media uppmanade “alla som sett personer med walkie-talkie höra av sig”, så regnade det in tips som gällde walkie-talkie eller kommunikationsradio. (Antalet* tips varierar mellan olika källor). En del av dem handlade om iakttagelser av män med walkie-talkie, i området vid mordplatsen eller i området kring makarna Palmes bostad som ligger drygt en kilometer från mordplatsen. Alla tips gällde dock inte själva mordkvällen.

Några exempel ur iakttagelserna, som i en del fall var ganska diffusa:
“…Höll apparaten i axelhöjd, pratade inte i apparaten…”,
“…Vittnet såg också en annan man som höll något mot örat…”,
“…Hade en antenn uppstickande i halslinningen…”,
“…Som talade i walkie-talkie . Mannen hade sett “farlig ut” och pratat tyska…”,
“…Hon hade sett en antenn och en del av apparaten…”,
“…Pratade i apparaten och vittnet hade sett ett “spröt”…”

Flera år efter mordet trillade det in walkie-talkie-tips. T.ex. två kvinnor hörde av sig sju (7) år senare, med en uppseendeväckande berättelse att de strax före skottet hade pratat med mördaren på trottaren. Han hade haft både walkie-talkie och en pistol han försökt gömma. Mannen hade inte haft öronmussla, kvinnorna hade hört en anropande röst ur walkie-talkiens högtalare och sedan hade mannen ett kort, märkligt samtal med den anropande personen. Kvinnornas uppgifter lär inte varit samstämmiga, och tycks varit missförstånd eller fantasier.

Var det onormalt många walkie-talkie-liknande prylar utomhus i Stockholm den fredagen? Vi vet inte. Det kan ha varit en helt normal förekomst av såna prylar i en storstad på den tiden.

Om walkie-talkie och komradio

En walkie-talkie är en handhållen komradio (kommunikationsradio).
Dåtidens privatpersoner med komradio kunde bl.a. använda PR-bandet (privatradio, 27 MHz). Kallades även “pladdermaskin” och “fylleindikator”.

Mobil komradio (handhållen, eller monterad i bil, båt, mc m.m) och stationär komradio kunde för privatpersoner vara allt ifrån en lätthanterad kommunikationspryl för enbart nytta och nöje… till en avancerad hobby som krävde utbildning (gällde ej PR-bandet).

En walkie-talkie fungerar nästan som en högtalande telefon, men man håller en knapp intryckt medan man talar. När man inte håller knappen intryckt så kan samtalspartnerns röst höras ur högtalaren, eller i en öronmussla om man vill vara diskret.

Alla andra (i samma område) som har en komradio inställd på samma frekvens, eller som har en “polisradio” som lyssnar på den frekvensen, kan höra samtalet.

När Kalle vill prata med Gösta så håller Kalle sin knapp nedtryckt och säger t.ex: “Kalle till Gösta, kom”, varefter Kalle släpper upp knappen.
Om Gösta inte vill att folk i närheten skall höra vad Kalle säger (ur Göstas högtalare), så kan Gösta använda en öronmussla i ena örat.
(Om Gösta är ett mördarproffs ute på uppdrag så använder han förstås öronmussla, kanske dold under mössa om det är på vintern).

Öronmussla kallas även hörsnäcka, öronpropp, öronsnäcka.
Kuriosa: på sextiotalet (1965) rapporterade media hur en elev på Beskowska skolan använt walkie-talkie och öronmussla för att fuska på en tentamen.

1985 års bärbara prylar och walkie-talkie

Bilden överst i inlägget samt nedan visar diverse prylar som fanns i Sverige vid tiden för Palme-mordet 1986. Prylarna var bärbara och kunde användas ute på stan.

Bild ovan: collage med annonser från år 1985. Samt några mobiltelefonbärare med telefoner från före 1986.

Samtliga prylar ovan har en antenn (som inte syns på bilden) utom kassettbandspelaren.

På ovanstående bild med prylar från 1985 visas walkie-talkie, mobiltelefon, polisradio, vanlig radio samt kassettbandspelare:

Walkie-talkie för privatpersoner (använder PR-bandet). Nr 4 och 5 på bilden.
Även kallad pladdermaskin, badradio, fylleindikator, kärt barn har många namn.

De vid nr 5 på bilden (1195 kr) har 3 W (watt) effekt, med räckvidd upp till några kilometer beroende på yttre förutsättningar. Nr 4 på bilden har lägre pris och kortare räckvidd.

Privatpersoner kunde köpa en ny walkie-talkie till överkomligt pris i närmaste välsorterade radioaffär eller på postorder. Eller begagnad genom dagstidningarnas radannonser (exempel: “WalkieTalkie 2 st 2w 300:-/st”).

Mobiltelefoner, med axelremsväska (ej i bild). Nr 7 till 9 på bilden.
Det fanns hundratusen mobiltelefonabonnenter i Sverige år 1985, och ännu fler vid tiden för mordet den 28 februari 1986. Dåtidens mobiltelefoner kunde bäras omkring i axelremsväska (om de inte var fastmonterade i bil e.dyl), t.ex. från bilen till hotellrummet, från bostaden till bilen, från bostaden till nån bekants bostad, osv. Själva telefonluren hade ungefär samma storlek som en walkie-talkie. Man kunde ringa ståendes eller gåendes på trottoaren, eller var man råkade befinna sig.

Att en del av dessa över 100.000 mobiltelefonabonnenter rörde sig mitt i Stockholm i det aktuella området den aktuella kvällen – utan mord i sinnet – är fullt sannolikt. Några av dem kan burit en bärbar mobiltelefon med axelremsväska. De kvällsflanörer som såg en sådan ringare med sin lur i handen kanske inte uppfattade väskan eller inte förstod att det var en mobiltelefon, utan trodde att det var en walkie-talkie de hade sett. (Särskilt efter att polisen i media hade uppmanat allmänheten att berätta om de hade sett några walkie-talkie-personer).

Polisradio. Nr 3 och 6 på bilden.
Förutom polis, brandkår m.fl. kunde även trafik på PR-bandet avlyssnas. Dvs man kunde lyssna på privatpersoners komradio-samtal, vilket innebär att förbipasserande lätt kunde missuppfatta det som att radiolyssnaren själv var inbegripen i ett walkie-talkie-samtal.

Polisradio var förstås extra intressant i storstäder som Stockholm, och på helgerna när det är stökigare och polisen m.fl. har extra mycket att göra. (Palmemordet skedde sent en fredag kväll).

Privatpersoner kunde köpa en ny polisradio till överkomligt pris i närmaste välsorterade radioaffär eller på postorder. Eller begagnad genom dagstidningarnas radannonser.
För den som undrar så var polisradio helt laglig att inneha, lyssna på, osv. (Nuförtiden är den mesta polisradiotrafiken krypterad och går inte att avlyssna).
(Lyssna* på ett kort ljudklipp med polisradio från nittiotalet, se fotnoten).

Vanlig radio (nr 1 på bilden). Samt kassettbandspelare (nr 2), t.ex. “Walkman”, en slags föregångare till iPod o.dyl.

Sammanfattning

På den tiden (åttiotalet) fanns inte “sociala medier”, webben, Internet, sms, e-mail, smartphones och liknande.
Men det fanns fasta telefoner, och (dyra) bärbara (axelrems-) mobiltelefoner, och komradio till lågt pris, för de som ville kommunicera snabbt på distans.

Vad folk genom åren sagt till polisen att de sett, och där minnesbilderna verkligen är från rätt datum och område, och inte är fabler, kan exempelvis ha varit följande:

– Pladdermaskin (i form av walkie-talkie för PR-bandet).
– Mobiltelefon (iakttagarna såg bara luren, och missade väskan eller förstod inte vad det var).
– Polisradio (kan dessutom låta som ett komradio-samtal).
– Radio (kan på håll påminna om en walkie-talkie, med antenn).
– Annat som till utseendet kan påminna om walkie-talkie.
– Annan naturlig förklaring som t.ex. legitim väktare eller polis med walkie-talkie.

Bild ovan: några mobiltelefoner från före 1986. Man kunde ha “lådan” i en axelremsväska medan man höll telefonluren i ena handen och samtalade.

Mera:
När mobiltelefonerna började krypa ner i fickorna (1980-talet).
Palmemördaren, amatör eller proffs?.
Karta, Palmemordet.
Om Palme burit väst.
Myten om luntorna och Palmemordet.
10 miljoner skäl att skicka en puffra till Leif GW Persson.


* Tryck på knappen för att lyssna på ett kort ljudklipp med polisradio från nittiotalet:

* Antalet tips om walkie-talkie eller komradio som genom åren inkommit till polisen varierar mellan olika källor. Senaste uppgiften i media (2017) är “ett 80-tal sådana iakttagelser” gällande walkie-talkies vid och kring mordplatsen och en kilometer därifrån kring Palmes bostad.
Hur många vittnen som sett samma personer vet inte polisen, enligt media.

När mobiltelefonerna började krypa ner i fickorna (1980-talet)

I Sverige har det funnits “mobiltelefoner” i över sextio år, sedan 1956 e.Kr. Här kollar vi när de krympte tillräckligt för att bäras likt axelremsväskor, och sedan blev ännu mindre.
[Uppdaterad 13 mars 2018]

– Kort bakgrund.
– Några av 1980-talets mobiltelefoner i Sverige
– Nittiotalet & lite till
– Om yuppienalle
– Sverige vs USA
– För folk som inte hade råd: köp en attrapp!

Kort bakgrund

Televerket lär ha sålt mobila telefoner redan 1953, men då kallades de biltelefoner. Det var ett fåtal användare och enbart i Stockholm till att börja med. Telefonen monterades i kundens bil och fungerade som i ett mobilt, publikt telefonisystem.

Med en sådan telefon kunde man ringa till det vanliga telefonnätet på ungefär samma sätt som från en fast telefon.
Radioutrustningen var rörbestyckad, vägde kring 40 kilo och ockuperade halva bagageutrymmet. (På bilderna ovan visas endast telefonluren och nummerskivan (som man slog numret med genom att snurra på skivan).

År 1956 börjande man kalla dem mobiltelefoner istället för biltelefoner, eftersom de även användes i båtar. Samma år infördes mobiltelefonisystemet MTA (MobilTelefonisystem A).

År 1962/65? lanserades (i Sverige) mobiltelefonisystemet MTB. Och med ny teknik minskades radioutrustningens storlek och vikt så att den halverades. (Med transistorer istället för elektronrör).

Nästa teknikskifte kom 1971 med mobiltelefonisystemet MTD, en tillfällig lösning som inte var automatisk. Uppringningarna gjordes istället manuellt via telefonister. (Det lär funnits 700 telefonister som betjänade abonnenterna).
Mobiltelefonernas vikt minskade ytterligare. En telefon kunde bestå av en telefonlur med en spiralkabel till en låda som innehöll radiosändaren och -mottagaren. Exempel, Handic MTD 450 från 1976:

Parallellt med MTD pågick utvecklingen av MTC som hade försenats, och som 1981 kom att bli mobiltelefonisystemet NMT (Nordic Mobile Telephone). NMT samverkade över landsgränserna inom Norden (i motsats till MTA och MTB).

Några av 1980-talets mobiltelefoner i Sverige

År 1981 invigdes som sagt NMT 450, ett helautomatiskt mobiltelefonisystem. (450 betyder att radiovågornas frekvens är 450 MHz). NMT benämns första generationens mobiltelefoni, “1G”.

Nedan visas några enstaka av de märken och modeller av mobiltelefoner som såg dagens ljus under åttiotalet.

1982:
“Bärbar” mobiltelefon Mobira Senator, från Nokia. Vikt 9,8 kg. Pris 17.000 kr + moms.

1984:
Bärbar Mobira Talkman, från Nokia. Vikt 4,5 kg. Hade “trafiksäker grön belysning” i knappsatsen.
“Från Mobira Talkman kan du ringa över hela världen utan att gå genom någon manuell växel.”, enligt reklamen.

Bild ovan: Mobira Senator (1982) och Mobira Talkman (1984), från finska Nokia.

Bild ovan: reklam i Sverige för Mobira Talkman.

Bild ovan: några mobiltelefoner från före 1986. Man kunde ha “lådan” i en axelremsväska medan man höll telefonluren i ena handen och samtalade.

Här kan tilläggas att i USA år 1983 började Motorola sälja telefonen DynaTAC 8000X. Den var överlägsen mobiltelefonerna i Sverige gällande bärbarhet: vikt endast ca 800 gram och bestående av endast en (1) enhet i tegelstensstorlek.

1985:
antalet NMT-abonnenter i Sverige passerar 100.000, vilket var långt över förväntningarna. (Televerket hade räknat med 100.000 år 1990).

1986: (hösten)
bärbar mobiltelefon Hotline Combi, från Ericsson. Vikt 4 kg. Pris 30.000 kr (exkl? moms).

1987:
Antalet NMT-abonnenter i Sverige är 170.000.

Mobiltelefonisystemet NMT 900 introduceras kring årsskiftet 1986/87. Även kallat ficktelefonsystemet.

Samma år (1987) marknadsfördes de första “ficktelefonerna” i Sverige. De bestod av en enda enhet som kunde hållas med ena handen:

– Mobira Cityman, från Nokia. Vikt 790 gram. Ca 18 cm lång (exklusive antennen), 4 cm bred och nästan 8 cm tjock. Samtalstid 50 minuter på en laddning.

– HotLine 900 Pocket, från Ericsson. Vikt 630 gram. Ca 20 cm lång (exklusive antennen), 7 cm bred och 4 cm tjock. Samtalstid 30 minuter på en laddning. Pris 30.000 kr (exkl? moms). “Den får plats i rockfickan”, enligt reklamen.

Bild ovan: Mobira Cityman (vänster) och HotLine 900 Pocket (höger). Cityman var nästan dubbelt så tjock och hade tjugo minuter längre samtalstid än Hotline. (Bilden visar inte telefonernas exakta storlek i förhållande till varandra).

Bild ovan: Mobira Cityman provades av Sovjetunionens ledare M. Gorbatjov på en presskonferens 1987.

1989:
– Motorola MicroTAC, sägs varit världens då minsta och lättaste mobiltelefon. Får plats i skjortfickan, enligt reklamen. Vikt 350 gram. Den hade en ny sorts “flip”-teknik, ett hölje som fälldes ner över sifferknapparna. (Den var inte “vikbar” som andra telefoner som kom långt senare).
Längd 23 cm med höljet utfällt (dvs kortare med höljet infällt). Antennen gick att dra in. Pris kring 20.000 kr. Började säljas i Sverige 1989-1990.

Bild ovan: Motorola MicroTAC

Nittiotalet & lite till

År 1990 hade antalet NMT-abonnenter ökat till ca 500.000 (i Sverige). Dvs fem gånger mer än vad som beräknades vid starten 1981. I hela Norden lär det funnits ca en miljon NMT-abonnenter år 1990.

1992 introducerades GSM, ett digitalt mobiltelefonissystem (“Group Special Mobile”, eller “Global System for Mobile communications”). GSM benämns andra generationens mobiltelefonisystem, “2G”. Ersatte så småningom helt det analoga NMT.

Telefonerna fortsatte krympa, här ett litet urval från 1990-talet:

Bild ovan: Eri=Ericsson, Nok=Nokia, Mot=Motorola.

Globalt under 1990-talet föddes också (varav en del inte är med på bilden ovan):
– Mobiltelefon med pekskärm/touch screen (IBM).
– Smarttelefonen (smart phone), med bildskärm, tangentbord och bl.a. e-mail (Nokia).
– Mobiltelefon med inbyggd, ej synlig antenn (Nokia).
– Mobiltelefon med WAP (Wireless Application Protocol) med enkel åtkomst till webben (Nokia).
– Handdatorn/smarttelefonen (BlackBerry), en slags föregångare till surfplattan.

Globalt under 2000-talet kom första mobiltelefonen med inbyggd kamera (Sanyo). Nästa generationens mobilnät introducerades, 3G, med snabbare överföringshastighet av data (t.ex. då man tar emot och skickar bilder). Senare följt av 4G.

År 2007 knöt Apple ihop säcken med iPhone, och 2010 med surfplattan iPad.

Om yuppienalle

Ordet yuppienalle uppstod i Sverige troligen 1988-1989. Vid sökning med olika stavningsvarianter tycks det förekomma första gången i dagstidningar i november 1989 (“yuppie-nalle”).
Ordet syftade ursprungligen på dyra handhållna stora mobiltelefoner av typen Mobira Cityman, Hotline Pocket med flera fabrikat och modeller, som yuppier höll tätt intill sig som om det vore ett kramdjur eller en nallebjörn.

Sverige vs USA

Sverige lär varit först i världen med utvecklingen av mobiltelefonisystem. I Sverige ringdes också världens första mobiltelefonsamtal, år 1950 (med en prototyp). Ibland hävdas att det var i USA som världens första mobiltelefonsamtal ägde rum, år 1973 av företaget Motorola.
De olika uppfattningarna kan förstås bero på hur man definierar “mobiltelefon”:
som en telefon som är mobil, inte stationär, oavsett storlek, vikt och antal enheter? Eller som en mobil, handhållen telefon bestående av endast 1 enhet, en “ficktelefon”?

Motorolas mobiltelefon, som började säljas i USA år 1983 (efter tio års ytterligare utveckling efter “första samtalet” 1973), var helt handhållen. Man kunde hålla hela telefonen inklusive radioutrustningen i ena handen:

Bild ovan: mobiltelefonen Motorola DynaTAC 8000X. Vikt ca 800 gram. Pris 4000 dollar. En laddning räckte till 30 minuters samtal.

Amerikanarna hade inte samma typ av mobiltelefonisystem (AMPS) som Sverige (NMT).
Först kring år 1990 och framåt tycks det ha saluförts Motorola mobiltelefoner i Sverige.

Motorolas DynaTAC 8000X från 1983 anses av en del vara världens första kommersiella mobiltelefon. Vilket inte stämmer om man definierar “mobiltelefon” som en telefon som är mobil, som t.ex. Nokias Mobira Senator från 1982, eller någon av de ännu klumpigare föregångarna. Mer korrekt blir det möjligen om man benämner 8000X-telefonen som världens första kommersiella ficktelefon för stora fickor…

För folk som inte hade råd: köp en attrapp!

Suget efter mobiltelefoni var stort, vilket inte är konstigt eftersom en av våra mer framträdande sysselsättningar är kommunikation. Som statussymbol lär mobiltelefonen också varit hett eftertraktad.
Folk som ville imponera eller känna sig viktiga men inte hade råd med en riktig mobiltelefon, kunde köpa en billigare attrapp som de exponerade för omgivningen. Och som de låtsades prata i, bakom ratten eller ute på stan. I USA såldes attrappen “Cellular Phoney” för montering i bilen:

Liknande fejktelefoner lär ha funnits i Sverige. Eller varför inte en falsk antenn att sätta på biltaket för att ge sken av att äga en dyr mobiltelefon:

Bild ovan: “… Looks exactly like the real thing! Everyone will think you’ve installed an expensive new cellular phone in your car. They’ll be impressed, but only YOU will know the truth.”


 

Minnet hos barn och vuxna

Småbarn kan minnas tidiga händelser i sina liv, i olika utsträckning. Sedan sker en naturlig förändring som medför att de som vuxna inte minns de händelserna. Det kallas barndomsamnesi.
[Uppdaterad 22 februari 2018]

Hur långt tillbaka barn i 2-3-4-5 års ålder kan minnas beror på ålder och individuella förutsättningar. Det lär sträcka sig från några månader till över ett år för 2-3-åringar*, och längre för fyraåringar.
Exempelvis en stark händelse som inträffade vid 1,5 års ålder kan barnet i vissa fall minnas upp till flera år senare (t.ex. om barnet råkade ut för en olycka eller nåt annat mycket obehagligt).

Men de flesta vuxna minns inte händelser från sina tidigaste år. En del vuxna minns inte händelser som inträffade före åtta* års ålder, enligt vissa studier. Eller före tio års ålder enligt andra källor. Andra vuxnas minne kan sträcka sig betydligt längre tillbaka.

Det är s.k. barndomsamnesi som sätter stopp för VUXNA att minnas första delen av sin barndom. Denna barndomsglömska tycks vara högst individuell. Genomsnittet för vuxna personers tidigaste minnen tycks ligga kring fem års ålder.

En osäkerhet när vuxna talar om sina tidigaste minnen kan vara om det saknas nåt som kan bekräfta de minnena. T.ex. en bekant från den tiden som minns samma händelse. Den vuxna kan annars missta sig på när i barndomen händelsen inträffade, eller blanda ihop det med en annan (senare) händelse.

Kuriosa: det finns sällsynta fall av vuxna som påstås minnas händelser från extremt tidigt i sin levnad (t.ex. från några veckor efter födseln) eller att de minns “varje dag” av sina liv ända sedan barndomen, så kallad hypertymesi.

Några källor

* Vuxnas tidigaste minne från sin barndom:
“Adults’ reports of their earliest memories…” (av Patricia J. Bauer m.fl, 2014):
–  ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4104227/ .
“[…] Childhood amnesia is virtually universal. Nevertheless, there is both individual and group variability in the age of earliest memory. In terms of individual differences, at the young end of the distribution, samples typically include reports of earliest memories from age 2 years or younger (e.g., Henri & Henri, 1898; Jack & Hayne, 2010; Rubin, 2000; Usher & Neisser, 1993; West & Bauer, 1999). Conversely, samples typically include individuals for whom the earliest memory is from age 6 to as late as 8 years of life (e.g., Bauer, Stennes, & Haight, 2003). The density of early memories also differs: some adults recall many early memories, whereas others remember only a few (e.g., Jack & Hayne, 2010; Weigle & Bauer, 2000; West & Bauer, 1999). […]”

* Barns minne av tidigare händelser:
se tidigare inlägg (nedre hälften av sidan):
mysterium24.se/?p=2232
Exempel (ur “Infantile Amnesia Across the Years…” av Carole Peterson m.fl, 2011):
“Considerable research has shown that 2- and 3-year-olds have a well-functioning memory system and can readily talk about past events, including ones that occurred when they were months or even more than a year younger (Bahrick, Parker, Fivush, & Levitt, 1998; Cleveland & Reese, 2008; Fivush & Schwarzmueller, 1998; Harley & Reese, 1999; Peterson, 1999; Peterson & McCabe, 2004; Peterson & Rideout, 1998; Van Abbema & Bauer, 2005).”

Ingen skugga över bröderna i Kevinfallet

INNEHÅLL: otäcka saker man råkat göra i sin barndom ska man inte lida för som vuxen. Och om motbilden till SVT:s Kevin-dokumentär. Och ett exempel från motbilden, samt en kort tidslinje.

När fyraårige Kevin dödades 1998 misstänktes en sju- och en femåring som är bröder att ha orsakat Kevins död i en lek som urartade. Idag tjugo år senare är bröderna vuxna, och även OM dåvarande misstankar mot dem var befogade så borde det sakna betydelse idag, både för dem och omvärlden. De var bara barn.

Förundersökningen lades ned, eftersom det var barn under 15 år, och hela familjen fick hjälp av psykologer och socialvården och med nytt boende.
Därefter var familjemedlemmarna anonyma för svenska folket i nitton år, ända fram till försommaren 2017 då de självmant avslöjade sina namn i media. Det skedde i samband med första avsnittet av SVT:s känslosamma “dokumentär” om Kevinfallet. (Kort tid dessförinnan hade Dagens Nyheter redan skrivit liknande om Kevinfallet).
Numera vet alla som läser tidningar och ser på tv att den äldre brodern heter Christian och den yngre Robin, och att Weine och Eva är deras pappa och styvmamma.

De tre avsnitten producerades av SVT:s program Dokument inifrån, med frilansaren och bortträngda-minnenmannen Dan Josefsson som producent (inte att förväxla med en annan Josefsson som jobbar med Uppdrag granskning).
Tittare som inte är lättsuggererade kunde ana att de tre filmerna var (är) hårt vinklade. De aningarna förstärks om man dessutom har vetskap om DJ:s tidigare historik.

I samma veva (maj 2017) beslutade åklagare att återuppta förundersökningen.
Oavsett vad den nya utredningen kommer fram till – för eller emot tidigare utredning – så faller ingen skugga över Christian och Robin och familjen. Bröderna var bara barn, och Weine och Eva är föräldrar som månar om sina barn.

Motbilden till SVT:s dokumentär

I juli 2017 anmäldes SVT:s Kevin-dokumentär till granskningsnämnden för att bryta mot reglerna om opartiskhet och saklighet. Nyligen trädde anmälarna fram (februari 2018) och publicerade sin anmälan tillsammans med en mängd centrala uppgifter* som SVT utelämnade.

Uppgifterna i den “motbilden” består av avskrifter ur förhör* i polisutredningen 1998, och ur de anteckningar* brödernas pappa gjorde strax efter utredningen, samt anmälan* + yttrande* till granskningsnämnden. Det finns också en avskrift ur socialtjänstutredningen* som bland annat visar hur man försökte beskydda sina älskade barn under utredningen. Det kan också ge en hint om hur Kevin efter sin död hamnade på lastpallen.

I detta inlägg tas endast upp en av alla uppgifterna i motbilden, övriga uppgifter kan läsaren ta del av via länkarna längst ned.
Obs att detta handlar om att SVTs dokumentär misstänks vara grovt vinklad och utelämna viktiga fakta, inte huruvida bröderna orsakade Kevins död eller inte.

Ett exempel ur motbilden

En av uppgifterna som framkommer i motbilden (och som döljs i SVT:s dokumentär) är att äldre brodern Christian tidigt i utredningen uppgivit* att han hade “sprungit in och berättat för sin mor vad som hänt vid sjön.”.
(Det tycks varit en av de allra första pålitliga uppgifterna i utredningen som pekade på att bröderna visste nåt om Kevins död).

När polisen sedan inför förhör med mamman delgav henne Christians uppgift, så sa hon först gråtande att hon inte minns. Efter en stund ändrade hon sig och lämnade fler uppgifter om den händelsen.

I SVT:s dokumentär utelämnas dock Christians uppgift och att polisen delgav mamman den uppgiften. Istället framställer berättarrösten (Dan Josefsson) det som att polisen ställde en ledande (påhittad) fråga, och att mamman blev så förvirrad att det planterades ett falskt minne hos henne.
Detta tema upprepas sedan i hela SVT-dokumentären, det hävdas att det planterades flera falska minnen både hos mamman, pappan och båda bröderna.

Kanske blev det för knepigt för SVT (Dan Josefsson) att hävda falskt minne även hos Christian i det tidiga skedet i utredningen. Dessutom går Christians uppgift emot SVT:s uppgift att bröderna hade alibi.
Var det därför SVT höll tyst om Christians uppgift, så att svenska folket skulle svälja påståendet att polisen planterat ett falskt minne hos mamman? Vilket sedan banade väg för fler påståenden om planteringar av falska minnen? Det vet SVT/Josefsson bara själva.

Tidslinje, första veckan

Sönd 16 aug 1998:
Kevin dog troligen tidigt på kvällen. Kroppen hittades vid 21-tiden av Kevins morfar.

Lörd 22 aug:
familjen åkte till polisen, därför att C hade sagt att han sett några äldre killar prata med Kevin. I bilen på väg till polisen sa R att han sett nån döda Kevin.

Före månd 24 aug:
C uppger att han hade “sprungit in och berättat för sin mor vad som hänt vid sjön.”

Månd 24 aug:
inför ett förhör med mamman som då hade sökt sig till en psykiatrisk avdelning (ur polisens anteckningar):
“Eva delgavs därefter uppgifterna som Kristian lämnat om att han sprungit in och berättat för sin mor vad som hänt vid sjön. Anm: Hon delgavs inte att Kristian sagt att Kevin mördats.”

I förhöret sa mamman först gråtande att hon inte minns, men efter en stund medgav hon att det stämde och att C sagt att Kevin hade fallit i sjön. Hon säger att det var “strax före 18”.

Anm: det lär förekomma ett kvitto från en bensinmack i utredningen. Klockslaget på det kvittot är f.n. okänt (saknar säker källa) liksom övriga uppgifter om kvittot, t.ex. om det kan kopplas till just den familjen via kortköp eller övervakningskamera.

Tisd 25 aug:
I förhör med mamman uppges bland annat:
“Senare då de var klara för avfärd och stod i hallen kom alla barnen in. Hon minns nu Christians yttrande. Han sa ”Kevin ligger i vattnet och flyter”. [—] Hon tror nu att både Christian och Robin sa ungefär samma sak.”

:

Mera

Barn som dödar (kategori med flera inlägg om våld mellan barn).
Kevin-fallet enligt polisen 1998.
Kevins liv kunde ha räddats om de vuxna hade lyssnat?.
Dan Josefssons egna bortträngda minnen.


—————-
Uppgifterna i motbilden antas tills vidare vara korrekta. Om det skulle visa sig att något i det materialet är förvanskat så kan detta inlägg komma att ändras.

* Christians tidiga uppgift:
punkt 4 i anmälan och yttrandet, se länkarna nedan.

* Om motbilden:
Anmälan till granskningsnämnden, med mera:
goranlambertz.se/anmalan-till-granskningsnamnden… .
goranlambertz.se/bilaga-1-till-anmalan-till-granskningsnamnden .
goranlambertz.se/bilaga-2-till-anmalan-till-granskningsnamnden .
goranlambertz.se/yttrande-i-granskningsnamndens-arende… .
Ur anteckning i socialtjänstutredningen efter polisutredningen:
svenchristianson.se/2018/02/13/859/ .

Kärleksfulla skämt & snälla vitsar

Som motvikt till föregående inlägg (“Mordskämt & dråp-liga vitsar“) kommer här några skämtsamma grejer om fina saker som kärlek i vått o torrt. Och glöm inte: kärlek slår mord, så att säga, med många hästlängder.
Uppdaterad 6 februari 2018

Men det visar sig vara inte helt lätt att hitta snälla skämt om kärlek. Många skämt involverar ett offer: en person, ett kön, en grupp, en religion, ett folkslag, en nationalitet, en hundras. Vilket kan medföra att nån blir kränkt, vilket i vissa fall kan leda till mord *… Så vi får även inkludera närliggande områden till kärlek för att hitta lite mer snälla skämt.

En treårig pojke sitter intill en höggravid kvinna.
Pojke: Varför är du så tjock?
Gravid kvinna: Jag har en bäbis i mig.
Pojke: Är det en snäll bäbis?
Gravid kvinna: Ja, det är en väldigt snäll bäbis.
Pojke: Så varför åt du upp den?

Hustrun: Vill du ha middag?
Mannen: Vad finns det att välja på?
Hustrun: Ja och nej.

Adam i paradiset: “Gud, varför gjorde du Eva så vacker?”.
Gud: “Så att du ska älska henne.”
Adam: “Men varför gjorde du henne så mjuk och skön att ta på?”
Gud: “Så att du ska älska henne.”
Adam: “Men Gud, varför gjorde du henne så dum?”
Gud: “Så att hon ska älska DIG”.

En kille beklagar sig: min flickvän stjäl alltid mina t-shirts och tröjor… Men om jag tar en av hennes klänningar så säger hon plötsligt att “vi måste prata”.

Skratta aldrig åt din flickväns val. Du är en av dem.

– Är inte middan klar snart? I så fall går jag på restaurang!
– Vänta tio minuter!
– Är maten färdig då?
– Nej men då är jag klar att följa med.

Om båda föräldrarna har lockigt hår så måste väl deras barn också få det?
Självfallet.

– Det är jag som har gjort min man till miljonär.
– Ojdå, vad var han förut?
– Miljardär.

Min flickvän och jag skrattar ofta åt hur tävlingsinriktade vi båda är. Men jag skrattar mer.

:


* Om mord efter skämt:
Jury Convicts Man Who Killed Father After Megan Fox Joke:
huffingtonpost.com/2013/11/19/jason-beckman-megan-fox_n_4301952.html .
Man gunned down outside bar after he joked about voting for Trump:
nypost.com/2016/11/16/man-gunned-down-outside-bar-after-he-joked-about-voting-for-trump .
Killed ‘after cracking joke about woman’s make-up’:
mirror.co.uk/news/uk-news/brit-dad-killed-after-cracking-9814846 .
Atlanta Man Killed by Latino After Deportation ‘Joke’:
breitbart.com/texas/2016/11/16/atlanta-man-killed-latino-deportation-joke .
Comedian Found Dead After Insulting Mexican Drug Cartel:
unilad.co.uk/crime/comedian-found-dead-after-insulting-mexican-drug-cartel .

Mordskämt & dråp-liga vitsar

Från föregående inlägg spinner vi vidare på temat skämt, med både skämda och skämtsamma grejer om hemska saker som mord, dråp och död. Känsliga personer varnas.

En sadist, en masochist, en mördare, en nekrofil, en zoofil och en pyroman satt på en bänk.
“Ska vi ha sex med en katt?”, frågade zoofilen.
“Ska vi ha sex med katten och sen tortera den?”, sa sadisten.
“Ska vi ha sex med katten, tortera den och sen döda den?”, ropade mördaren.
“Ska vi ha sex med katten, tortera den, döda den och sen ha sex med den igen?”, undrade nekrofilen.
“Ska vi ha sex med katten, tortera den, döda den, ha sex med den igen och sen bränna den?”, frågade pyromanen.
Efter en stunds tystnad sa masochisten: “Mjau”

Jag vill dö fridfullt i sömnen, som min farfar. Inte skrikande och vrålande som passagerarna i hans bil.

Why are redneck murders the hardest to solve? All the DNA matches and there’s no dental records.

Två jägare är ute i skogen när en av dem kollapsar. Han verkar inte andas och hans blick är tom. Den andra jägaren sliter upp sin mobiltelefon och ringer 112. Han flämtar:
“Min kompis är död! Vad ska jag göra?”
Larmoperatören: “Ta det lugnt. Jag hjälper dig. Försäkra dig först om att han verkligen är död.”
Det blir tyst. Sedan hörs ett skott. Jägaren kommer tillbaka i luren: “Okej, vad gör jag nu?”

Alla barnen läste om styckmordet utom Assar, han låg i kassar.

A priest asks the convicted murderer at the electric chair, “Do you have any last requests?”
“Yes,” replies the murderer. “Can you please hold my hand?”

Ena kvinnan stolt: “Min man är en ängel!”
Andra kvinnan: “Du har tur, min lever fortfarande.”

En helikopter störtade på en kyrkogård i Norge. Hittills har man funnit 450 döda.

A man is walking with a young boy into the woods.
Boy: “Hey mister its getting dark out and I’m scared.”
Man: “How do you think I feel, I have to walk back alone.”

Hur vet du att din man är död? Sexet är samma men du får använda fjärrkontrollen.

The murderer was holed up in his house, and the SWAT team was trying to get him out. A cop got on the bullhorn and said, “Come on out, or I’m going to come in there and drag you out!”
The murderer called back, “I’m warning you. If you don’t wipe your feet when you come in, my wife’ll kill us both!”

:

Motvikt:
Kärleksfulla skämt & snälla vitsar.


Angående “redneck murders”:
i lättkränkta och vitsfientliga miljöer kan det behöva klargöras att “red” inte syftar på (medfödd) hudfärg. En redneck kan vara en vit outbildad rasistisk person. (I skämtet ovan sysslar dessa personer även med incest och de går aldrig till tandläkaren).

Några källor:
unijokes.comjokes4all.net .

Skämtbok som tillhygge

En 22 år gammal bok med fyrahundra skämthistorier har använts av kritiker för att slå tv-kändisen Martin Timell i huvvet med beskyllningar om rasism, sexism och homofobi. Man undrar, vad innehåller den boken egentligen? Vi tar en titt.

Det handlar om “Martins bästa och sämsta”, från 1995. Upphovspersonerna är Martin Timell och Lasse Hallgren*. Illustrationerna står Christina Alvner för. Enligt omslaget innehåller den “Över 400 skämthistorier och vitsar — garanterade höjdare och garanterade bottennapp.”

Det tycks vara historier som cirkulerade i sveriges avlånga land på den tiden, dvs på 1990-talet. Timell och Hallgren lånade friskt: “Skämt stjäls av alla. Tack alla som vi har stulit från.” (ur förordet).
De garderar sig med formuleringen “…garanterade bottennapp samt “…bästa och sämsta.

Uppenbarligen använde de två upphovsmännen tv-kändisen Timell som dragplåster när de namngav boken. Och inkluderade en tjugosidig “minibiografi över Timell”, i form av en intervju som sträcker sig över bokens första tjugo sidor (av totalt 128).
Som lockbete användes även namnet från det då välkända humormagasinet MAD: “Timellska kvickheter i god MAD-tradition” enligt bokens omslag.

Bild ovan: MAD från 2016. Under nittiotalet fanns MAD även på svenska.

Några större likheter mellan materialet i MAD och Timellboken tycks det dock inte finnas. Boken radar upp mängder av historier sida upp o sida ned (totalt cirka hundra sidor), vilket lätt blir intetsägande och tråkigt. Vitsar och historier fungerar bäst muntligt, vid rätt tillfälle och med bra berättare. Å andra sidan är humor högst subjektivt, det som är “höjdare” för en mottagare kan vara “bottennapp” för en annan.

Den allra första historien i boken (efter den inledande tjugosidiga intervjun) är:

Lilla Ulla var ute i skogen och gick och där träffade hon en pojke som frågade:
– Kan du hänga upp och ner från en gren? Du får en krona om du kan det.
Så då gjorde Ulla det. Sen gick hon hem och berättade för sin mamma som sa:
– Nä, han lurade dig. Han ville inte se om du kunde hänga upp och ner. Han ville se dina underbyxor.
– Då lurade jag honom ändå, sa Ulla. För jag hade inga underbyxor på mig.

De flesta av de drygt fyrahundra historierna får nog anses vara ganska snälla, eller åtminstone troligen inte stötande för merparten av läsarna. Exempelvis:

Så här började lilla Andreas uppsats:
Då det blir jul luktar hela huset av mammas bak.

Vad kallas legitimation för grisar?
Fläsklägg.

— Nå, lille Anders, hur ska människan vara för att komma till Gud?
— Död.

Den lille pojken satt och grät förtvivlat då en tant gick förbi.
Hon frågade pojken varför han var så ledsen.
— Jo, sa pojken, pappa har slagit ihjäl alla mina kattungar.
— Men så förskräckligt, sa tanten. Jag förstår att du är ledsen.
— Ja, han lovade att jag skulle få vara med.

Syster säger till lilla Elin:
– I vilken arm ska jag sätta sprutan?
– I mammas.

En frisör hade en hund som alltid satt och tittade på medan husse klippte kunderna. En dag frågade en man som just blev klippt:
— Är hunden verkligen så intresserad av ert arbete?
— Nej, han sitter bara och väntar på att jag ska klippa av ett öra.

– Pappa, kan vi inte köpa en elefant?
– Nej, de är för dyra att mata.
– Kan vi inte ta en sån där som det är förbjudet att mata?

— Hallå där, sa bartendern på krogen till mannen som gick mot ytterdörren. Ni har glömt att betala.
— Ja, ja, men jag dricker ju för att glömma.

— Vad är det du tuggar på?
— Fisk.
— Men varför står du så konstigt?
— Lutfisk.

Norrmannen som beklagade sig för bäste vännen över sin fru.
– Hon lider av en fobi, hon tror att alla hennes kläder ska bli stulna. Nu senast när jag kom hem hade hon hyrt en man som stod och vaktade dom i garderoben.

Hur vet man att en advokat ljuger?
Hans läppar rör sig.

Masochisten:
– Slå mig, slå mig!
Sadisten:
– NEJ.

Jag vet inte hur många får jag har. Varje gång jag försöker räkna dom somnar jag.

En sjuttioårig dam hade varit hos läkaren och kom glädjestrålande hem till sin man:
– Läkaren sa att jag hade ben som en sjuttonåring!!
Mannen:
– Vad sa han om din gamla hängröv?
Hon:
– Ingenting. Vi pratade inte om dig.

Vet ni varför hundar slickar sig själva mellan benen?
För att dom kan.

– Min fru tycker inte att jag bryr mig om barnen.
– Jaså, hur många har du då?
– Ja, sådär tre fyra stycken.

Svanen har så lång hals för att den inte ska drunkna när vattnet stiger.

Av bokens innehåll att döma tycks målgruppen varit äldre barn och lättroade vuxna. Då den utkom 1995 var det populärt med norgehistorier, blondinskämt, alla-barnen-skämt, och en o annan vits som även på den tiden kunde uppfattas som stötande.

Utspridda bland övriga historier finns där historier om norrmän (30), barn (30), blondiner (9), bönder (6), afrikaner (4), advokater (4), präster (3), bögar (3), turkar (3), poliser (3), smålänningar (2), finländare (2), skottar (2), japaner (2), polacker (2), lesbiska (1), italienare (1). (Antalet historier inom parentes). Anm: benämningen “bög” anses neutralt/rumsrent av gayrörelsen.
En handfull av dessa skulle möjligen kunna uppfattas som stötande, dvs endast några procent av samtliga fyrahundra historier.

Kritik redan 1995

Samma år då boken utkom tyckte en skribent så här (1995-11-19, Aftonbladet):
“Det luktar skämt, Martin
Timells nya vitsbok – en orgie i sexism och rasism
Allt säljer i kändisars namn. Martin Timell ger ut en bok lagom till julhandeln. Dess 128 sidor består till stora delar av sexistiska och rasistiska skämt.”
Vilket alltså är en klar överdrift (se ovan).

Ungefär likadant som i artikeln från 1995 låter det i några nyliga artiklar (2017), där man citerar följande historier:

“Varför har Camilla Henemark två blåtiror? Hon joggade och glömde ta på sig en bh.”

“Hur stoppar man fem svarta killar från att begå en gruppvåldtäkt? Man kastar en basketboll till dem.”

“Varför säger inte en blondin nåt under samlaget? Hon har lärt sig att det är ohyfsat att prata med främlingar.”

“Har ni hört om bruden som var så dum att hon var tvungen att ta av sig blusen för att räkna till två.”

“Hur vet man att det är en judisk familj på campingen? De har inget förtält.”

“Vad är kaos? Jo, fem blinda lesbiska tjejer som är inlåsta i en fiskaffär.”

“Hur får en blondin orgasm? Hon sluter ögonen och tänker på shopping.”

“Varför vill turkiska pojkar ha mustasch? För att de vill likna mamma.”

Vad får man om man sandblästrar en svart sångare? Mick Jagger.

“Jonas Gardell ska skriva en ny musikal i gammal stil om Vilda Västern. Vet ni vad den ska heta? Oklahomo.”

“Hur vet man att det är en italiensk kvinna? – Jo, om hon rakar sig på kroppen blir hon två kilo lättare.”

“Den ensamma flickans version av förspel: – Kom då, Karo, kom då! Duktig vovve.”

För den som inte fattar: de svarta och basketbollen syftar på att majoriteten av de bästa basketspelarna lär vara svarta/färgade. Lesbiska tjejerna i fiskaffär syftar på att tjejkön under vissa betingelser upplevs avge en lukt som påminner om fisk. Judiska familjen utan förtält syftar på den gamla judiska traditionen att omskära pojkar så att förhuden tas bort.

Modifierade citat

Om vi här o nu modifierar de kritiserade citaten, och inte gör anspråk på att vara roliga, så får vi se om de eventuellt blir något mindre stötande:

Varför har den mannen massa blåmärken på låren och magen? Han joggade naken.

Hur stoppar man fem vikingar från att begå en gruppvåldtäkt? Man kastar fem uppblåsbara dockor till dem.

Varför säger inte en väluppfostrad och översexuell person nåt under samlaget? Hen har lärt sig att det är ohyfsat att prata med främlingar.

Har ni hört om killen som var så dum att han var tvungen att ta av sig kalsongerna för att räkna till ett.

Hur vet man att det är en judisk familj på campingen? De sa det när de checkade in.

Vad är kaos? Jo, fem nakna personer som är inlåsta med en arg grizzlybjörn i en fiskaffär.

Hur får en korkad person orgasm? Hen sluter ögonen och tänker på shopping.

Varför vill flickor inte ha mustasch? För att de inte vill likna pappa.

Dementi: Mick Jagger är inte en vit svart.

Jonas Gardell ska skriva en ny musikal. Vet ni vad den ska heta? “Hur jag alltid brukar berätta för svenska folket att jag är bög”.

Hur vet man att det är en italiensk kvinna? – Jo, om det står i hennes pass.

Den ensamma hundens version av förspel: – Kom då byxben, kom då! Duktig husse.

Nja en viss sexism/rasism/homofobi/anstötlighet kan tyckas finnas kvar här o där i de modifierade citaten. Eller så är de bara dåliga. Knepigt det där med vitsar o skämt, eller hur.

Timell instämde i kritiken

När Timell intervjuades i artikeln 1995 instämde han till viss del i kritiken:
“… Jag tror det gick för fort när vi gjorde boken. Det kan hända att en del inte är så bra. Jag har aldrig gjort sånt här förut. Nu vet jag hur det går till. Det hade kanske varit annorlunda om vi hade haft längre tid, men nu hade vi inte det. Det vart för min del en smula slarvigt. Vi skulle inte ha gjort den på det sätt vi gjorde.” (1995-11-19 Aftonbladet)

Visst kan Timell kritiseras för att han och Lasse publicerade samtida skämthistorier “en smula slarvigt”. Men kritiken är överdriven. Den som aldrig dragit en dålig vits kan kasta första stenen, som det heter.

 


* “LASSE HALLGREN, född 1947, är journalist och manusförfattare för TV. Han har medverkat i stora TV-succéer som “Hur gör djur?” och “Jeopardy”. Han har också gett ut boken “Hur gör djur?” Lasse Hallgren är gift och har fyra döttrar.” (Text från omslaget på nämnda bok).

MeToo i backspegeln och en del frågor

Med merparten(?) bakom oss av medias intensiva rapportering om o kring metoo, så kvarstår några frågetecken.
Uppdaterad 16 januari 2018

Äpplet på bilden ovan illustrerar ett metoo-upprop, innehållande ett större antal namn (det vita fruktköttet) från internetsurfare som samlats kring en kärna bestående av ett mindre antal berättelser (som i genomsnitt tycks utgöra cirka tio procent av antalet namn).

Frågor frågor frågor:

Frågorna beror på medias rapportering och vissa andra aktörers agerande. Det är ingen kritik mot deltagarna i meToo som uppmärksammar flera olika typer av problem.

Stämmer det att resultaten från olika STUDIER om sextrakasserier skiljer sig mycket åt i medias rapportering? I så fall, vad beror det på?
Stämmer det att meToo (till skillnad från diverse studier) inte säger ett skvatt om hur förekommande sextrakasserier är? Varken förr eller i nutid?

Stämmer det att antalet berättelser eller “vittnesmål” i svenska metoo utgör några promille av antalet svenska kvinnor 16-64 år i arbete? Och att materialet i metoo inte utgör ett urval lämpat för statistiska slutsatser om hela befolkningen?
Stämmer det att på svenska arbetsplatser så är personliga förföljelser, våld, och hot om våld minst lika vanligt förekommande som sexuella trakasserier? Och att män i de fallen är lika utsatta som kvinnor?
Stämmer det att meToo fick en rivstart därför att några kändisar blev utpekade som tafsare och våldtäktsmän, uthängda i media med buller o bång, och sedan blev “utrensade”?
Stämmer det att “Den ensidighet som präglar metoo-debatten rimmar faktiskt illa med det svenska samhällets jämställdhets­ideal”? (Yvonne Maria Werner)
Stämmer det att medias rapportering kring metoo bevisar att media som helhet kan agera som en galen apflock?
Och ligger det något i den kritik mot rapporteringen kring meToo som trots allt har framförts i media under de senaste månaderna? Några exempel, senaste överst:

expressen.se/kultur/granskningen-av-metoo-har-varit-alldeles-for-svag/ (15 jan 2018).

expressen.se/kronikorer/jennifer-wegerup/man-tror-ni-inte-att-vi-vill-ha-er-ocksa/ (14 jan 2018).

svt.se/kultur/film/deneuve-i-protest-mot-metoo-rorelsen (9 januari 2018).

svd.se/historiker-i-metoo-ar-kvinnan-enbart-ett-offer (31/12 2017).

svd.se/problematiskt-att-fa-vagar-stalla-fragor-om-metoo (20 dec, 2017).

svt.se/kultur/noomi-rapace-till-weinstein-jag-ar-inte-till-salu (16 december 2017).

svd.se/filosof-hall-huvudet-kallt–finns-risker-med-metoo (2017-12-11).

resume.se/nyheter/artiklar/2017/11/28/heimerson-jag-kanner-att-metoo-forstor-vart-samhalle/ (28 november 2017).
aftonbladet.se/a/Eo43MA/metoo-en-haxjakt-med-drag-av-stalins-utrensningar (27 nov 2017).

expressen.se/nyheter/ramberg-oanstandigt-att-peka-ut-manniskor/ (16 nov 2017).

metro.se/artikel/alexander-bard-till-h%C3%A5rt-angrepp-mot-metoo-tv4-tar-avst%C3%A5nd (27 okt 2017).

aftonbladet.se/kultur/a/5m0xK/kandisarna-stjal-syret (20 oktober 2017).

svt.se/kultur/metoo-tar-fram-journalistikens-samsta-sidor (20 oktober 2017).

expressen.se/debatt/ett-nyp-i-rumpan-ar-inte-sa-farligt/ (17 okt 2017).

Om andan faller på så kan ett o annat svar komma att landa här längre fram, vem vet.

Slutligen är bäst att förtydliga att undertecknad är emot alla former av trakasserier, inklusive sexuella, oavsett kön. Om jag fick bestämma, kunde trolla med knäna och hade direktlinje till gud fader/moder själv så skulle inte en enda människa på denna planet någonsin bli utsatt för trakasserier, mobbning, våld eller brott.

Därmed inte sagt att du kära läsare ska undanhållas följande drift med instruktionsvideo om sextrakasserier. Det lär vara ur ett avsnitt av amerikanska tv-programmet “Saturday Night Live” från 2005.
“Sexual Harassment and You. A handy guide to workplace etiquette”.
youtube.com/watch?v=gBVuAGFcGKY .
youtube.com/watch?v=PxuUkYiaUc8  (bättre bildkvalitet).
“- Be handsome. – Be attractive. – Don’t be unattractive.”


Tidigare inlägg:
SÄG IFRÅN omedelbart.
“Don’t be a Faux pas!”.
Bättre raggningsrepliker för henne.

Julpyssel: felvända bilder till höger o vänster

Här granskas problemet med felvända mobilbilder. Här finns också en testbild som kan användas för att kontrollera bildvisningsprogram.

Kalle plåtar de tomteröda tjejerna (A) med sin mobiltelefonkamera och mejlar bilden till Doris, som öppnar bilden på sin dator där den visas felvänd (B) åt vänster. Doris vrider bilden rätt med sitt bildprogram (så att den ser ut som A) och sparar den. Därefter mejlar Doris den sparade bilden till Anna-Lena, som öppnar bilden på sin dator där den visas felvänd (C) åt höger.

Vad hände? undrar en del av de många invånare som genom åren råkat ut för liknande bildproblem och aldrig lyckats klura ut orsaken. Här kommer svar på frågan, ett kort och ett något längre.

Kort svar:

orsaken är troligen ett omodernt bildprogram, som inte hanterar bilder korrekt. I ovanstående exempel är det Doris som har det omoderna programmet (t.ex. bildprogrammen som medföljer Windows 7 eller tidigare versioner). Kalles och Anna-Lenas bildprogram är ok.

Något längre svar:

kameror sparar bilderna i samma läge som man håller kameran. Hålls kameran uppochned så sparas bilden uppochned. Hålls kameran vänd ett kvarts varv så sparas bilden vänd ett kvarts varv.

Normalläget för en mobiltelefonkamera är horisontalläge (“landskapsläge”) med mikrofonkanten riktad åt höger (dvs den kortända som man brukar prata i), se bild nedan.

När kameran sparar bilden på sitt minneskort medföljer också en del tekniska data, bland annat en bildriktningsflagga kallad “Orientation” som moderna bildvisningsprogram använder för att rotera bilden rätt varje gång den visas (om den behöver roteras).

Ett omodernt bildprogram tar inte hänsyn till “Orientation”-flaggan. Därför visas bilden felvänd åt vänster för Doris i exemplet ovan. (Den bilden var tagen av Kalle med mobilkamerans mikrofonkant riktad nedåt, dvs med kameran i “porträttläge”).

När Doris sedan vänder bilden rätt i hennes omoderna bildprogram så påverkas inte bildens “Orientation”-flagga. Det medför att när Anna-Lena sedan visar den bilden i sitt moderna bildprogram, så roteras bilden ett kvarts varv medurs, enligt Orientation-flaggan, vilket gör att bilden visas felvänd åt höger.

Testbild: kontrollera bildprogram

Testa dina bildprogram med nedanstående bild. (Högerklicka och välj “Spara” för att hämta hem).
Champagneflaskan ska visas med korken uppåt om programmet hanterar Orientation-flaggan korrekt.
Om programmet ignorerar Orientation så är korken riktad åt vänster.

Just nu när du tittar på denna sida i din webbläsare så visas kanske ovanstående bild felvänd (korken åt vänster), det kan bero på att Orientation ignoreras av webbläsaren när den visar en hel webbsida. Om du istället öppnar enbart bilden, genom att trycka på följande länk:
www.mysterium24.se/bilder/orientation-90cw_500.jpg
så visas bilden rättvänd om du inte har en gammal eller Microsoft* webbläsare.

Nedanstående är en skärmdump från en iPad, som visar testbilden rättvänd även när den ingår i en webbsida:

Generellt tycks mjukvara från Apple vara bättre än Microsoft på att visa bilder rättvända.

Om testbilden: mobilkameran var i porträttläge (mikrofonkanten nedåt) när bilden togs, med flaskkorken uppåt i kamerafönstret. Kameran har satt bildens Orientation-flagga så att bilden ska vändas 90 grader åt höger vid visning.

Andra felvända bilder

Bilder kan bli felvända även om mobilkamera och program är moderna, t.ex. när man fotograferar liggande dokument och texter ovanifrån, med mobilens kameralins och plattsida vänd nedåt, och man inte ser till att kamerans lägesindikator är vänd åt rätt håll.

Ytterligare problem kan uppstå med vissa programvaror och bildtjänster på Internet som visserligen läser Orientation-flaggan men som tolkar den felaktigt.

Ännu en möjlighet till konstigheter ger den lilla tumnagelbilden som finns i bildfiler (i filformatet JPG). Förutom den stora bilden finns det i bildfilen även en förminskad bild (med en egen Orientation-flagga) som används t.ex. då alla bilder i en mapp visas översiktligt.

Övrigt

Motsvarande för analoga kameror där bilderna framkallas som pappersbilder, är att betraktaren vrider pappersbilden med handen om bilden inte är rättvänd. Med bilder som visas digitalt på en fast bildskärm eller TV skulle det bli opraktiskt om man skulle behöva vrida hela skärmen eller TV:n för att se bilden rättvänd…
Anledningen till att digitala kameror inte roterar bilden rätt innan kameran sparar bilden till sitt minneskort uppges vara prestandaskäl, dagens teknik sägs vara för långsam (särskilt vid snabba bildserier).

Tips på tredjeparts bildprogram för att vända bilder rätt, och som sätter Orientation-flaggan rätt, är “IrfanView” och “XnView”. För den petiga användaren har XnView möjlighet till “JPEG lossless transformation”, där man kan rotera och spara JPG-bilder utan komprimering, dvs utan att påverka bildkvaliteten. Båda lär vara gratis och uppges kunna användas även med äldre Windows.


* Microsoft webbläsare: varken Internet Explorer eller MS Edge för Windows 10 visar testbilden rättvänd (åtminstone inte med webbläsarnas förvalda inställningar), inte heller vid visning av enbart bilden. Däremot blir det korrekt med de bildprogram som medföljer Windows 10.